Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

KNSB.nl » Kenniscentrum » Ledenwerving en -behoud » Clubbinding

Nevenactiviteiten

Bij ledentevredenheid denk je vaak allereerst aan de tevredenheid over de aangeboden trainingen en wedstrijden. Maar veel verenigingen vergeten dat de sfeer en het onderling contact met andere leden minstens zo belangrijk zijn. Een groot deel van de sporters geeft toch vaak aan dat plezier een belangrijke factor is voor het lidmaatschap. Leden die zich thuis voelen binnen de verenigingen zijn vaker aanwezig en zeggen minder op. Clubliefde is eveneens een belangrijke factor voor het besluit zich in te zetten voor de vereniging.

Het geheim van clubbinding zit hem toch wel te weten wat er onder je leden leeft? Waar zijn jullie leden – tijdens en naast de trainingen – naar op zoek zijn. Door middel van bijvoorbeeld de tevredenheidsenquête, een discussieavond of het maken van een zogenaamde Ledenreis kun je achterhalen waar jullie leden behoefte aan hebben.

Hierbij kun je natuurlijk denken aan trainingskampen of feestavonden, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een gezamenlijke crowdfundingsactie waarmee jullie jullie verenigingsdroom waar kunnen maken of het gezamenlijk inzamelen van geld voor een goed doel.

Ouders

Een goed contact met de ouders helpt niet alleen bij het werven van vrijwilligers, maar ook bij het behouden van je jeugdleden. Als een ouder zich beter in kan leven in het plezier van zijn of haar kind en zich goed voelt bij het verenigingsleven, zullen ze ook eerder hun kind ondersteunen in zijn of haar sportieve ontwikkeling én mee willen bouwen aan de vereniging. Maar hoe doe je dat nou? Je hebt maar één kans om een goede start te maken. Voorbeelden waar je aan zou kunnen denken zijn:

1. Informatiesessies aan het einde van kennismakingstrajecten
Organiseer vlak voor het einde van een kennismakingstraject en ouderinformatieavond. Tijdens deze avond kun je uitleggen hoe de vereniging in elkaar zit, hoe hun kinderen lid kun worden en hoe zo’n lidmaatschap er uit ziet. Probeer hier naast praktische tips ook het plezier van jullie huidige jeugdleden aan bod te laten komen.

2. Organiseer clinics of trainingsavonden voor ouders
Laat ouders zelf ook eens met het schaatsen kennismaken. Misschien kunnen jullie tijdens de training van hun kinderen een clinic aanbieden aan de ouders. Wil je nog een stap verder gaan? Kijk dan of je tijdens de trainingen van de jeugdleden speciale lessen voor de ouders aan kan bieden.

3. Gezamenlijke activiteiten
Misschien is het ook leuk eens na te denken over kind-ouder trainingen of wedstrijden. Nodig ouders en kinderen gezamenlijk uit voor een proefles, of geef een korte opfriscursus om hen gezamenlijk op weg te helpen naar een eventuele natuurijstoertocht of inline-skate tochten. Of organiseer zelfs een wedstrijdje. Hierbij kun je denken aan duo’s waar zowel het kind als de ouder een stuk schaatst, of bijvoorbeeld het kind schaatst en de ouder hardloopt.

4. Informatie
Zorg dat ouders ook tijdens het lidmaatschap goed betrokken blijven. Neem hen mee in nieuwsbrieven of promoot jullie facebook site. Zorg af en toe voor een speciale nieuwsbrief voor ouders die – naast de praktische informatie – ook duidelijk het plezier van het jeugdschaatsen uitstraalt. Op die manier krijgen ze regelmatig een kijkje in de keuken. Naast dat dit de betrokkenheid bij de sport van hun kinderen vergroot, levert dit misschien ook extra vrijwilligers op.

Deel deze pagina:

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?