Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Update corona (18 juni): NOC*NSF heeft protocol klaar voor binnensporten

Gepubliceerd donderdag 18 juni 2020

Het kabinet heeft de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus de afgelopen weken stap voor stap versoepeld. Voor de sportwereld gaat vermoedelijk op 1 juli de volgende fase in. Dan mogen, mits het virus onder controle blijft, ook alle binnensportaccommodaties weer open. Hiervoor heeft NOC*NSF reeds een protocol klaar liggen, de KNSB zal dit verder uitwerken tot een sportspecifiek protocol voor overdekte ijsbanen en centra voor krachttraining.

Huidige situatie

Om ieders geheugen even op te frissen eerst een schets van de huidige situatie. Sinds 11 mei mag iedereen weer buiten sporten, mits dat gebeurt op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar. Voor sporters boven de 18 jaar geldt dat je 1,5 meter afstand tot elkaar moet houden; die beperking geldt niet meer voor jeugd t/m 18 jaar. Voorlopig zijn nog steeds alleen trainingen toegestaan.

Het ziet er nu naar uit dat ook binnensporten per 1 juli weer mogelijk wordt. Dat geldt dan ook voor overdekte ijsbanen. Maar let op: het definitieve besluit hierover is nog niet genomen, de verwachting is dat dit op 24 juni gebeurt, waarna premier Rutte het bekend zal maken in zijn corona-persconferentie.

Protocol binnensporten

Vooruitlopend hierop heeft de sportwereld via NOC*NSF al wel een algemeen protocol voor de binnensporten opgesteld, dat hier te vinden is. Wat betekenen deze veranderingen per 1 juli voor de schaats- en inlineskatewereld? Dat is de KNSB nu in kaart aan het brengen. In grote lijnen zullen ook bij de ijsbanen de algemene richtlijnen gelden, maar voor de specifieke situaties zullen we spoedig met een sportspecifiek protocol komen. Als dat klaar is, publiceren we dat via deze site, knsb.nl.

Zomerkampen

Voor veel verenigingen staan ook in coronatijden zomerkampen op stapel. Het is duidelijk dat je ook bij deze activiteiten aan regels moet voldoen om eventuele verspreiding van het virus zo veel mogelijk te beperken. NOC*NSF heeft ook hiervoor een op de sport toegespitst protocol geschreven, dat hier te downloaden is.

Het is gebaseerd op een protocol van diverse jeugdorganisaties, waaronder Steunpunt KinderVakanties, YMCA Nederland, Scouting Nederland en Jantje Beton. Het is opgesteld in samenwerking met Nederlands Jeugdinstituut en onderschreven door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Voor de uitgebreide en originele versie kijk op: www.wijgaanopzomerkamp.nl.

Sportkantines

De horecavoorzieningen van sportverenigingen mogen, opnieuw onder voorbehoud dat de cijfers over de bestrijding van het coronavirus dat toelaten, onder voorwaarden per 1 juli weer open. Ook hierover valt waarschijnlijk op 24 juni een definitief besluit. Als richtlijn voor sportkantines geldt straks het protocol van Koninklijke Horeca Nederland, dat je hier kunt downloaden.

Aan het einde van deze week (dus uiterlijk vrijdag 19 juni a.s.) komt NOC*NSF met een checklist ter ondersteuning van een soepele opstart van de sportkantines. Ook zullen afbeeldingen voor in de sportkantine beschikbaar komen, met corona-adviezen voor de gasten.

Wedstrijden

Tot slot: iedereen hunkert naar het spelen/rijden van wedstrijden. Vooralsnog zijn die tot 1 september verboden. Via NOC*NSF wordt wel hard gewerkt om de wedstrijdsport straks ook coronaveilig te kunnen organiseren, voorlopig zonder publiek. De KNSB levert via diverse groepen zijn input. Het wachten is uiteraard op groen licht van het kabinet.

Duidelijk is dat de bestrijding van het coronavirus nog altijd de hoogste prioriteit heeft, ook van de KNSB. Wij volgen het rijksbeleid en handelen naar de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en sportkoepel NOC*NSF.

Veelgestelde vragen

NOC*NSF geeft ook adviezen om veilig en gezond te sporten/bewegen en beantwoordt actuele vragen vanuit de sportwereld. Dit overzicht wordt regelmatig ververst. Ook de rijksoverheid geeft, via rijksoverheid.nl, antwoord op vragen over sport en corona. Voor specifieke schaats- of inlineskatevragen kunnen leden/verenigingen rechtstreeks contact opnemen met de KNSB, via [email protected] of 088 – 4892000. Vanwege het coronavirus zijn wij tijdelijk op aangepaste tijdstippen telefonisch bereikbaar: – Maandag tot en met donderdag van 10.00-12.00 en van 14.00-16.00 uur. – Vrijdag van 10.00-12.00 en van 13.00-15.00 uur.

Meer nieuws

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?