Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Shorttrackers balen van schrappen WK in Seoul, maar begrijpen besluit: ‘Dit is klap in het gezicht’

Gepubliceerd woensdag 26 februari 2020

Vanochtend heeft de ISU besloten een streep te zetten door het WK Shorttrack, dat van 13 – 15 maart in Seoul zou worden gehouden. Of het evenement later alsnog doorgaat, eventueel in een ander land dan Zuid-Korea, is niet bekend. De rijders van het Nederlandse shorttrackteam zijn teleurgesteld, maar snappen het besluit van de ISU wel.

Suzanne Schulting, regerend wereldkampioene allround en op de 1000 meter: “Dit is een klap voor mij, en voor elke schaatser die deel zou nemen aan het WK. Het is klote dat ik nu niet de kans heb om mijn wereldtitel te prolongeren. Ik begrijp dit besluit natuurlijk wel. Het aantal besmettingen loopt erg snel op en je wilt verdere verspreiding tegengaan. De gezondheid van sporters, stafleden en officials gaat boven alles. Dit is voor nu het meest verstandige besluit, daar heb ik niks tegen in te brengen. Ook al wil ik natuurlijk het liefst dat het WK doorgaat. Het komt niet geheel onverwacht, de afgelopen week zijn we veel aan het speculeren geweest. Maar nu dit bericht officieel door de ISU is uitgebracht, is het heel zuur. Zo wil je het seizoen niet eindigen.”

Lara van Ruijven, regerend wereldkampioene op de 500 meter: “Heel erg balen dat het WK niet doorgaat. Je leeft naar zo’n groot toernooi toe, ik verkeer in heel goede vorm en dan wil je niets anders dan in een vol stadion in Korea je wereldtitel verdedigen. Niets mooiers dan dat. Ik hoop dat ze op korte termijn toch nog een alternatieve locatie kunnen vinden.”

Daan Breeuwsma: “Het zat er al een beetje aan te komen. En toch is het gewoon een rot gevoel. We zijn allemaal in topvorm en willen graag nog één keer vlammen dit seizoen. Als er een kans is om wereldkampioen te worden, dan wil je dat. Daar trainen we bikkelhard voor. Het is nog even afwachten wat uiteindelijk beslist wordt, maar het ziet er niet goed uit.”

Yara van Kerkhof: “Het is afschuwelijk wat er op dit moment in de wereld gebeurt. En natuurlijk leef ik mee met alle slachtoffers en hoop ik dat het virus snel onder controle is. Als topsporter is het erg moeilijk om te verwerken als een WK niet door zou gaan. Dit is ons hoofddoel en daar trainen we het hele jaar hard voor. We hebben de afgelopen twee World Cups gewonnen met de relay. We hebben hele goede kansen om wereldkampioen te worden en ik zou het vreselijk vinden als we niet die kans zouden krijgen. Maar zolang nog niet definitief zeker is dat het WK niet doorgaat, blijf ik hopen op een goed alternatief en blijf ik me focussen op de trainingen.”

Bondscoach Jeroen Otter: “Wij werken hier het hele jaar naartoe. Drie grote toernooien staan vetgedrukt in ons programma van deze winter: het Europees kampioenschap, de World Cup in Dordrecht en het WK. Seoul is een prachtige plek om te rijden, vol met publiek, dat ook kennis van zaken heeft. En dan krijg je het nieuws dat het is afgelast. Het speelt al wel enkele weken in ons achterhoofd, maar we hebben gewoon nog keihard getraind om in Seoul goed aan de start staan. Dan is dit een grote klap in het gezicht van veel atleten. Wij begrijpen het natuurlijk wel. Want als plaatselijke autoriteiten en de ISU dit soort grote evenementen niet meer verantwoord vinden, wie zijn wij dan om te zeggen: we gaan er toch heen?”

De KNSB heeft vanochtend via een statement op KNSB.nl al gereageerd op het besluit van de ISU. Die reactie luidt: “De KNSB heeft begrip voor het besluit van de ISU om de WK Shorttrack in Seoul, dat zou worden gehouden van 13 – 15 maart, voorlopig af te blazen. De gezondheid van sporters en stafleden gaat boven alles en wij willen niet dat die vanwege het corona-virus gevaar zou lopen. Omdat de ISU nog niet zegt of de WK uitgesteld dan wel verplaatst worden naar een ander land, is het voor ons team wel lastig daarop in te spelen. Wij hopen dan ook dat de ISU hierover zeer snel duidelijkheid geeft.”

Meer nieuws

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?