Deze opleiding doe je als je zelfstandig trainingen wilt verzorgen aan een groep wedstrijdsporters bij een vereniging én wilt leren om deze te coachen en begeleiden bij wedstrijden.
Deze opleiding doe je als je zelfstandig trainingen wilt verzorgen aan een groep wedstrijdsporters bij een vereniging én wilt leren om deze te coachen en begeleiden bij wedstrijden.
Verklaring omtrent gedrag
Alle schaats- en skateverenigingen die bij de KNSB zijn aangesloten, moeten vanaf 1 januari 2025 een VOG van hun verenigingsbestuurders, trainer/coaches, commissieleden en officials checken. Wees je ervan bewust dat de vereniging deze vraag aan je voor kan leggen, voordat je start met jouw stage/uitvoering van de praktijkopdrachten. Meer informatie over een sociaal veilige schaats-en skatesport vind je hier.
De trainer-coach 3 kunstschaatsen opleiding is de ideale mix van theorie en praktijk. Je leert hoe je sporters ondersteunt, begeleidt en hoe je inhoudelijk en zelfstandig een leuke training op basis van een trainingsplan in het kunstschaatsen aanbiedt. Tijdens de opleiding ga je aan de slag met:
De opleiding voor de discipline kunstschaatsen is geheel vernieuwd. Leren doe je niet alleen online. Juist in de praktijk is waar het kwartje gaat vallen en je ervaring op doet. Zo ziet jouw opleiding eruit:
De niveau 3 kunstschaatsen opleiding is opgedeeld in twee delen:
Jouw opleiding begint met de Fundament Fase. Hiervoor is er een samenwerking met de sportbond KNGU. Je volgt dit deel van de opleiding samen met cursisten uit verschillende sporten en disciplines. Zowel leerzaam als leuk! En samen leren werkt motiverend. In dit deel van je opleiding ga je aan de slag met:
Bij training geven komt meer kijken dan het aanleren van de techniek van het kunstrijden. Oog hebben voor wat jouw sporter écht nodig heeft om het plezier in het kunstrijden te vergroten is minstens zo belangrijk!
De leerroute van de Fundament Fase bestaat uit een e-learning, een online bijeenkomst en drie bijeenkomsten op locatie. Daarnaast werk je een aantal opdrachten uit en lever je deze ter beoordeling in bij de docent.
Route en studiebelasting
Een opleiding volgen is een investering in jezelf. Om goed af te wegen of de opleiding past bij jou en je ambities, vind je hier een inhoud van de lesstof van de Fundament Fase, zowel fysiek als digitaal en de verwachte studiebelasting. Klik hier voor meer details over de leerroute van de Fundament Fase bij de KNGU.
Heb je de Fundament Fase afgerond? Dan kun je doorstromen naar de kunstschaats specifieke fase. Daarvoor schrijf je apart in bij de KNSB. Dit deel van de opleiding volg je samen met cursisten uit dezelfde discipline.
In deze fase ga je aan de slag met methodiek, techniek, choreografie, coachen, organiseren van activiteiten en monitoren van sporters. De bijeenkomsten die worden aangeboden vinden zoveel mogelijk plaats op het ijs of in de gymzaal, zodat je de theorie makkelijk in de praktijk gebracht kan worden.
Naast het doorlopen van de e-learning en bijeenkomsten, voer je opdrachten uit in de praktijk bij jouw stageplek onder begeleiding van een praktijkbegeleider. In de e-learning lever je jouw uitgewerkte opdrachten in om daarmee aan te tonen dat je voldoet aan de gevraagde leeruitkomsten.
De opleiding sluit je af met een eindbeoordeling. Deze bestaat uit:
Onderstaande tarieven zijn van toepassing voor het seizoen 2024-2025. De tarieven worden jaarlijks per 1 juli aangepast.
* De genoemde tarieven zijn alleen geldig voor KNSB-leden. Voor niet-leden geldt een aangepast tarief. Neem contact op via [email protected] voor de mogelijkheden.
FUNdament fase - KNGU
De Fundament Fase wordt door de KNGU georganiseerd. Op de website van de KNGU vind je alle data en locaties waarvoor je kunt aanmelden. Via dezelfde website schrijf je in voor de gewenste locatie. Klik hier voor meer info en inschrijfmogelijkheden.
Kunstschaats specifieke fase - KNSB
De kunstschaats specifieke fase wordt momenteel inhoudelijk vormgegeven. Naar verwachting is de kunstschaats specifieke fase in januari 2025 klaar en wordt deze dan aangeboden.
Zodra het definitieve programma bekend is, wordt deze website aangevuld met data, locatie en inschrijfmogelijkheid.
NB. Kijk hier voor het kwalificatieprofiel, toetsplan en algemene voorwaarden voor opleidingen.