Scheidsrechter 3

Kun je goed overzicht houden, ben je sterk in leiding geven en durf je beslissingen te nemen? Dan kun je na het behalen van het basis jurycertificaat doorstromen naar de opleiding scheidsrechter 3. Je wordt dan opgeleid om wedstrijden te leiden op verenigings- en regionaal niveau.

Wil jij deze opleiding volgen?

Kun je goed overzicht houden, ben je sterk in leiding geven en durf je beslissingen te nemen? Dan kun je na het behalen van het basis jurycertificaat doorstromen naar de opleiding scheidsrechter 3. Deze opleiding wordt tot nu toe alleen aangeboden voor de disciplines: langebaanschaatsen, shorttrack en marathon.

Toelatingsvoorwaarden

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je bent in het bezit van het certificaat basis jury (in de discipline waarvoor je de scheidsrechter opleiding gaat volgen)
  • Je hebt minstens 2 jaar ervaring als jurylid bij wedstrijden.

Als scheidsrechter leid je zelfstandig wedstrijden op verenigings- of regionaal niveau. Je past de regels en reglementen toe en geeft leiding aan het jurycorps. Je hebt de belangrijke taken om de wedstrijd in goede banen te leiden, overzicht te houden en alle andere juryleden goed te laten functioneren.

De opleiding bestaat uit drie onderdelen:

Bijeenkomsten

De opleiding bestaat uit een aantal bijeenkomsten waarin onderwerpen behandeld worden die je als scheidsrechter nodig hebt om zelfstandig wedstrijden op regionaal-gewestelijk niveau te leiden. Er zijn generieke bijeenkomsten die je volgt met scheidsrechters uit andere disciplines en er zijn sport specifieke bijeenkomsten die je volgt met alleen medecursisten die in dezelfde discipline opgeleid worden.

Enkele bijeenkomsten die in de opleiding aanbod komen zijn:

  • Introductie, uitleg van de opleiding
  • Het vak scheidsrechter deel 1 (discipline specifiek)
  • Het vak scheidsrechter deel 2 (praktijkbezoek van een wedstrijd)
  • Omgaan met weerstand
  • Veilig sportklimaat

Stageperiode

Het is belangrijk dat je ervaring opdoet in de praktijk. De praktijkopdracht voor de opleiding is om meerdere wedstrijd op regionaal-gewestelijk niveau onder eindverantwoordelijkheid van een scheidsrechter te leiden. De verslaglegging van de diverse stagewedstrijden neem je op in jouw portfolio.

Eindbeoordeling

De eindbeoordeling bestaat uit: portfoliobeoordeling, praktijkbeoordeling en een beoordelingsinterview.

Onderstaande tarieven zijn van toepassing voor seizoen 2024-2025. De tarieven worden jaarlijks per 1 juli aangepast.

  • Prijs: € 289,-

Het is mogelijk om subsidie te krijgen vanuit het Sportakkoord II voor deze opleiding. Dit houdt in dat je vanuit jouw (baan)vereniging via een lokale clubondersteuner bij de gemeente een subsidie kan aanvragen voor deze opleiding. Je hebt minimaal 5 en maximaal 10 deelnemende scheidsrechters nodig om een subsidie voor deze opleiding aan te vragen. Indien de subsidie wordt toegekend bedraagt de korting €170,- per persoon. Meer informatie over het aanvragen van een Sportakkoord subsidie vind je hier. Voor vragen kun je contact opnemen met: [email protected].

Langebaan

Startdatum: nov 2024
Locatie: Utrecht
Planning en inschrijving volgt

Marathon

Startdatum: nov 2024
Locatie: Utrecht
Planning en inschrijving volgt

Shorttrack

De opleiding scheidsrechter 3 shorttrackt wordt in seizoen 2024-2025 niet aangeboden.

Geef je interesse door

Alle geplande opleidingen staan weergeven op www.mijn.knsb.nl/agenda. Staat de opleiding er niet tussen? Geef je interesse dan door via Mijn KNSB. Onder ‘Mijn gegevens’ en ‘Mijn voorkeuren’ kun je doorgeven voor welke opleiding je interesse hebt. Je ontvangt dan een e-mail op het moment dat de inschrijving voor de opleiding open gaat.

Dina vertelt over de het vak scheidsrechter in het langebaanschaatsen

Yoram vertelt over het vak scheidsrechter bij het inlineskaten

Kijk hier voor het Kwalificatieprofiel (langebaan, marathon, shorttrack, en inlineskaten), het Toetsplan (langebaan, marathon, shorttrack en inlineskaten) en algemene voorwaarden voor opleidingen.