Oldenzaal heeft succes met jeugdschaatsproject BoesCoolJeugd
Auteur: Carl Mureau
Auteur: Carl Mureau
De Oldenzaalse IJsclub kampt met vergrijzing. Gebeurt er niks, dan bloedt de club dood, constateerden de ‘opa’s’ van OIJC. Ze verzonnen een list: BoesCoolJeugd Schaatst. Het schaatsproject, dat in de zomer een vervolg krijgt, werd een groot succes.
“Ik ben bij ons een van de jongeren en dat is niet goed”, zegt Klaas Postema, voorzitter van de Oldenzaalse IJsclub, die 70 jaar oud is. “Onze jeugdafdeling telde nog maar acht leden. Als we niks doen, bestaat het actieve schaatsen hier over tien jaar niet meer, zeiden we tegen elkaar. Dat wilden we niet, dus moest er een plan komen. Wat ga je dan doen?”
De Oldenzaalse IJsclub beheert een natuurijsbaan in Het Hulsbeek, een prachtige plek in een bosrijke omgeving. Het komt, als gevolg van de klimaatverandering, helaas nog slechts zelden voor dat je daar ook kunt schaatsen. De OIJC’ers beoefenen hun sport vooral op de IJsbaan Twente in Enschede. Grote vraag: hoe krijg je de plaatselijke jeugd zonder de ongedwongen pret van natuurijs enthousiast voor het schaatsen?
Jeugdtrainster Bregje Lammerink bedenkt de list, inhakend op het aloude schoolschaatsen. Kinderen trekken soms al wel naar IJsbaan Twente om in één of maximaal drie sessies met de schaatssport kennis te maken. “Maar eigenlijk is dat te weinig om te weten of ze het echt leuk vinden”, vertelt Postema. “Bregje zei: Wat nu als we de kinderen tien keer lesgeven? Dan kunnen ze echt ervaren hoe je een bochtje maakt, hoe je een goede afzet krijgt. Dan pas hebben ze echt een idee of schaatsen iets voor hen is en kunnen ze, samen met hun ouders, beslissen of ze lid willen worden van een schaatsvereniging.”
Zo zijn ze het gaan doen. Het project krijgt de naam BoesCoolJeugd Schaatst. Oldenzaal heet in carnavalstijd Boeskoolstad en de gemeente heeft een sportorganisatie die BoesCoolFit heet. Deze club helpt onder meer bij het werven van de jeugd, via plaatselijke basisscholen. Kinderen melden zich gretig aan en beleven plezier aan de lessen. Hun ouders, die zelf twee keer mee mogen schaatsen, blijken er ook lol in te hebben. Actieve leden van de club(s) zetten zich graag in om, naast Bregje, als hulptrainer de jeugd te begeleiden. Postema: “De opa’s pakken het op en dat gaat hartstikke goed.”
Aantal deelnemers aan BoesCoolJeugd Schaatst: 35 kinderen uit Oldenzaal, 15 uit Losser. Verdeeld over vijf groepen, tien schaatslessen op zaterdagochtend. Op de slotdag bouwen ze een feestje, compleet met koek en zopie, mini-elfstedentocht, dweilorkest, wethouder, schaatsproeven en -diploma’s. De kinderen die overwegen lid te worden mogen daarna drie lessen aansluiten bij jeugdgroepen van beide ijsclubs. Postema: “Zo kunnen ze echt ervaren hoe het is om met de vereniging te schaatsen.”
Het resultaat mag je best sensationeel noemen. Aan het eind van de winter verwelkomt OIJC negen nieuwe jeugdleden. “Plus nog drie, die deze zomer meetrainen en daarna een knoop doorhakken.” Losser krijgt er tien kinderen bij. “Onze jeugdafdeling is ineens ruim verdubbeld”, zegt Postema. “Hartstikke mooi. Nu moeten we ervoor zorgen ze niet meer weg willen, dat ze het schaatsen zo leuk vinden dat ze lid blijven. Daar gaan we werk van maken: we gaan de kinderen zelf vragen wat ze leuk vinden. Dan gaan we dat organiseren, of laten het hen zelf organiseren.”
Cruciale succesfactoren in dit schoolschaatsproject noemt Postema het lesprogramma dat jeugdtrainster Bregje schreef, de enthousiaste trainers én het vervoer van en naar de ijsbaan. “Wij hebben vanuit Oldenzaal een bus laten rijden. Dat kost wat extra geld, maar dan is het wel meteen goed geregeld. Kinderen vonden het gezellig. Ouders en vrijwilligers konden ook meteen mee.” Postema roemt tevens de samenwerking met ijsbaanexploitant Optisport, de Sven Kramer Academy, Baancommissie Twente, BoesCoolFit en de stichting Leergeld.
Het totale programma heeft OIJC gedraaid met een begroting van 7000 euro. Grootste uitgaven: busvervoer, schaats- en ijshuur. Belangrijkste inkomsten: sponsoring en gemeentelijke subsidie via het Sportakkoord. Aan ouders wordt een bijdrage van 20 euro per kind gevraagd. “Dankzij de stichting Leergeld konden kinderen uit arme gezinnen gratis meedoen.”
De Oldenzalers maken tijdens het project aardig wat reuring, wat leidt tot de persprijs van Twentse Courant Tubantia. Publiciteit helpt. Ook nu, nu de ijsbaan weer dicht is. Juist nu! Postema: “Schaatsen is niet meer die romantische sport die je alleen ’s winters op natuurijs doet. Wij hebben het hele jaar door activiteiten” zegt Postema. “We beginnen nu met skeeleren, op de prachtige baan in Losser. En we houden droogtrainingen, gericht op het schaatsen. Plezier staat voorop en het is ook nog goed voor je kracht, techniek en conditie. In oktober gaan we weer naar de ijsbaan. Kortom: kinderen kunnen het hele jaar bij ons terecht!”
De OIJC-voorzitter kijkt tevreden terug op BoesCoolJeugd Schaatst. De opgedane kennis deelt hij graag met verenigingen die ook nieuwe jeugd willen werven. Begroting, draaiboek, sponsorverslag… “We laten graag zien hoe we het hier gedaan hebben. Twee clubs in Twente willen het ook oppakken en dat is mooi. Wij kunnen het zeer aanbevelen, want als je hiermee aan de slag gaat zul je enorm veel enthousiasme tegenkomen. Wij gaan volgend jaar zelf zeker op herhaling.”