Update corona: 11 mei mag iedereen weer buiten sporten

Donderdag 07 mei 2020
Het kabinet heeft de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus woensdagavond (6 mei) verder versoepeld. Per 11 mei kan ook iedereen die ouder is dan 18 jaar weer buiten sporten, mits dat gebeurt op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Sinds 29 april mocht de jeugd t/m 18 jaar alweer georganiseerd samen sporten. Voorlopig zijn alleen trainingen toegestaan. Als het virus onder controle blijft, kan per 1 september de volgende stap worden gezet: ook alle binnensporten zijn dan weer mogelijk voor mensen van alle leeftijden. Vanaf die datum mogen ook weer wedstrijden worden gehouden, maar nog wel zonder publiek. Wat dit precies betekent voor bijvoorbeeld het inlineskaten wordt binnenkort duidelijk. “Het is natuurlijk vooral goed nieuws dat de aanpak van het coronavirus effect blijkt te hebben. Wij zijn extra blij dat nu iedereen weer buiten kan sporten”, reageert Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “De jeugd maakt sinds vorige week alweer enthousiast gebruik van die mogelijkheid en het is fijn dat dit spoedig ook weer voor volwassenen geldt.” De verruiming van de sportmogelijkheden gebeurt weer onder strikte voorwaarden. NOC*NSF schrijft, in overleg met diverse sportbonden waaronder de KNSB, een algemeen sportprotocol. Aansluitend daarop maakt de KNSB een sportspecifiek protocol voor schaats- en inlineskatetrainingen. Zodra deze protocollen klaar zijn, zullen wij die publiceren via onder meer deze website.

RIVM en NOC*NSF

De KNSB volgt in deze coronacrisis het rijksbeleid en handelt naar de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en sportkoepel NOC*NSF. Toestaat. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is zijn nog steeds tot 1 september verboden. Algemene maatregelen die het kabinet al eerder afkondigde om het coronavirus te beteugelen, blijven voorlopig van kracht. Het is nog steeds beleid om sociale contacten tot een minimum te beperken. Deze oproep wordt door de KNSB ondersteund. Zelf sporten in de buitenlucht blijft mogelijk, maar ga liefst alleen op pad. En als je gaat inlineskaten, zorg dan voor de juiste bescherming, inclusief helm!

Veelgestelde vragen

Sportkoepel NOC*NSF geeft ook adviezen om veilig en gezond te sporten/bewegen en beantwoordt bovendien actuele vragen vanuit de sportwereld. Dit overzicht wordt regelmatig ververst. Ook de rijksoverheid geeft, via deze site, antwoord op vragen over sport en corona. Voor specifieke schaats- of inlineskatevragen kunnen leden/verenigingen rechtstreeks contact opnemen met de KNSB, via [email protected] of 088 – 4892000. Vanwege het coronavirus zijn wij tijdelijk op aangepaste tijdstippen telefonisch bereikbaar: –  Maandag tot en met donderdag van 10.00-12.00 en van 14.00-16.00 uur. –  Vrijdag van 10.00-12.00 en van 13.00-15.00 uur.

Tot slot

Alle adviezen en maatregelen van het RIVM zijn er nog steeds op gericht om de gevolgen van deze virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen. Onze medewerkers werken vanuit huis. Afspraken met externe partijen maken we voorlopig niet fysiek, maar dit doen we via de telefoon, Microsoft Teams en andere online communicatiemiddelen. Het is helaas de verwachting dat het coronavirus nog langere tijd onder de bevolking aanwezig zal blijven. Wij zijn ervan overtuigd dat adviezen van het RIVM en de maatregelen van het kabinet erop gericht zijn om de gevolgen van deze virusuitbraak zo veel mogelijk in te perken. De KNSB ondersteunt deze doelstelling van harte en wij hopen uiteraard dat de aanpak het gewenste effect sorteert.