Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Q&A Een melding doen

Wat is de rol van bestuurders en begeleiders? 

Jullie zijn de ogen en oren binnen de sportclub en verantwoordelijk voor een veilig en positief sportklimaat. Naast het vormgeven en uitzetten van goede preventieve maatregelen heb je de verantwoordelijkheid over je leden. En als het mis gaat, onderneem je actie.  

Zonder jullie geen wedstrijden, seizoensfeest of trainingsprogramma. Jullie zijn belangrijk voor de cultuur op je vereniging. Je geeft zelf het goede voorbeeld en zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt. Je hebt een gezamenlijke visie over jullie vereniging en waar je naar toe wilt groeien. 

Waar kan ik een melding doen? 

Meldingen kunnen op verschillende punten gemaakt worden. Het is aan de melder waar hij of zij zich het prettigst bij voelt. Als je club een vertrouwenscontactpersoon of vertrouwenscommissie heeft, kun je hier de melding maken. Als dit niet het geval is of dat niet prettig voelt, kan dit ook via het meldpunt van de KNSB of via het Centrum Veilige Sport Nederland.

Wie mag een melding maken? 

Iedereen die iets heeft meegemaakt op het gebied intimidatie of misbruik kan zich melden. Maar ook wanneer je iets verdachts hebt gezien, kun je je melden. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat onze sport vrij blijft van seksuele intimidatie. Ook voor meer informatie over seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag kan je contact opnemen met de KNSB vertrouwenscontactpersonen of Centrum Veilige Sport Nederland. 

Hoe wordt een melding behandeld? 

Als er een melding bij de KNSB vertrouwenscontactpersonen binnenkomt dan zullen zij de eerste opvang verzorgen. Bij een van hen kun je, volledig in vertrouwen, je verhaal doen. Zij zullen je ook begeleiden met verdere stappen. Afhankelijk van de ernst en jouw behoefte, schakelen de KNSB vertrouwenscontactpersonen de expertise van het Centrum Veilige Sport Nederland in. Daar werken professionals die je verder kunnen begeleiden. Met hen wordt het vervolgtraject bepaald en, indien nodig, wordt de politie ingeschakeld. 

Kan ik anoniem melden? 

Ja, dat kan. Met iedere melding wordt vertrouwelijk omgegaan en het is de keuze van de melder om uit de anonimiteit te stappen. 

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?