Trainer-coach 4 schaats- en inlineskatesport

Werk je of wil je werken met getalenteerde, geselecteerde sporters (jeugdigen of volwassenen) die in de subtop van het Nederlandse schaatsen of inlineskaten actief zijn? Dan is de trainer-coach 4 iets voor jou! Je kunt de opleiding volgen in de discipline langebaanschaatsen, shorttrack en inlineskaten.

Wil jij deze opleiding volgen?

Deze opleiding is bedoeld voor trainer-coaches die willen werken met getalenteerde en/of geselecteerde sporters (jeugdigen of volwassenen) die in de subtop van het Nederlandse schaatsen of inlineskaten actief zijn. Je kunt de opleiding volgen in de discipline langebaanschaatsen, shorttrack en inlineskaten.

Toelatingsvoorwaarden

 • Je bent minstens 18 jaar of ouder.
 • Je beschikt over een niveau 3 trainersdiploma bij de KNSB.
 • Je hebt een geschikte praktijkbegeleider die jou tijdens de stage begeleidt. Deze heeft tenminste een niveau 4 trainersdiploma en een actieve trainerslicentie bij de KNSB.
 • Je hebt de mogelijkheid om stage te lopen bij een groep sporters die voldoet aan de stagevoorwaarden.

Tijdens de opleiding leer je in een inspirerende setting met collega trainers uit de schaats- of skatesport of andere sporten om korte en middellange termijn doelen te realiseren. Door analyse, planning, uitvoering en evaluatie (op wedstrijden en trainingen) streef je deze op planmatige wijze na.

De opleiding bestaat uit 24 bijeenkomsten en een aantal intervisiemomenten die je met een vaste groep medecursisten uit je eigen sport maar ook uit andere sporten doorloopt. De bijeenkomsten worden door de Hogeschool van Amsterdam gedeeltelijk online aangeboden en vinden gedeeltelijk op de locatie van de Hogeschool van Amsterdam plaats. Daarnaast kent de opleiding een stageperiode en sluit je de opleiding af met een examinering.

Bijeenkomsten

In de bijeenkomsten leer je meer over onder andere coaching, trainingsleer, veilig sportklimaat, talentherkenning, motorisch leren, prestatiegedrag, sporttechnisch beleid, voeding, doping en visie.

Leercoach

Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een leercoach. Deze persoon helpt en ondersteunt jou bij het leerproces en jouw ontwikkeling als trainer-coach. Daarnaast plant de leercoach minstens twee keer tijdens de opleiding een stagebezoek waarbij een gesprek tussen jou, de leercoach en jouw praktijkbegeleider wordt geïnitieerd.

Stageperiode

De stage is een belangrijke pijler in de opleiding, waar je alle schaats- of inlineskatespecifieke informatie en kennis gaat opdoen. Het is dan ook van belang dat je op die plek iets kunt leren en ook van iemand – jouw praktijkbegeleider – kunt leren. Klik hier voor de stagevoorwaarden wanneer je begint met de ST4 opleiding.

Je voert een aantal opdrachten uit die onderdeel zijn van een vijftal leeruitkomsten:

 • Aanbieden van trainingen
 • Coachen van wedstrijden
 • Ondersteunen sporttechnisch beleid
 • Samenwerken met begeleidingsteam en deskundigen
 • Herkennen en ontwikkelen van talenten

Tijdens de bijeenkomsten en intervisiemomenten krijg je van de docenten handige tips en trucs hoe je de opdrachten het beste kunt uitvoeren en informatie wat er van jou precies wordt verwacht.

Examinering

De examinering bestaat uit:

 • Portfoliobeoordeling
 • Criterium Gericht Interview (CGI)

Onderstaande tarieven zijn van toepassing voor seizoen 2024-2025. De tarieven worden jaarlijks per 1 juli aangepast.

 • KNSB-leden: € 3.090
 • Niet-leden: € 4.635

De opleiding is per 21 maart 2024 van start gegaan. Het is niet meer mogelijk om hier in te stromen. Heb je belangstelling? Meld je dan aan voor de interesselijst via [email protected], zodat je op de hoogte gehouden wordt.