Wil jij starter of scheidsrechter worden? Meld je aan voor nieuwe opleidingen!

Donderdag 14 september 2023

Go to the start! … Ready? … Pang!

Wil jij als starter aan de slag in het langebaanschaatsen? Volg dan de vernieuwde opleiding Starter Niveau 2 & 3 bij de KNSB. Die gaat op 4 november van start. Inschrijven kan ook nog voor de basisopleiding tot Scheidsrechter Langebaan, die op 18 november begint. Ze staan open voor iedereen die een basis-jurycertificaat op zak heeft (en 18 jaar of ouder is).

Opleiding Starter Niveau 2 & 3
Geen schaatswedstrijd is mogelijk zonder een correcte start. Kun jij als starter het hoofd koel houden? Vind je het mooi om schaatsers precies tegelijk aan hun wedstrijd te laten beginnen? Dan is de KNSB-opleiding Starter Niveau 2 & 3 iets voor jou. Voorwaarde voor deelname is dat je de basis-jury-opleiding succesvol hebt afgerond én dat je minimaal 18 jaar oud bent.

We hebben de opleiding vernieuwd, zodat je straks als starter nog sterker in je schoenen staat. Je krijgt les van o.a. de internationale starters Janny Smegen en André de Vries, die je vast wel eens in actie hebt gezien, op tv of live in een vol Thialf.

“Wanneer je starter wordt, kun je iets terugdoen voor de sport of de club die jouzelf of je kinderen zo veel moois gegeven heeft”, zegt De Vries (56), die als 21-jarige door de lokale ijsclubvoorzitter op cursus werd gestuurd. Nu reist hij de wereld rond als starter namens de ISU. “Voordat je zo ver bent, moet je eerst op het ijs vlieguren maken. Als starter hoef je maar vijf regels te kennen, je leert het vak vooral in de praktijk, door het heel veel te doen.”

Twee fasen

De opleiding tot starter bestaat uit twee fasen en let nu goed op! In fase 1 word je klaargestoomd tot starter niveau 2. Hierna begin je aan fase 2, die je opleidt tot starter niveau 3. Als starter-niveau 2 mag je straks rijders wegschieten in club- en baanwedstrijden. Ben je starter-niveau 3, dan kun je dit doen bij regionale en gewestelijke wedstrijden.

Nieuw is dat je als starter-in-opleiding een vaste praktijkbegeleider krijgt, onder wiens toezicht je stage gaat lopen tijdens echte wedstrijden. Hoe maak je de start voor iedereen gelijk? Hoe houd je het hoofd koel? Waar moet je op letten in het contact met rijders? Jij oefent en je begeleider geeft je eerlijke feedback.

Wat maakt iemand een goede starter? De Vries: “Je moet rust in de startprocedure kunnen brengen en consequent zijn. Je moet schaatsers op hun gemak kunnen stellen, maar ook in een split second een vervelende beslissing durven nemen. Als je dat lastig vindt, moet je goed nadenken of je dat wel wilt. Maar heb je talent en toon je ambitie, dan leiden we jou graag op tot een steeds hoger niveau!”

Ook nieuw is dat er extra aandacht is gekomen voor de onderdelen communicatie, het omgaan met weerstand én een veilig sportklimaat. Mede dankzij deze aanpassingen voldoet de starter-opleiding geheel aan de kwaliteitseisen van sportkoepel NOC*NSF. Zowel fase 1 (niveau 2) als fase 2 (niveau 3) rond je af met een praktijkbeoordeling.

Aanmelden?

Heb je zin om straks zelf op het startblok te staan? Meld je dan aan via deze link.  Wil je eerst nog wat meer weten, check dan deze informatie op knsb.nl. Maar wacht niet te lang, want voor je het weet is het 4 november en dan klinkt het startschot voor deze opleiding.

De Vries: “Het is voor de schaatssport belangrijk dat er nieuwe aanwas komt voor de hele jurygroep. Als je het doet, doe je het vooral voor je sport. Je beloning bestaat uit gratis koffie en twee broodjes, maar het betekent ook een verrijking van jezelf als persoon. Starter-zijn is spannend én je krijgt genoegdoening door schaatsers, trainers en ouders, want zonder starter hebben zij geen wedstrijden.”

Let op: via het Sportakkoord kan jouw vereniging subsidie aanvragen, zodat een groot deel van je opleidingskosten vergoed wordt. Meer informatie vind je hier.

***

Opleiding Scheidsrechter (basis)
De basisopleiding tot scheidsrechter in het langebaanschaatsen hebben we vorig seizoen al in een nieuw jasje gestoken, inclusief een blokje e-learning. De eerste cursisten behalen komende winter hun diploma. Komende winter bieden we deze scheidsrechtersopleiding opnieuw aan, ze gaat op 18 november van start.

Ook de functie van scheidsrechter is onmisbaar voor het houden van schaatswedstrijden. Zonder scheidsrechter is er geen race. Wie zorgt er anders voor een eerlijk wedstrijdverloop, waarin alle rijders gelijke kansen krijgen? Lijkt het jou mooi om die rol te vervullen? Dan is deze opleiding geknipt voor jou, en andersom!

Deze basis-opleiding stoomt je klaar tot scheidsrechter die zelfstandig wedstrijden leidt op verenigings-, baan- of regionaal niveau. Je past de reglementen toe en geeft leiding aan het jurycorps. Dat is niet alleen erg belangrijk voor die wedstrijd, het komt jou ook van pas op de werkvloer buiten de ijsbaan. Met het diploma op zak ben je straks in staat deze wedstrijden in goede banen te leiden, overzicht te houden en alle andere juryleden goed te laten functioneren.

Tijdens de opleiding staat het leren in de praktijk centraal. Je loopt stage bij wedstrijden, zo bouw je een portfolio op. Met je medecursisten bezoek je een nationale wedstrijd, waarbij een ervaren scheidsrechter jullie over zijn/haar vak vertelt. Daarnaast leer je in gezamenlijke bijeenkomsten meer over een veilig sportklimaat, het omgaan met weerstand en ga je uiteraard dieper in op de spelregels en reglementen.

Heb jij zin om als scheidsrechter schaatswedstrijden in goede banen te leiden? Meld je dan aan via deze link. Wil je eerst nog wat meer weten, check dan deze informatie op knsb.nl. De opleiding begint op 18 november. Let op: via het Sportakkoord kan jouw vereniging subsidie aanvragen, zodat een groot deel van je opleidingskosten vergoed wordt. Meer informatie vind je hier.