Friday Night Skate Amersfoort jubileert: 'Nu alleen nog leren remmen'

Donderdag 13 juni 2024

Auteur: Ad Pertijs

Ledenwerving en -behoud

De Friday Night Skate is een fenomeen dat zich lastig in een hokje laat duwen. Is het de vrijmibo van het skaten? Is het een manier om nieuwe leden binnen te harken? Is het de vanuit San Francisco overgewaaide flowerpower-niche van het rechttoe rechtaan pootje-over-peloton? ‘Zie ons als de ongebondenen. We willen op vrijdagavond lekker sportief bezig zijn. Met muziek en een beetje dansen. Noem het een tussenvorm.’

Lisa schrikt zich een hoedje als ze zich vrolijk uitgedost op haar geleende inline skates meldt bij de start van de tiende, en haar eerste 033 Friday Night Skate in Amersfoort. ‘Ben ik niet een beetje overdressed voor dit?’ klinkt het een tikkeltje onzeker in de richting van een aantal mannen die er met hun helmen en snelle pakken een stuk sportiever uitzien.

,,Welnee,” klinkt het lachend. ,,Je ziet er juist fantastisch uit voor deze avond.”

Oftewel welkom in de duale wereld van het fenomeen Friday Night Skate. Aan de ene kant heb je de freestylers als debutante Lisa die er zin in hebben om twintig kilometer op het gemakje achter een dreunende disco-truck aan te zwieren en dansen. Maar om dat mogelijk te maken in het centrum van de stad moet de street parade geflankeerd worden door een klein legertje zogenaamde ‘blokkers’. Dat zijn de rechttoe rechtaan skaters die in vliegende vaart van kruising naar kruising rijden om het overige verkeer een halt toe te roepen.

FNS Amersfoort Blokkers Geertje en Martijn maken zich gereed

Blokkers Geertje en Maarten maken zich klaar om de stoet te beveiligen. ‘Lekker van kruising naar kruising knallen.’

Neem Inge. Ooit deed ze als ‘vrije meid’ mee aan een Friday Night Skate in Utrecht. Hoe ze dat ervaren heeft? ,,Als iets wat mensen samen brengt”, klinkt het na enig nadenken. ,,Samen iets doen wat iedereen leuk vindt. Heel anders dan wat je normaal als skater doet. Een beetje spelen. Het kind in je los laten.” Maar toch: ,,Ik vond het ook te langzaam gaan. Dus ben ik nu blokker. Dat is ook leuk om te doen. Kun je lekker het hele peloton voorbij knallen.”

Bij start aan het terras van eetcafé ’t Draeckje zijn het vooral de blokkers die zich als eerste melden. ,,Wij zorgen dat de echte FridayNight-skaters veilig mee kunnen doen”, laat Geertje weten. ,,Daar hebben we ook allemaal het examen verkeersregelaar voor gedaan.” In totaal zijn er zo’n vijftien blokkers nodig om de vrije geesten ruim baan te geven in de stad. Blokker Maarten: ,,Normaal kun je niet skaten in het centrum van de stad. Op zo’n avond als deze is het daarom juist een kick om er hard doorheen te rijden.”

FNS Amersfoort Start in hartje Amersfoort

Amersfoort viert deze zomer haar tiende Friday Night Skate, in de keistad ook wel de ‘033-Skate’ geheten. In totaal stonden deze zomer zes vrijdagavondritten gepland. De eerste twee gingen niet door vanwege de regen en nat geworden straten.

Alex is één van de mede-organisatoren van het evenement. Hij heeft meer met schaatsen dan met skaten, maar het neemt niet weg dat hij net als veel mensen bij de Amersfoortse IJsvereniging AIJV met hart en ziel inzet voor het overeind houden van de Friday Night Skate. ,,We kiezen ieder avond voor een andere route”, zegt ‘regelneef’ Martin. ,,En halverwege ook steeds een andere plek waar we even stoppen.” Zo werd in het verleden al eens gepauzeerd in een dierentuin of bij McDonald’s. ,,Hadden we er een soft-ice skate van gemaakt. Gesponsord door de Mac.”

Penningmeester Alex heeft het archief van de 033 Skate in zijn beheer. ,,Eind vorige eeuw hadden we al een soort Friday Night Skate. Vijftien jaar geleden is daar de klad ingekomen en verdween die weer. Tot we tien jaar geleden besloten om er weer mee te beginnen. Dat is een succes gebleken.”

FNS Amersfoort Peloton en blokkers stellen zich op achter de dj

De meute verzamelt zich bij eetcafé ’t Draeckje, in het hart van Amersfoort.

Over het ontstaan van het begrip Friday Night Skate moet Alex bij Google een hulplijn inroepen. ,,Het is ooit in 1989 begonnen in San Francisco”, leest hij. Na een zware aardbeving lag één van de snelwegen in puin. Een groepje skaters maakte van de gelegenheid gebruik om op het einde van de werkweek op de afgesloten freeway een stukje te gaan rijden. Na de heropening van de weg, werd besloten een traditie te maken van hun Friday Night Skate.

Al snel namen ook in Europa andere steden als Parijs, Amsterdam en Kopenhagen, het initiatief wereldwijd over. Sommige trekken wel 20.000 deelnemers.

Zo gek is het in Amersfoort niet. ,,Wij zijn al blij met honderd deelnemers”, zegt regelneef Martin. Zo’n aantal houdt het ook beheersbaar. Want vooral een grote groep veilig door de drukke stad loodsen is een uitdaging op zich. ,,Sommige pizzakoeriers bijvoorbeeld trekken zich niks aan van de aanwijzingen van onze verkeersregelaars”, weet Evelien ‘van de socials’.

Eén ding blijft echter voorop staat, laat Martin weten. ,,En dat is dat het een city event is. Mensen uit Achterveld, een dorp hier in de buurt, hebben aangeboden de 033 Skate bij hen te houden. Is veel makkelijker, zeggen ze. Maar de kick is juist dat een keer door de stad kunt rijden met zijn allen. Toertochten in het buitengebied zijn er genoeg.”

FNS Amersfoort Marjorie and friends

Marjorie (rechts), samen met Jaap, Ineke en Nathalie klaar voor hun zoveelste 033 Skate. ‘Ik word er helemaal vrolijk van.’

Wie zijn oor te luister legt bij de deelnemers hoort eenzelfde geluid. Neem Marjorie, die dit jaar niet voor eerste keer van de partij is. ,,Langs de Eem kun je mooi over een pad rijden, maar je kan in de stad nooit over de weg skaten. Tijdens de Friday Night Skate kan dat wel. Dat is de kick.” Haar vriendin Ineke knikt instemmend. ,,De lol van dit is ook dat je achter de muziek aangaat. Je bent de hele avond aan hun dansen en swingen. Daar word je vrolijk van. Langs de kant zie mensen naar buiten komen. Ook die kijken meteen vrolijk en zwaaien naar ons.”

De muziek wordt verzorgd door DJ Heididepeidi. ,,Daardoor gaat het vanzelf”, zegt Matthijs als hij bij het pauzepunt op de skatebaan van AIJV terugkijkt op de eerste helft van zijn eerste Friday Night Skate. ,,Die muziek doet het. Zonder zou het misschien maar saai zijn.” Net als Lisa is ook Matthijs vrolijk uitgedost met een sliert confetti in zijn helm. ,,Zo stond het toch te lezen op de website. Trek iets feestelijks aan, want het is de tiende editie.”

FNS Amersfoort Anne-Lara en Lisa hebben lol

De vrolijk uitgedoste Lisa (rechts) en haar vriendin Anne-Lara hebben er zin in. ,,Het valt minder op dat ik niet zo goed ben.”

Ook Lisa, die voor het eerst sinds haar kinderjaren weer eens op rolschaatsen staat, bevalt het debuut uitstekend. Ze hoorde van haar vriendin Anne-Lara van de 033 Skate en dacht: ‘daar moet ik aan meedoen.’ Het gevoel dat ze ‘zwaar onvoorbereid’ aan de tocht is begonnen, verdween snel. Dat die tocht achter de DJ-truck van Heididepeidi soms ook een beetje chaotisch oogt, ziet Lisa vooral als een voordeel. ,,Dan valt het minder op dat ik niet zo goed ben”, lacht ze.

Eén ding beseffen meer debutanten op de vrijmibo van de skatewereld dan ook. ,,Dat het handig is om te leren remmen. Gelukkig vonden de mensen voor me dat niet erg.”

Het roept de vraag op of al het werk AIJV ook nog wat nieuwe leden oplevert. Het valt op dat veel deelnemers geen lid zijn van de club en dat men liever als ‘ongebondenen’ zo af en toe de skates onderbindt. Regelneef Martin zegt dat te beseffen. ,,Maar toch proberen we met activiteiten als dit mensen op een speelse manier te laten zien dat het leuk en leerzaam is om je aan te sluiten bij onze club. Maar het is dus niet het grote doel van de 033 Skate. Het doel is mensen iets leuks te bieden op de vrijdagavond.”

Voor wie de Friday Knigt Skate een keer zelf wil meemaken kan, mits het weer meewerkt, ook de komende drie vrijdagen (14, 21 en 28 juni) de skates onderbinden. Meedoen op een skateboard of step is ook mogelijk. Meer informatie vind je op de website van 033Skate.

Friday Night Skate Amersfoort