Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

Trainer-coach niveau 4

Wat is het?

Werk je of wil je werken met getalenteerde, geselecteerde sporters (jeugdigen of volwassenen) die in de subtop van het Nederlandse schaatsen of inlineskaten actief zijn? Dan is de trainer-coach niveau 4 opleiding iets voor jou! Deze opleiding kun je voor elke schaats- of skatediscipline volgen.

Toelatingsvoorwaarden

 • Je bent minstens 18 jaar of ouder.
 • Je beschikt over een niveau 3 trainersdiploma bij de KNSB.
 • Je hebt een geschikte praktijkbegeleider die jou tijdens de stage begeleidt. Deze heeft tenminste een niveau 4 trainersdiploma en een actieve trainerslicentie bij de KNSB.
 • Voor kunstrijden geldt de kwalificatie inter-brons

Wat is het?

Tijdens de opleiding leer je in een inspirerende setting met collega trainers uit de schaats- of skatesport of andere sporten om korte en middellange termijn doelen te realiseren. Door analyse, planning, uitvoering en evaluatie (op wedstrijden en trainingen) streef je deze op planmatige wijze na.

Hoe werkt het?

De opleiding bestaat uit 24 bijeenkomsten en een aantal intervisiemomenten die je met een vaste groep medecursisten uit je eigen sport maar ook uit andere sporten doorloopt. De bijeenkomsten worden door de Hogeschool van Amsterdam gedeeltelijk online aangeboden en vinden gedeeltelijk op de locatie van de Hogeschool van Amsterdam plaats. Daarnaast kent de opleiding een stageperiode en sluit je de opleiding af met een examinering.

Bijeenkomsten
In de bijeenkomsten leer je meer over onder andere coaching, trainingsleer, veilig sportklimaat, talentherkenning, motorisch leren, prestatiegedrag, sporttechnisch beleid, voeding, doping en visie.

Leercoach
Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een leercoach. Deze persoon helpt en ondersteunt jou bij het leerproces en jouw ontwikkeling als trainer-coach. Daarnaast plant de leercoach minstens twee keer tijdens de opleiding een stagebezoek waarbij een gesprek tussen jou, de leercoach en jouw praktijkbegeleider wordt geïnitieerd.

Stageperiode
De stage is een belangrijke pijler in de opleiding, waar je alle schaats- of inlineskatespecifieke informatie en kennis gaat opdoen. Het is dan ook van belang dat je op die plek iets kunt leren en ook van iemand – jouw praktijkbegeleider – kunt leren. Klik hier voor de stagevoorwaarden wanneer je begint met de ST4 opleiding.

Je voert een aantal opdrachten uit die onderdeel zijn van een vijftal leeruitkomsten:

 • Aanbieden van trainingen
 • Coachen van wedstrijden
 • Ondersteunen sporttechnisch beleid
 • Samenwerken met begeleidingsteam en deskundigen
 • Herkennen en ontwikkelen van talenten

Tijdens de bijeenkomsten en intervisiemomenten krijg je van de docenten handige tips en trucs hoe je de opdrachten het beste kunt uitvoeren en informatie wat er van jou precies wordt verwacht.

Examinering
De examinering bestaat uit:

 • Portfoliobeoordeling
 • Criterium Gericht Interview (CGI)

Wie of wat heb je nodig?

 • Je hebt een geschikte stageplaats die voldoet aan de voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden van je stageplaats.
 • Je hebt een geschikte praktijkbegeleider die jou tijdens de stage begeleidt. De trainer-coach van het team/ploeg waar je stage loopt is jouw praktijkbegeleider. Deze heeft tenminste een niveau 4 trainersdiploma en een actieve trainerslicentie bij de KNSB.

Wat kost het?

Onderstaande tarieven zijn van toepassing voor seizoen 2023-2024. De tarieven worden jaarlijks per 1 juli aangepast.

 • KNSB-leden: € 3.000
 • Niet-leden: € 4.500

Waar en wanneer?

De opleiding start op 21 maart 2024. Klik hier voor de planning en om jezelf aan te melden.

NB. Kijk hier voor de kwalificatieprofiel, toetsplan, de stagevoorwaarden en de algemene voorwaarden.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?