Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Vertrouwenscontactpersoon bij de vereniging

Elke vereniging wordt geacht twee (m+v) vertrouwenscontactpersonen (VCP’s) te hebben. Deze VCP’s zijn een belangrijk onderdeel van een veilig schaats- en skateklimaat. Doordat je als vereniging twee vertrouwenscontactpersonen hebt, een man en een vrouw, is de drempel voor het maken van een melding of het stellen van een vraag zo laag mogelijk.

Het bestuur van de vereniging is verantwoordelijk voor het aanstellen van de VCP. Ook zorgt het bestuur voor de noodzakelijke training via NOC*NSF en het voortdurend juist positioneren van de VCP binnen de vereniging. De VCP moet makkelijk te benaderen zijn voor iedereen binnen de vereniging. De contactgegevens moeten eenvoudig te vinden zijn. Daarnaast is het gebruikelijk om de VCP in het clubblad, op de website en op de jaarlijkse ALV kort voor te stellen met een beknopte beschrijving van de functie.

Bij de vereniging rapporteert de VCP aan het bestuur. Of dat met naam en toenaam is en tot welk detailniveau dit gaat kan per melding verschillen. Het is niet de taak van de VCP om binnen de vereniging op onderzoek te gaan of zaken direct op te lossen. Luisteren, adviseren, verwijzen en rapporteren van de melding zijn de primaire taken van de VCP.

Voor de VCP van de vereniging is het altijd mogelijk om te sparren met een van de VCP’s van de KNSB. Je kunt hen rechtstreeks bereiken of via het algemene nummer van de KNSB:

Vertrouwenscontactpersonen KNSB

KNSB: [email protected], telefoon 088-4892000.

Registreer altijd jullie VCP-ers in KNSB Verenigingsmanager. De VCP wordt hiermee op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen én uitgenodigd voor intervisiebijeenkomsten.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?