Bij de KNSB zijn 650 schaats-, skate- en natuurijsverenigingen aangesloten. Wat zijn voor jouw vereniging de voordelen van zo'n lidmaatschap? Hoe regel je het, waaraan moet je voldoen en wat kost het? Het staat hieronder netjes op een rij.
Om met je vereniging of stichting lid te worden moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en je (concept)statuten vooraf ter goedkeuring aan de KNSB voorleggen. Start je aanmelding via dit aanvraagformulier voor lidmaatschap. Zodra we deze ontvangen hebben, krijg je van ons informatie over de vervolgstappen om je zo gericht mogelijk van dienst te zijn.
Ook moet de KNSB de statuten van je vereniging goedkeuren. Om je als vereniging hierbij te helpen hebben we modelstatuten ontwikkeld. Het werkt eenvoudig en gaat supersnel. Je hoeft alleen de verplichte velden in te vullen, en natuurlijk de ondertekening. Omdat alles al volgens de juridische richtlijnen van de KNSB is, kun je gebruik maken van de (goedkope) DoeHetZelfNotaris.
Je kunt er ook voor kiezen om zelf een statuut te ontwikkelen. Je moet dan wel verplichte passages uit de KNSB-modelstatuten overnemen. Als je deze route kiest is de doorlooptijd langer. Ook moet je rekening houden met mogelijk extra notariskosten en betaal je € 99 advieskosten aan de KNSB.
Gaan jullie naast schaatsen en/of skaten ook een andere sport aanbieden, dan wil je deze ook tot zijn recht laten komen in jullie statuten. Hierbij kunnen wij adviseren.
Aangezien stichtingen heel divers kunnen zijn, is hier geen modelstatuut voor. Wel zijn er verplichtingen voor statuten van stichtingen. Naast deze vereiste onderdelen kun je de statuten zo inrichten dat ze goed passen bij de stichting. De KNSB moet de statuten goedkeuren. Start je aanmelding via dit aanvraagformulier voor lidmaatschap.
Wat doet de KNSB allemaal voor zijn leden, de 650 schaats-, skate- en natuurijsclubs?
Meer informatie over het verenigingslidmaatschap en ledenregistratie vind je in het document Uitvoeringsregeling Verenigingslidmaatschap en ledenregistratie en op de pagina Verenigingsmanager.
De contributie bestaat voor elke aangesloten vereniging/stichting uit twee lidmaatschapsonderdelen:
Lidmaatschap vereniging/stichting: € 278,10
Afdracht per verenigingslid
Meer informatie over het Verenigingslidmaatschap en ledenregistratie vind je in het document Uitvoeringsregeling Verenigingslidmaatschap en ledenregistratie en op de pagina Verenigingsmanager.
Meer informatie over het verenigings- of stichtingslidmaatschap en ledenregistratie vind je in het document Uitvoeringsregeling Verenigingslidmaatschap en ledenregistratie en op de pagina Verenigingsmanager.
Helaas kan het voorkomen dat een vereniging besluit de vereniging te laten ophouden te bestaan (ontbinden), te fuseren of het lidmaatschap van de bond op te zeggen. Dit besluit worden genomen tijdens een Algemene Ledenvergadering. De vereniging dient de KNSB hiervan op de hoogte te stellen via een e-mail aan [email protected] en stuurt als bijlage een kopie mee van het relevante deel van het verslag van de ledenvergadering waarin dat besluit is genomen.
Meer informatie over voor wanneer je de KNSB moet informeren vind je in het document Uitvoeringsregeling lidmaatschap en ledenregistratie.
Wij vinden het jammer als jouw vereniging of stichting overweegt om het lidmaatschap bij de KNSB op te zeggen. We stellen het op prijs dat jullie in dit geval contact met ons opnemen zodat we samen kunnen bespreken waarom jullie willen opzeggen en of we jullie eventueel als lid kunnen behouden. Hebben jullie twijfels of vragen over het lidmaatschap neem dan vooral contact met op met jullie verenigingsadviseur. Wij helpen jullie graag verder.
Wanneer jouw vereniging besluit niet meer als vereniging te willen bestaan (ontbinding), ook dan stellen het op prijs dat jullie in het voortraject contact met jullie verenigingsadviseur opnemen zodat we samen kunnen bespreken of er nog mogelijkheden zijn om de vereniging te laten voortbestaan. Mochten jullie toch tot een ontbinding van de vereniging besluiten, dan moeten de stappen zoals in de statuten van de club beschreven staan gevolgd worden en zend je tijdig bericht van jullie besluit, zoals hierboven beschreven, aan de KNSB. De vereniging dient zich uiteindelijk bij de Kamer van Koophandel uit te schrijven.
Besluit je vereniging om met één of meer verenigingen te fuseren, neem dan gerust contact op met jullie verenigingsadviseur. Wij kunnen jullie adviseren over de te nemen stappen en de bijkomende statutenwijziging.
Wanneer een lid het lidmaatschap van jullie vereniging opzegt, dan meldt jij of de ledenadministrateur van jullie vereniging dit lid zo spoedig mogelijk af bij de KNSB in KNSB Verenigingsmanager.
Meer informatie over het opzeggen van jullie leden vind je in het document Uitvoeringsregeling lidmaatschap en ledenregistratie.