Vrijwilligers

De schaats-, skate- en natuurijsverenigingen die bij de KNSB zijn aangesloten, vormen het fundament van onze sport. Bij de clubs zijn duizenden vrijwilligers actief. De KNSB ondersteunt hen zo goed mogelijk.

Welke rol wil jij vervullen?

Bestuur

Een bestuur geeft richting aan de vereniging, bewaakt de plannen en stelt ambities voor de toekomst. Van bestuurders wordt ontzettend veel verwacht. Je moet netwerken voor de club, een doorzetter zijn, stressbestendig, ondernemend, sociaal, denker, doener, besluitvaardig, inspirerend, flexibel en dat allemaal op vrijwillige basis!

Bij het verdelen van taken binnen een bestuur is het belangrijk is om vooral te kijken naar de kwaliteiten van de beschikbare mensen. Er zijn verschillende ‘niveaus’ waarop je als bestuurder actief bent: besturen, managen en uitvoeren. Als je niet oppast, ben je voornamelijk bezig met het uitvoeren en managen. Zorg ervoor dat je daadwerkelijk aan het besturen bent, dat je nadenkt over de toekomt van de vereniging, prioriteiten stelt en het overzicht houdt. Leden verwachten dat ook van het bestuur.

Dagelijks bestuur

Elke schaats-/skatevereniging en ijsclub heeft een bestuursvorm die het best bij haar past. Het dagelijks bestuur (DB) is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de vereniging. Een bestuur bestaat minimaal uit een voorzitter, penningmeester en secretaris. Daarnaast heb je vaak nog een of meer algemene bestuursleden.

Elk bestuurslid heeft een of meer commissies waarvoor hij of zij verantwoordelijk is. Je kunt ook een DB hebben dat wordt aangevuld voorzitters van verschillende disciplines. Wat komt er allemaal kijken bij het besturen van een vereniging? De KNSB helpt je graag op weg. Hieronder vind je een beknopte toelichting op de drie belangrijkste bestuursrollen, inclusief informatie over ondersteuning vanuit de KNSB.

Voorzitter

Als voorzitter heb je een belangrijke functie binnen de vereniging en het bestuur, die veel verder reikt dan alleen het leiden van vergaderingen. Leden vertrouwen erop dat binnen de vereniging alle dagelijkse activiteiten goed geregeld zijn. Van het bestuur, en jou als voorzitter in het bijzonder, verwachten ze bovendien dat nagedacht wordt over het soort vereniging dat je wilt zijn, nu en in de toekomst.

Neem de tijd om af en toe na te denken over de stip aan de horizon. Hoe organiseer je je eigen bestuur? Hoe maak je onderscheid tussen besturen, managen en uitvoeren? Hoe kun je samen met je leden nadenken over het toekomstplan van je vereniging? De verenigingsadviseurs van de KNSB denken graag met je mee. Veel praktische adviezen van collega's uit de sport kun je vinden op het Sportbestuurdersplatform.

Informatie van de KNSB

De KNSB verspreidt veel van de informatie voor verenigingen en bestuurders via de KANS nieuwsbrief, die standaard wordt verstuurd naar jou als voorzitter, de secretaris en penningmeester. Overige bestuursleden of geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich abonneren (zie hieronder). Het is van belang dat alle bestuurders met een correct e-mailadres geregistreerd staan. Als voorzitter kun je jullie verenigingsgegevens wijzigen en bijhouden, als ook leden aan- en afmelden in de KNSB verenigingsmanager.

Mocht je vragen hebben of informatie met ons willen delen, dan kun je altijd contact met ons opnemen via [email protected] of via 088-4892000. Uiteraard staan ook onze verenigingsadviseurs voor je klaar.

Secretaris

Als secretaris bereid jij de bestuursvergaderingen voor. Je stelt in overleg de agenda op, maakt notulen en /of de actie- en besluitenlijst. Hoewel de taken van de secretaris vaak veel omvangrijker zijn geworden, beschouwt de KNSB jou wel als hét bestuurslid dat belangrijke lidmaatschapsinformatie namens de vereniging ontvangt en intern verder verspreidt.

Informatie van de KNSB

De KNSB verspreidt informatie voor verenigingen en bestuurders via de KANS nieuwsbrief. De nieuwsbrief wordt standaard verstuurd naar de voorzitter, secretaris en penningmeester. Overige bestuursleden of geïnteresseerde vrijwilligers kunnen zich abonneren (zie hieronder). Het is van belang dat alle bestuurders met een correct e-mailadres geregistreerd staan in de KNSB Verenigingsmanager. Hierin kun je als secretaris gegevens van jouw vereniging bijhouden, als ook leden aan- en afmelden.

Mocht je vragen hebben of informatie met ons willen delen, dan kun je altijd contact met ons opnemen via [email protected] of via 088-4892000. Uiteraard staan ook onze verenigingsadviseurs voor je klaar.

Penningmeester

Als penningmeester ben je de financiële spil binnen de vereniging en het bestuur. Jij bewaakt de begroting en geldstromen, doet de boekhouding en geeft in het bestuur geregeld een update van de financiële situatie. Je bent vaak ook betrokken bij de contributieheffing en de ledenadministratie, eventueel samen met een ledenadministrateur.

Voor die ledenadministratie zijn diverse softwarepakketten op de markt. De KNSB heeft samen met FOYS (Focus On Your Sport) de KNSB Verenigingsmanager Plus ontwikkeld. Voordeel hiervan is dat die soepel communiceert met onze bondsadministratie, de standaard KNSB Verenigingsmanager. Ook met de software van Allunited bestaat een automatische koppeling.

Jouw vereniging heeft een lidmaatschap bij de KNSB. Als penningmeester ontvang je de factuur voor de contributie. Deze wordt verstuurd per e-mail en is terug te vinden in KNSB Verenigingsmanager.

Informatie van de KNSB

De KNSB verspreidt, naast de berichten op deze site, veel actuele informatie voor verenigingen en bestuurders via de KANS nieuwsbrief. Als penningmeester krijg je deze nieuwsbrief standaard toegestuurd. Zorg er wel voor dat je met een correct e-mailadres geregistreerd staat in de KNSB Verenigingsmanager.

Mocht je vragen hebben of informatie met ons willen delen, dan kun je altijd contact met ons opnemen via [email protected] of via 088-4892000. Uiteraard staan ook onze verenigingsadviseurs voor je klaar.

Ledenadministratie

Als ledenadministrateur ben jij verantwoordelijk voor de ledenadministratie van jouw vereniging. Hierin staan de gegevens van jullie leden geregistreerd. Het bijhouden van een ledenadministratie is een belangrijke taak. Fantastisch dat jij bereid bent om deze taak op je te nemen.

KNSB verenigingsmanager

Als ledenadministrateur van een aangesloten KNSB-vereniging heb je toegang tot de basisversie van de KNSB Verenigingsmanager. Deze wordt gratis ter beschikking gesteld door de KNSB en hiermee houd je je verenigingsgegevens actueel. (De secretaris van jouw vereniging kan je toevoegen via KNSB Verenigingsmanager - Instellingen - Gebruikersbeheer.)

Door middel van de KNSB Verenigingsmanager is jullie ledenadministratie automatisch gekoppeld aan die van de KNSB. Deze koppeling maakt met een druk op de knop synchronisatie met Mijn KNSB en KNSB Verenigingsmanager mogelijk. Maken jullie gebruik van AllUnited? Dan vindt er ook automatische uitwisseling van gegevens plaats.

Scheidsrechter

Als scheidsrechter ben je de leidinggevende bij een wedstrijd. Je voert die taak uit in overleg met de organisatie, volgens de regels voor de betreffende wedstrijd en in overeenstemming met de reglementen van de KNSB. Je leidt zelfstandig wedstrijden, past de reglementen toe en geeft leiding aan het jurykorps.

Je volgt hiertoe eerst een basisopleiding tot scheidsrechter (regionaal-gewestelijk). Als dit je bevalt, kun je daarna de opleiding tot scheidsrechter-nationaal kiezen. Heb je interesse om scheidsrechter te worden, of ben je dat al en wil je een stapje hogerop? Kijk dan hier naar de mogelijkheden om bij de KNSB de benodigde opleiding te volgen.

Starter

To the start... Ready... Knal! En weg zijn de schaatsers. Starter zijn kun je leren! Kun je focus houden en zelfstandig te werk gaan? Vind je het leuk om op het startblok rijders weg te ‘schieten’? Iedereen die de basis juryopleiding heeft afgerond, kan doorstromen naar de opleiding tot starter. De opleiding is er voor langebaanschaatsen, shorttrack en inlineskaten. Klik hier voor meer informatie over de KNSB-opleiding tot starter.

Heb je de informatie over de verschillende opleidingen gelezen maar wil je toch nog meer weten, bekijk dan de video

Als trainer ben jij verantwoordelijk voor het begeleiden en/of leiden van trainingen binnen de vereniging. Jij begeleidt sporters om hun schaatsvaardigheden aan te leren en ook om hen plezier te laten beleven aan de sport. Iedereen die trainer wil worden kan dat!

Opleidingen en bijscholingen

Als trainer kun je je blijven ontwikkelen door middel van opleidingen en bijscholingen. Opleidingen zijn er voor elk niveau (1 t/m 5) en in elke discipline (langebaanschaatsen, shorttrack, kunstrijden en inlineskaten). Na het behalen van een trainersdiploma niveau 2 of hoger kun je ook een trainerslicentie aanvragen. Hiermee toon je namelijk aan dat je up-to-date bent met het vergaren van kennis binnen de schaats- en inlineskatesport.

Of je nu gediplomeerd of ongediplomeerd bent, je kunt leuke bijscholingen volgen om je kennis te vergroten. Vanuit de KNSB worden er bijscholingen aangeboden, maar je kunt ook bijscholingen volgen bij andere organisaties, zoals de NSTV.

Rol 'Trainer'

Als jij aangemeld bent met de bondsrol 'trainer' bij de vereniging en een actief lidmaatschap hebt bij de KNSB, kun je jaarlijks twee gratis webinars volgen met uiteenlopende thema's over trainerschap.

Meld je aan voor de KANS-Nieuwsbrief

Image
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?