Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Het coronavirus en schaatsen/inlineskaten – Update 22 april

Gepubliceerd woensdag 22 april 2020
De Nederlandse jeugd mag vanaf 29 april naar de sportclub. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen dan weer buiten met elkaar sporten. Voor de jeugd van 13 – 18 jaar geldt wel de beperking dat ze 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Die restrictie is er niet voor de kinderen t/m 12 jaar. Zo komt er ruimte voor groepstrainingen, bijvoorbeeld op skeeler- en atletiekbanen.

Het kabinet maakte gisteravond nieuwe maatregelen bekend in zijn strijd tegen het coronavirus (Covid-19). De beperkingen die golden worden stapje voor stapje opgeheven. Sportaccommodaties die nu verplicht dicht zijn, mogen vanaf 29 april dus weer beperkt open, alleen voor sporters t/m 18 jaar.

Protocollen

Onder welke voorwaarden dat precies zal zijn, wordt de komende dagen nader uitgewerkt. De KNSB zal protocollen opstellen voor trainingen die jonge inlineskaters en schaatsers mogen volgen. Deze protocollen zullen uiterlijk maandag 27 april klaar zijn, waarna ze onder meer op deze website worden gepubliceerd. Wij adviseren verenigingen nadrukkelijk om deze protocollen te gebruiken.

“Wij zijn blij dat de jeugd weer naar de inlineskate- of schaatsclub mag gaan”, zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB. “Jonge sporters staan te trappelen om aan de slag te kunnen en verenigingen snakken ernaar om hun deuren weer open te zetten. Goed dat dat nu kan. Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat alles ook coronaveilig en verantwoord kan gebeuren.”

Topsporters
Ook voor topsporters heeft het kabinet de bewegingsvrijheid vergroot. Per 29 april gaan diverse trainingslocaties weer open voor een selecte groep topsporters. Technisch directeur Remy de Wit van de KNSB werkt de komende dagen uit voor wie dit precies geldt en aan welke voorwaarden zij zich tijdens die trainingen moeten houden.

De Wit: “Het is goed dat onze topschaatsers en -inlineskaters weer wat vrijer aan het werk kunnen. Het kabinet zet heel verstandig kleine stapjes, omdat het virus nog niet verslagen is. Het is ook verstandig dat topatleten weer van de beste trainingsfaciliteiten gebruik kunnen maken. Dat dit met zo min mogelijk risico’s moet gebeuren, is vanzelfsprekend. Wij zullen hiervoor in nauw overleg met NOC*NSF heldere richtlijnen opstellen.”

Clubbijeenkomsten en evenementen
Alle andere maatregelen, zoals de sluiting van sportkantines en het verbod op vergaderingen en andere clubbijeenkomsten, zijn voorlopig verlengd tot en met 20 mei. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is zijn tot 1 september verboden, dat was al zo tot 1 juni. De KNSB zoekt nu uit wat dit betekent voor de NK’s inlineskaten, die reeds waren uitgesteld.

De KNSB volgt in deze coronacrisis het rijksbeleid en handelt naar de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en sportkoepel NOC*NSF. Voor het inlineskaten besloot de KNSB al eerder om alle wedstrijden tot 1 juni af te gelasten. Die maatregel staat nog steeds overeind. Er wordt gewerkt aan een alternatieve kalender om vanaf juli weer wedstrijden te kunnen houden, mits het rijksbeleid dit toestaat.

Zelf buiten sporten
Algemene maatregelen die het kabinet al eerder afkondigde om het coronavirus te beteugelen, blijven voorlopig van kracht. Het is nog steeds beleid om sociale contacten tot een minimum te beperken. Deze oproep wordt door de KNSB ondersteund. Zelf sporten in de buitenlucht blijft mogelijk, maar ga liefst alleen op pad. En als je gaat inlineskaten, zorg dan voor de juiste bescherming, inclusief helm!

Veel gestelde vragen
Sportkoepel NOC*NSF geeft ook adviezen om veilig en gezond te sporten/bewegen en beantwoordt bovendien actuele vragen vanuit de sportwereld. Dit overzicht wordt regelmatig ververst. Ook de rijksoverheid geeft, via deze site, antwoord op vragen over sport en corona.

Voor specifieke schaats- of inlineskatevragen kunnen leden/verenigingen rechtstreeks contact opnemen met de KNSB, via [email protected] of 088 – 4892000. Vanwege het coronavirus zijn wij tijdelijk op aangepaste tijdstippen telefonisch bereikbaar:
–  Maandag tot en met donderdag van 10.00-12.00 en van 14.00-16.00 uur.
–  Vrijdag van 10.00-12.00 en van 13.00-15.00 uur.

Tot slot
Alle adviezen en maatregelen van het RIVM zijn er nog steeds op gericht om de gevolgen van deze virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen. Onze medewerkers werken vanuit huis. Afspraken met externe partijen maken we voorlopig niet fysiek, maar dit doen we via de telefoon, Microsoft Teams en andere online communicatiemiddelen.

Het is helaas de verwachting dat het coronavirus nog langere tijd onder de bevolking aanwezig zal blijven. Wij zijn ervan overtuigd dat adviezen van het RIVM en de maatregelen van het kabinet erop gericht zijn om de gevolgen van deze virusuitbraak zo veel mogelijk in te perken. De KNSB ondersteunt deze doelstelling van harte en wij hopen uiteraard dat de aanpak het gewenste effect sorteert.

Meer nieuws

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

Niki Wories: ‘Sporters helpen waar we kunnen’

Inlineskatekalender bekend!

ISU WK Shorttrack is bewijs van enorme groei die deze discipline doormaakt

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?