Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Sectie inlineskaten houdt hoop op nationale wedstrijden

Gepubliceerd woensdag 15 april 2020

Vol trots presenteerde de sectie inlineskaten eind januari een bomvolle wedstrijdkalender, waarvan de start voorlopig nog op zich moet laten wachten door de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Samen met bondscoaches Frank Fiers en Valentina Berga-Belloni en disciplinemanager Marcel Scheperkamp kijken we toch al voorzichtig vooruit: wat verwachten zij van deze zomer?

“We hebben met de sectie heel hard gewerkt om de wedstrijden neer te zetten, dus dat er nu dingen niet doorgaan is hartstikke zuur, maar het is niet anders. Toch hopen we er nog iets van te kunnen maken en die verwachting hebben we ook. We willen niet te negatief denken”, begint Scheperkamp.

In het meest ideale geval hoopt hij dat vanaf juni de trainingen weer opgestart kunnen worden, maar daarna gaat er waarschijnlijk nog de nodige tijd overheen voor de eerste wedstrijd verreden kan worden. “Als we die op nationaal niveau kunnen houden dit jaar dan mogen we denk ik al heel blij zijn. We gaan in ieder geval ons best doen om de Nederlandse kampioenschappen baan, weg en marathon en het ONK in Hallum uitgevoerd te krijgen.”

Over de internationale kalender is Scheperkamp, gezien de verschillende regels per land en afsluiting van grenzen, pessimistischer. “Ik heb er een hard hoofd in dat er een EK of WK gereden gaat worden”, luidt het.

Glazen bol
Bondscoach Frank Fiers vindt dat er naast veiligheid ook rekening gehouden moet worden met ‘fair play’ als het om internationale titels gaat. “Het moet wel sportief verlopen: wij kunnen bijvoorbeeld nog buiten sporten, maar in andere landen kun je je woning niet uit. Zij kunnen nu niet trainen en dat is niet eerlijk. Ik heb geen glazen bol, maar we moeten wat mij betreft nederig zijn en kijken welke mogelijkheden de natuur ons gaat bieden. Sporten staat niet boven de wet.”

Toch ligt er voor de zekerheid binnenkort wel een plan klaar hoe de Nederlandse ploeg in het meest gunstige geval van internationale strijd geselecteerd zou worden. Eind april wordt er door de sectie daarnaast onder meer nagedacht over de aanvang van trainingen en het nationale wedstrijdsysteem. “Op dit moment hebben we als coaches vooral via internet contact met elkaar en met de sporters”, gaat RTC- en bondscoach Valentina Berga-Bellonini verder.

Met persoonlijke schema’s en individuele contacten hebben de trainers het er drukker mee dan normaal. “Het is belangrijk om iedereen gemotiveerd te houden, maar ook niet overgemotiveerd, want de gezondheid gaat voorop”, vervolgt Scheperkamp. “Er zijn ook sporters die op een vrijwilligerslijst in het ziekenhuis staan. Dat gaat allemaal voor. Ik hoop vooral dat de inlineskaters met net zoveel energie en enthousiasme naar de wedstrijden uitkijken als de sectie en organisaties die afgelopen winter zo hard gewerkt hebben.”

“Dat kleine microbeestje gaat beslissen wat er wel of niet gaat kunnen deze zomer”, besluit Fiers. “Toch mag het ook duidelijk zijn dat wij vooral hopen dat er zo min mogelijk families getroffen door het coronavirus. Wij maken ons wel degelijk zorgen om het inlineskaten, maar er zijn ook mensen die overlijden. We moeten het realistisch bekijken.”

Meer nieuws

Frâns Bakker (82) overleden, drijvende kracht OC Thialf aan begin deze eeuw

Wat kun je als vereniging doen bij hoge temperaturen?

Lara van Ruijven krijgt postuum gouden speld KNSB

Daikin NK Inlineskaten 2023 komen er aan!

Campagne KNSB en VeiligheidNL: Lekker inlineskaten, ga goed voorbereid op pad!

Daikin NK G-Inlineskaten van start

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?