Overzicht Coronavirus en activiteiten KNSB

Vrijdag 11 september 2020
De ontwikkelingen rond het coronavirus (Covid-19) volgen elkaar snel op. De KNSB volgt het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en sportkoepel NOC*NSF. Dit heeft onder meer geresulteerd in sportprotocollen en handreikingen die hieronder zijn terug te vinden. Daaronder de laatste KNSB corona nieuwsberichten:

Sportprotocollen:

  • Algemeen Sportprotocol - klik hier
  • Aanvullend Sportspecifiek protocol KNSB - klik hier
  • Organisatie van wedstrijden in corona tijd - klik hier
  • Handreiking toeschouwers bij wedstrijden - klik hier
  • Meer informatie op de corona pagina van de KNSB - klik hier

De laatste KNSB corona nieuwsberichten:


Eerder dan verwacht geeft kabinet alle sport weer vrij

Gepubliceerd: donderdag 25 juni 2020
Prachtig nieuws voor de sport. Na bijna vier maanden laat het kabinet vanaf 1 juli bijna alle corona-beperkingen los. Alle sporten zijn weer toegestaan, trainingen en wedstrijden, binnen en buiten en voor alle leeftijdsgroepen. Kleedruimtes en kantines mogen weer open en toeschouwers zijn ook weer welkom.
Lees hier het artikel.

Update corona (18 juni): NOC*NSF heeft protocol klaar voor binnensporten

Gepubliceerd: donderdag 18 juni 2020
Het kabinet heeft de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus de afgelopen weken stap voor stap versoepeld. Voor de sportwereld gaat vermoedelijk op 1 juli de volgende fase in. Dan mogen, mits het virus onder controle blijft, ook alle binnensportaccommodaties weer open. Hiervoor heeft NOC*NSF reeds een protocol klaar liggen, de KNSB zal dit verder uitwerken tot een sportspecifiek protocol voor overdekte ijsbanen en centra voor krachttraining.
Lees hier het artikel.

Update sportprotocol corona

Gepubliceerd: vrijdag 29 mei 2020
Het kabinet heeft op woensdag 27 mei een update gegeven over de ‘corona routekaart’ en de daarmee samenhangende verruimende maatregelen. Voor de sport was er goed nieuws. Zo zijn diverse versoepelingen naar voren geschoven, uiteraard onder voorbehoud dat de verspreiding van het coronavirus onder controle blijft.
Zo is opgenomen dat, vanaf 1 juni, de 1,5 meter afstandsrichtlijn niet meer geldt voor de jeugd t/m 18 jaar. En vanaf 1 juli mogen de binnensportaccommodaties (onder voorwaarden) ook weer open.
Lees hier het artikel.

Eerste kunstschaatswedstrijden nieuwe seizoen afgelast

Gepubliceerd: dinsdag 26 mei 2020
De start van internationale schaatsseizoen zal nog even op zich wachten. De eerste twee wedstrijden zijn door de Internationale Schaatsunie al geannuleerd. Het gaat om de Junior Grand Prix in het Canadese Richmond en het Slowaakse Kosice.
Lees hier het artikel.

Onderzoek naar sportverenigingen: vier op de tien vreest voor voortbestaan

Gepubliceerd: woensdag 20 mei 2020
Veertig procent van de Nederlandse sportverenigingen maakt zich zorgen over het voortbestaan. Een kwart van de clubs verwacht zonder hulp en ondersteuning niet te overleven. Dit blijkt uit ‘De gevolgen van coronamaatregelen voor sportverenigingen’, een onderzoek van het Mulier instituut.
Lees hier het artikel.

‘Geldt 1,5 meter afstand bij skeelertraining alleen naast of ook achter elkaar?

Gepubliceerd: vrijdag 8 mei 2020
Veel animo en waardering voor online coronavragensessies KNSB. Het enthousiasme over de online coronavragensessies van de KNSB is groot. Gisteren (7 mei) waren de eerste twee online meetings, voor inlineskate- en kunstrijverenigingen, met elk ruim dertig deelnemers. Het regende vragen en aan het eind was er tevredenheid. “Dit moeten we vaker doen, het scheelt me veel tijd en reiskosten!”
Lees hier het artikel.

Update corona: 11 mei mag iedereen weer buiten sporten

Gepubliceerd: donderdag 7 mei 2020
Het kabinet heeft de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus woensdagavond (6 mei) verder versoepeld. Per 11 mei kan ook iedereen die ouder is dan 18 jaar weer buiten sporten, mits dat gebeurt op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Sinds 29 april mocht de jeugd t/m 18 jaar alweer georganiseerd samen sporten. Voorlopig zijn alleen trainingen toegestaan.
Als het virus onder controle blijft, kan per 1 september de volgende stap worden gezet: ook alle binnensporten zijn dan weer mogelijk voor mensen van alle leeftijden. Vanaf die datum mogen ook weer wedstrijden worden gehouden, maar nog wel zonder publiek. Wat dit precies betekent voor bijvoorbeeld het inlineskaten wordt binnenkort duidelijk.
Lees hier het artikel.

Protocollen voor veilig en verantwoord sporten door jeugd t/m 18 jaar

Gepubliceerd: vrijdag 24 april 2020 Via deze link is het algemene sportprotocol in pdf te vinden op de website van NOC*NSF. Dit protocol begint met algemene hygiëne- en veiligheidsregels voor iedereen. Daarna staan de richtlijnen uitgewerkt voor achtereenvolgens: gemeenten, sportaanbieders/verenigingen, accommodaties, trainers/begeleiders, sporters en ouders/verzorgers. Inlineskaten en droogtraining Voor schaats- en inlineskateverenigingen heeft de KNSB aanvullende richtlijnen opgesteld, met speciale aandacht voor trainingen binnen onze eigen takken van sport. Die richtlijnen vind je via deze link. Lees hier het artikel.

Het coronavirus en schaatsen/inlineskaten – Update 22 april

Gepubliceerd: woensdag 22 april 2020
De Nederlandse jeugd mag vanaf 29 april naar de sportclub. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen dan weer buiten met elkaar sporten. Voor de jeugd van 13 – 18 jaar geldt wel de beperking dat ze 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Die restrictie is er niet voor de kinderen t/m 12 jaar. Zo komt er ruimte voor groepstrainingen, bijvoorbeeld op skeeler- en atletiekbanen.
Het kabinet maakte gisteravond nieuwe maatregelen bekend in zijn strijd tegen het coronavirus (Covid-19). De beperkingen die golden worden stapje voor stapje opgeheven. Sportaccommodaties die nu verplicht dicht zijn, mogen vanaf 29 april dus weer beperkt open, alleen voor sporters t/m 18 jaar.
Lees hier het artikel.

Sectie inlineskaten houdt hoop op nationale wedstrijden

Gepubliceerd: woensdag 15 april 2020 Vol trots presenteerde de sectie inlineskaten eind januari een bomvolle wedstrijdkalender, waarvan de start voorlopig nog op zich moet laten wachten door de ontwikkelingen rondom het coronavirus. In het meest ideale geval hoopt disciplinemanager Marcel Scheperkamp dat vanaf juni de trainingen weer opgestart kunnen worden, maar daarna gaat er waarschijnlijk nog de nodige tijd overheen voor de eerste wedstrijd verreden kan worden. “Als we die op nationaal niveau kunnen houden dit jaar dan mogen we denk ik al heel blij zijn. We gaan in ieder geval ons best doen om de Nederlandse kampioenschappen baan, weg en marathon en het ONK in Hallum uitgevoerd te krijgen.” Lees hier het artikel.

Clubs en sportcomplexen ten minste tot en met 28 april gesloten

Gepubliceerd: woensdag 1 april 2020
De ontwikkelingen rond het coronavirus (Covid-19) houden ons nog altijd in hun greep. De KNSB volgt het rijksbeleid en handelt naar de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en sportkoepel NOC*NSF.
Gisteren (31 maart) kwam het kabinet met enkele nieuwe maatregelen, die ook impact hebben op de schaats- en inlineskatesport. De periode waarin clubs en sportcomplexen dicht moeten zijn, is verlengd tot en met 28 april.
Alle clubbijeenkomsten zijn dus tot en met 28 april 2020 afgelast. Dat betreft niet alleen competitie- en oefenduels, maar ook trainingen, vergaderingen, vieringen en andere clubbijeenkomsten. Voor clubs die de Algemene Ledenvergadering niet willen uitstellen, zou digitaal vergaderen in deze tijd een optie kunnen zijn. De regels rondom een eventuele digitale Algemene Ledenvergadering lees je hier.
Alle evenementen, dus ook sportwedstrijden, waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd zijn door het Rijk tot 1 juni verboden.
Lees hier het artikel.

Tegemoetkoming coronacrisis geopend voor sportverenigingen

Gepubliceerd: dinsdag 31 maart 2020
Het ministerie van Economische Zaken heeft vrijdag de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Eerder werd deze maatregel het Noodloket genoemd. Deze kabinetsmaatregel is voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de coronacrisis. Ook sportverenigingen en ondernemers in de sport kunnen een beroep op deze regeling doen. Als zij aan de voorwaarden voldoen, ontvangen zij een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro.
Aanvragen kunnen vanaf vrijdag 27 maart 2020 tot en met vrijdag 26 juni 2020 worden ingediend via RVO.nl. Op die website kunt u ook terecht voor meer informatie en het volledige overzicht van voorwaarden waaraan voldaan moet worden.
Lees hier het artikel.

Sportwedstrijden, waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd, tot 1 juni niet mogelijk

Gepubliceerd: donderdag 26 maart 2020 De ontwikkelingen rond het coronavirus (Covid-19) houden ons nog altijd in hun greep. De KNSB volgt uiteraard het rijksbeleid en handelt naar de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en sportkoepel NOC*NSF. Alles dicht t/m 6 april Overeind staat nog altijd het advies van NOC*NSF en KNSB om alle clubbijeenkomsten tot en met 6 april af te gelasten. Dat betreft niet alleen competitie- en oefenwedstrijden, maar ook trainingen, vergaderingen, vieringen en andere clubbijeenkomsten. Onze indruk is dat clubs in de schaats- en inlineskatewereld dit advies netjes opvolgen. Complimenten daarvoor! Alle evenementen, dus ook sportwedstrijden, waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd zijn door het Rijk tot 1 juni verboden. Binnenkort wordt bekend wat met die andere sportbijeenkomsten na 6 april zal gebeuren. Tot en met die datum moeten sportclubs hun deuren gesloten houden. Zelf buiten sporten Het kabinet heeft voor heel Nederland opgeroepen sociale contacten in het algemeen sterk te verminderen. Deze oproep wordt door de KNSB ondersteund. Zelf sporten in de buitenlucht blijft mogelijk, maar ga liefst alleen op pad. NOC*NSF geeft handige sport- en beweegadviezen. Veel gestelde vragen
De sportkoepel geeft antwoord op actuele vragen vanuit de sportwereld. Dit overzicht wordt regelmatig ververst. Ook de rijksoverheid geeft, via deze site, antwoord op vragen over sport en corona. Goed om te weten is dat banken en de Stichting Waarborgfonds Sport afspraken hebben gemaakt om sportclubs uitstel te geven van aflossingsverplichtingen. Lees hier het artikel.

Ook KPN NK Baan/Weg Inlineskaten Oldebroek afgelast

Gepubliceerd: donderdag 26 maart 2020 Als gevolg van de coronaperikelen zijn ook de KPN NK Baan/Weg Inlineskaten in Oldebroek afgelast. Deze kampioenschappen zouden van 21-23 mei worden gehouden op en rond de vernieuwde Buitensportaccommodatie Oldebroek. De KNSB en de Skeelerclub Oldebroek kijken of deze NK later dit seizoen alsnog kunnen plaatsvinden. Toen het kabinet afgelopen maandag nieuwe maatregelen bekendmaakte om het coronavirus te stoppen, ontstond onduidelijkheid over de consequenties hiervan voor sportevenementen. Uit een nadere toelichting blijkt dat sportevenementen waarvoor een vergunning nodig is tot 1 juni zijn verboden. Voor de KPN NK Baan/Weg zou dit betekenen dat de eerste twee dagen (op de piste) niet reeds verboden waren, maar de laatste dag (op de weg) wel. Voor de baanwedstrijden is immers geen vergunning nodig, voor de wegwedstrijden wel. Om aan alle onduidelijkheid een eind te maken, heeft de KNSB vandaag besloten de NK Baan/Weg af te gelasten. Lees hier het artikel.

Aangepaste openingstijden Bondsbureau

Gepubliceerd: vrijdag 20 maart 2020
In verband met het coronavirus zijn er aangepaste tijdstippen waarop het KNSB bondsbureau telefonisch bereikbaar is:
- Maandag tot en met donderdag van 10.00 - 12.00 en van 14.00 - 16.00 uur.
- Vrijdag van 10.00 - 12.00 en van 13.00 - 15.00 uur.
Het KNSB Bondsbureau in Utrecht is tot nader order zeer beperkt geopend. De KNSB medewerkers zijn onder de gebruikelijke rechtstreekse telefoonnummers bereikbaar.

KPN NK’s Marathon en 100 meter Inlineskaten Naaldwijk gaat niet door

Gepubliceerd: donderdag 19 maart 2020
De KPN NK’s Marathon en 100 meter Inlineskaten, die voor 1 juni op de kalender stonden, gaan niet door. De organisatie heeft dit in overleg met de KNSB besloten. Reden: de coronacrisis heeft zo’n impact op de economie en het dagelijks leven in het Westland, dat het organiseren van zo’n sportevenement voorlopig niet van de grond komt.
De organiserende verenigingen HVHW en IJsclub Eendracht hebben dit besluit met pijn in het hart genomen. Voor het eerst sinds 2003 zou het Westland het skeelerpeloton ontvangen voor een NK. De organisatie keek er naar uit en voorbereidingen waren in volle gang, maar de coronacrisis slaat in het Westland hard toe en raakt nu dus ook dit skeelerevenement. De betrokken verenigingen willen de organisatie van deze NK’s in de toekomst, mogelijk al volgend jaar, graag weer oppakken.
Lees hier het hele artikel.

Start Inlineskateseizoen voorlopig tot 1 mei uitgesteld, WK ook uitgesteld

Gepubliceerd: dinsdag 17 maart 2020
Als gevolg van de ontwikkelingen met het coronavirus heeft de KNSB besloten de start van het inlineskateseizoen voorlopig uit te stellen tot 1 mei. Alle wedstrijden, zowel nationaal als regionaal, zijn tot die datum afgelast.
Dit besluit gaat verder dan de reeds afgekondigde ban op sportactiviteiten tot 6 april. “We willen iedereen duidelijkheid bieden en sporters de kans geven om bij de eerste wedstrijden van het seizoen goed voorbereid aan de start te verschijnen”, zegt technisch directeur Remy de Wit.
De WK stonden voor 11 – 18 juli in Colombia (Cartagena en Arjona) op het programma, maar World Skate heeft die vanwege de coronacrisis uitgesteld naar 12 – 19 september. De EK vinden, als de planning niet wijzigt, plaats in Portugal (Canelas, 23 – 30 augustus).
Lees hier het hele bericht.

Statement NOC*NSF inzake het coronavirus

Gepubliceerd: dinsdag 17 maart 2020
Gerard Dielessen, algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF, heeft onderstaand statement afgegeven en alle aangesloten sportbonden gevraagd het te delen. De KNSB geeft graag gevolg aan dit verzoek.

Clubbijeenkomsten, wedstrijden en trainingen afgelast, KNSB-medewerkers werken thuis

Gepubliceerd: zondag 15 maart 2020
De ontwikkelingen rond het coronavirus (Covid-19) volgen elkaar snel op. De KNSB volgt het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en sportkoepel NOC*NSF.
In navolging van NOC*NSF adviseren wij onze leden om alle clubbijeenkomsten tot en met 6 april af te gelasten. Dit geldt voor heel Nederland. Het advies betreft niet alleen competitie-, oefen- en trainingswedstrijden, maar ook trainingen, overleggen, vergaderingen, vieringen en andere clubbijeenkomsten.

WK Kunstrijden in Montréal geschrapt vanwege coronavirus

Gepubliceerd: donderdag 12 maart 2020
De internationale schaatsunie (ISU) heeft de WK kunstrijden in Montréal moeten schrappen vanwege het coronavirus. Dat gebeurde op last van de Canadese autoriteiten. De titelstrijd zou komende week plaatsvinden (16 tot en met 22 maart). Namens Nederland zouden Niki Wories en het paar Daria Danilova/Michel Tsiba in Canada deelnemen.
Ook andere wedstrijden zijn afgelast. In Calgary werd deze week al een streep gezet door de jaarlijkse Oval Finals, in Geisingen en Lagos zullen de Europa Cups op inlineskates niet doorgaan en in eigen land wordt dit weekend de regiofinale shorttrack in Den Bosch niet verreden.
Lees hier het hele artikel.

Statement KNSB over afgelasting WK Shorttrack

Gepubliceerd: woensdag 26 februari 2020
De KNSB heeft begrip voor het besluit van de ISU om de WK Shorttrack in Seoul, dat zou worden gehouden van 13 – 15 maart, voorlopig af te blazen. De gezondheid van sporters en stafleden gaat boven alles en wij willen niet dat die vanwege het coronavirus gevaar zou lopen.
Omdat de ISU nog niet zegt of de WK uitgesteld dan wel verplaatst worden naar een ander land, is het voor ons team wel lastig daarop in te spelen. Wij hopen dan ook dat de ISU hierover zeer snel duidelijkheid geeft. De afgelasting van het WK Shorttrack leidde tot teleurstelling bij de Nederlanders: ‘Dit is klap in het gezicht’.