Update corona (26 juni): Eerder dan verwacht geeft kabinet alle sport weer vrij

Vrijdag 26 juni 2020
Prachtig nieuws voor de sport. Na bijna vier maanden laat het kabinet vanaf 1 juli bijna alle corona-beperkingen los. Alle sporten zijn weer toegestaan, trainingen en wedstrijden, binnen en buiten en voor alle leeftijdsgroepen. Kleedruimtes en kantines mogen weer open en toeschouwers zijn ook weer welkom.
Basisregels
Wel blijven een aantal basisregels van kracht, waarvan de belangrijkste is dat mensen van mensen van boven de 18 jaar buiten het sportveld 1,5 meter afstand van elkaar houden. Uiteraard moet iedereen de hygiënevoorschriften volgen en thuis blijven bij ziekteverschijnselen. Dat is belangrijk om te voorkomen dat het coronavirus kans krijgt zich weer te verspreiden, wat zou kunnen leiden tot nieuwe beperkingen. “Het is geweldig dat we, veel sneller dan verwacht, weer volle bak kunnen sporten”, zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Het kabinet en alle deskundigen verdienen een compliment voor het gevoerde beleid. Het zijn voor ons allen moeilijke tijden geweest. Dit lucht enorm op. Maar laten we voorzichtig omgaan met de nieuwe situatie, zodat we onze bewegingsvrijheid kunnen blijven genieten.”
Inlineskaten
De recente beslissing van het kabinet maakt onder meer de weg vrij voor onze inlineskaters, die dus vanaf 1 juli aan het seizoen 2020 kunnen beginnen. In juli worden waarschijnlijk al enkele regiowedstrijden gehouden, vanaf 1 augustus beginnen de landelijke wedstrijden. In augustus staan twee NK’s op het programma: van 21-23 augustus zijn de NK Baan/Weg in Heerenveen en Wolvega. Op 29 augustus vinden de NK Marathon én 100 meter sprint plaats op… het Circuit van Zandvoort.
Protocollen
NOC*NSF heeft het algemene sportprotocol vandaag aangepast aan de nieuwe situatie en de KNSB heeft dit verder uitgewerkt voor de schaats- en inlineskatesport. Beide documenten zijn te vinden op nocnsf.nl en knsb.nl. Via deze linkjes kom je altijd automatisch op de meest actuele versie.
Zomerkampen
Voor veel verenigingen staan ook in coronatijden zomerkampen op stapel. NOC*NSF heeft ook hiervoor een op de sport toegespitst protocol geschreven, dat op deze site te downloaden is. Te verwachten valt dat ook deze regels aanmerkelijk worden versoepeld. Hetzelfde geldt voor de horecavoorzieningen van sportverenigingen. Zij mogen per 1 juli weer open, mits wordt voldaan aan basisregels voor hygiëne.
Veelgestelde vragen
NOC*NSF beantwoordt nog altijd actuele vragen vanuit de sportwereld. Dit overzicht wordt regelmatig ververst. Ook de rijksoverheid geeft, via deze website, antwoord op vragen over sport en corona. Voor specifieke schaats- of inlineskatevragen kunnen leden/verenigingen rechtstreeks contact opnemen met de KNSB, via [email protected] of 088 – 4892000. Vanwege het coronavirus zijn wij tijdelijk op aangepaste tijdstippen telefonisch bereikbaar: – Maandag tot en met donderdag van 10.00-12.00 en van 14.00-16.00 uur. – Vrijdag van 10.00-12.00 en van 13.00-15.00 uur.