Als vereniging organiseer je ook graag activiteiten, zoals clinics of toertochten. Soms heb je daarvoor materiaal nodig. De KNSB verhuurt skates, schaatsen en helmen. En e geven graag advies over activiteiten, zeker als die ter promotie van het schaatsen en inlineskaten zijn.
Wil je aan de slag om jeugd en volwassenen enthousiast te krijgen voor jullie sport? Dan zijn clinics, kennismakingsdagen, proeflessen of bijv. een vriendjes/vriendinnetjes-dag goede activiteiten om personen met jullie vereniging kennis te laten maken. Wil je hier mee aan de slag, dan kun je gebruik maken van onderstaande diensten:
Let op: Ga je bijv. als school aan de slag met het organiseren van skateclinics controleer dan vooraf of je als organisatie verzekerd bent voor eventuele ongevallen en aansprakelijkheid. Leden van de KNSB zijn hiervoor automatisch verzekerd via hun KNSB-lidmaatschap.
Ben je op zoek naar schaatsen of inlineskates voor het geven van een clinic? Bij de KNSB kun je deze huren.
Shorttrack
Op aanvraag kan een aanhangwagen met materiaal worden gehuurd. De aanhangwagen bevat shorttrackschaatsen in diverse maten, een koffer met bescherming, een doos haarnetjes en 35 helmen.
Inlineskaten
Op aanvraag kun je gebruikmaken van een aanhanger met inlineskate-materiaal, bestaande uit: 70 paar skates (variërend in de maten 28 t/m 40 + een paar grotere maten), helmen en bescherming (knie, pols, elleboog).
Naast de KNSB skate-karren zijn er verenigingen die eigen skate-karren in beheer hebben. Ook daar is het mogelijk om een skatekar te huren. Neem hiervoor contact op met onderstaande contactpersonen voor meer informatie:
Kunstschaatsen
Op aanvraag kan een aanhangwagen met kunstschaatsen worden gehuurd. De set bestaat uit 30 paar.
Schoonrijden
Wil je een schoonrij-clinic (laten) organiseren, maar beschik je niet over (voldoende) schoonrijschaatsen? Mart Kuiper heeft een aanhanger met schoonrijdmateriaal, die gehuurd kan worden, voor clinics, proeftrainingen et cetera. Interesse? Neem contact op via [email protected].
Kosten
Per dag hanteren we verschillende tarieven voor KNSB-verenigingen en organisaties die geen KNSB-lid zijn, waarbij het weekend wordt gezien als één dag. De tarieven vind je terug in het aanvraagformulier.
Aanvragen?
Vul dan een aanvraagformulier in. Vervolgens wordt de aanvraag behandeld en neemt een KNSB-medewerker contact met je op om af te spreken wanneer jij de aanhangwagen ophaalt en terugbrengt. Stuur je het aanvraagformulier in, dan ga je akkoord met de daarin gestelde voorwaarden huur materiaal.
Op zoek naar een trainer of instructeur?
Is er geen geschikt kader aanwezig binnen jullie vereniging of vormen jullie helemaal geen (schaats)vereniging. Ook dan is het mogelijk deze materialen te huren. Zoek dan wel een trainer bij een vereniging in de buurt.
Het is voor ieder KNSB-jeugdlid en -trainer mogelijk om gratis gebruik te maken van het KNSB-vaardigheidsconcept. Dit is opgenomen in het lidmaatschap voor de actieve sporter. Op deze pagina wordt alle praktische informatie over het vaardigheidsconcept weergegeven.
Wat houdt het KNSB-vaardigheidsconcept in?
Het KNSB-vaardigheidsconcept is een methodiek waarmee kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar de basis schaats- en/of skatetechniek aangeleerd kunnen krijgen. De methode bestaat uit 32 vaardigheidstesten die zijn onderverdeeld in 6 niveaus. In de testen zit een methodische opbouw van eenvoudig naar complex, van deelbeweging naar totaalbeweging en van langzaam naar steeds sneller. Met het vaardigheidsconcept kan elk KNSB jeugdlid goed leren schaatsen of skaten op zijn/haar niveau. De behaalde resultaten kunnen worden afgevinkt in het paspoort.
Wat krijgt een jeugdlid?
Wat krijgt een trainer?
Algemeen:
Schaatsen:
Inlineskaten:
Kunstschaatsen:
Hoe aan te vragen?
Willen jullie als vereniging gebruik maken van de vaardigheidspaspoorten of -bandjes? De secretaris of penningmeester kan de KNSB-Vaardigheidspaspoorten en/of -bandjes aanvragen via dit formulier. Wanneer je dit formulier online ingevuld en verzonden hebt, ontvang je een e-mail met de kopie van je bestelling. De vaardigheidsbandjes kosten 0,50 cent per stuk (minimale afname van 25 stuks).
Met het educatieve materiaal IJSTIJD! / SKATETIJD! van de KNSB komen kinderen in het basis- en in het speciaal onderwijs meer te weten over (schaatsen en) inlineskaten.
In het lesboekje voor het speciaal onderwijs komt de veelzijdigheid van het inlineskaten aan bod met onderwerpen als veiligheid en hoe je moet skaten. Alles om ervoor te zorgen dat de leerlingen goed voorbereid ‘de weg’ op gaan.
In de werkboekjes voor het basisonderwijs (groep 3/4, 5/6 en 7/8) komt de veelzijdigheid van het schaatsen en skaten aan bod, met onderwerpen als het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstschaatsen en inlineskaten. Leerlingen leren over veiligheid op de schaatsbaan en doen oefeningen, alles om ervoor te zorgen dat de ze straks goed voorbereid op het ijs of asfalt staan.
Het lesboekje of het lespakket wordt kosteloos aangeboden, je betaalt slechts de verzendkosten. Na bestelling worden de lesboekjes of lespakketten binnen een week verstuurd naar het opgegeven adres.
Bestellen
Voorop staat dat je alle deelnemende inlineskaters een plezierige dag wilt bezorgen, waarin zij zichzelf sportief kunnen uitdagen langs een afwisselende, uitdagende route. Als organisatie heb je de plicht om voor een optimale veiligheid te zorgen.
Er geldt geen minimumlengte voor een skatetoertocht. Geef deelnemers bij voorkeur de keuze uit verschillende afstanden (bijvoorbeeld 5, 10, 20 en 40 km), zodat je verschillende doelgroepen een interessante route kunt bieden.
Laat alle deelnemers zich inschrijven met vermelding van, naam, adres, postcode, woonplaats, geboortedatum en eventuele KNSB-lidnummer. Registratie is nuttig, onder meer vanwege de verzekering bij een onverhoopt ongeval. Meer informatie over verzekeringstechnische vragen, vind je hier.
Veiligheid en parkoers
Van jou als organisatie wordt verwacht dat je maatregelen neemt die in het belang zijn van de veiligheid van de deelnemers en andere weggebruikers. Je dient jouw skatetoertocht zo veilig mogelijk te organiseren.
Het is verstandig om mogelijke veiligheidsrisico’s vooraf in kaart te brengen. Belangrijke factoren die een rol kunnen spelen zijn: hoeveel deelnemers worden verwacht, zijn er dreigingen in verband met de weersomstandigheden, is de route zwaar en/of gevaarlijk? Op basis hiervan tref je voorzorgsmaatregelen.
Belangrijk is dat de deelnemers (vooraf) geïnformeerd worden over eventuele risico’s en dat zij weten hoe te handelen bij calamiteiten. Ook moet je als organisatie de deelnemers wijzen op mogelijke ‘sancties’ wanneer de veiligheidsvoorschriften niet opgevolgd worden.
Maatregelen vooraf
Maatregelen op de dag van het evenement
Route en vergunningen
Gemeente en Rijkswaterstaat
Extreme warmte
Het is op basis van de temperatuur moeilijk om te bepalen waar de grens ligt van het al dan niet laten doorgaan van een recreatief skatesportevenement. Neem in de risicoanalyse naast de temperatuur ook de volgende factoren mee: vochtigheidsgraad, de verkoelende factor bij het skaten, tijdstip van de dag, lengte tocht, zwaarte tocht, pauzeplaatsen en doelgroepen (kinderen en ouderen).
Kort samengevat gelden de volgende tips:
Afgelasting
Zet bij plotselinge afgelasting van een toertocht, bijvoorbeeld vanwege extreme hitte of regenval, zo spoedig mogelijk hierover een bericht op de eigen website.
Veel succes en plezier! Heb je na het lezen van deze informatie toch nog vragen over de organisatie van een skatetoertocht, neem dan contact op met een van onze verenigingsadviseurs.
Trainen op een afgesloten parkoers is veilig, want je hebt geen last van het verkeer. Voor de afwisseling is het leuk om de openbare weg op te zoeken. Waar moet je op letten als je zo'n buitenrit organiseert?
Voorop staat dat je alle leden een plezierige training wilt bezorgen, waarin zij zichzelf sportief kunnen uitdagen langs een afwisselende, uitdagende route. Als organisatie heb je de plicht om voor een optimale veiligheid te zorgen.
Ga je vanuit de club op pad? Publiceer de datum. De buitenrit is hiermee een clubactiviteit.
Met je trainingsgroep op pad? Meld de datum van de buitenrit bij het bestuur.
Vooraf organiseren
Route
Doorspreken met de deelnemers
Iedereen verdient een club. Het kan soms wel ingewikkeld zijn het sportaanbod binnen jouw schaats- of skatevereniging toegankelijk te maken zodat iedereen hieraan kan deelnemen.
Als club wil je misschien meerdere doelgroepen bereiken, maar zie je soms drempels. Om de clubs te helpen bij een succesvol inclusiever aanbod adviseren we clubs om gebruik te maken van
In het document Inclusiever maken van je aanbod 'Creëren van een plek voor kinderen met ander gedrag' vind je bovenstaande hulpmiddelen terug.