900 kinderen volgen skateclinics bij SC Gouda

Woensdag 04 mei 2022
Ledenwerving en -behoud

Door clinics te organiseren wist SC Gouda de afgelopen jaren veel kinderen naar de vereniging te trekken en zelfs nieuwe leden te werven. Door het succes hiervan en de stijgende populariteit van het inlineskaten is de vereniging een samenwerking aangegaan met SPORT.GOUDA. Deze samenwerking heeft erin geresulteerd dat vorig voorjaar zo’n 900 kinderen een clinic bij SC Gouda hebben gevolgd. En ook dit jaar organiseert SC Gouda weer tientallen sessies voor de jongste jeugd.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 mei 2021 en geactualiseerd op 4 mei 2022.

Vanwege de coronapandemie heeft Nederland het skeeleren (her)ontdekte de afgelopen jaren. Saline Verkerk van SC Gouda merkte ook dat de interesse voor de sport toeneemt. “In 2020 hebben we in samenwerking met de Brede School zelf clinics georganiseerd. Daar zijn toen best veel aanmeldingen voor proeflessen en ook een aantal nieuwe leden uit voortgekomen. We merken dat de interesse voor de sport dit jaar verder is toegenomen. Toen het eind februari plotseling zulk mooi lenteweer was, kregen we al veel aanvragen van mensen die een proefles bij ons wilden volgen.”

Bereidwilligheid bij vrijwilligers

Waar SC Gouda een jaar geleden samenwerkte met de Brede School om de clinics te promoten, trekt het nu samen op met Sport.Gouda, het sportbedrijf in de stad. Deze samenwerking stelt de vereniging in staat de clinics op grotere schaal aan te bieden. Verkerk: “Sport.Gouda gaf basisscholen uit de regio dit voorjaar de mogelijkheid om te kiezen uit drie sporten die ze in hun gymles een keer wilden uitproberen, waarvan inlineskaten er één was. Er zijn uiteindelijk 29 klassen die een skeelerclinic wilden volgen.”

Volgens Verkerk ligt de focus tijdens de clinics met name op de basisvaardigheden, zoals leren remmen en leren vallen. “Verder vinden we het heel belangrijk dat de kinderen lol hebben. Daarom spelen we veel spelletjes tijdens de les. De organisatie van de clinics vergt wel een flinke inspanning van de vereniging, want de trainers en vrijwilligers langs de baan zijn allemaal van onszelf. Op elk uur zijn er vier trainers en twee vrijwilligers aanwezig. Het is gelukt om bij alle clinics voldoende mensen te hebben. Daar zijn we heel blij mee. Op onze oproep om te helpen is volop gereageerd, wat wel aangeeft hoe bereidwillig iedereen is.”

gouda2

SKATETIJD!

Vanuit SKATETIJD wordt SC Gouda ondersteund met onder meer les- en inlineskatemateriaal. Tevens ontvangen alle kinderen een diploma. Verkerk: “Na afloop van de clinic geven we iedereen het Skatediploma en een flyer van de vereniging mee. In de flyer staan ons vervolgaanbod en contactgegevens. Iedereen kan twee gratis proeflessen volgen. Natuurlijk hopen we dat er veel kinderen lid worden van de vereniging. Sinds de start van de clinics hebben we 21 nieuwe leden mogen verwelkomen. Het belangrijkste voor ons is echter kinderen enthousiast te maken voor de sport.”

Jongeren en volwassen

Verkerk geeft aan dat SC Gouda later in het seizoen ook nog een aantal clinics voor jongeren en volwassenen gaat organiseren. “Onder volwassenen is inlineskate ook erg in trek. Zij kunnen aansluiten bij een training voor beginners en kijken of het iets voor hen is. Het is mooi dat er zoveel interesse voor inlineskaten er is en dat mensen onze vereniging weten te vinden.”