Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Matchfixing

Matchfixing

Matchfixing, ofwel wedstrijdvervalsing, is een thema dat de afgelopen jaren ook in ons land nadrukkelijk op de agenda is gekomen. De KNSB vindt net als de sportkoepel NOC*NSF de integriteit van sport en een eerlijk competitieverloop van groot belang. Ook dienen topsporters en hun begeleiders in de sport te beschermd te worden tegen fixers en de criminele organisaties waar ze voor werken. Het is daarbij ook van belang dat gokken (betting) op wedstrijden uit de eigen competitie niet is toegestaan. De KNSB volgt het standpunt van NOC*NSF, dat indien zich situaties ten aanzien van matchfixing voordoen hierover open en transparant gecommuniceerd dient te worden.

Het voorkomen en bestrijden van matchfixing kan de sport niet alleen. Nauwe afstemming met onder andere de overheid, opsporingsdiensten, kansspelautoriteit en kansspelorganisaties is noodzakelijk. NOC*NSF werkt met steun vanuit het Ministerie van VWS aan de ontwikkeling van een instrumentarium ter bestrijding van matchfixing en betting. Dit instrumentarium is gebaseerd op adviezen van IOC en Sportaccord en er wordt gebruik gemaakt van de ervaring en kennis die de KNVB al heeft opgebouwd. Eén van de onderdelen uit dit instrumentarium is het strafbaar stellen van matchfixing en het incorporeren in de tuchtrechtspraak van de sportbonden. Evenals bij de regelgeving rond doping en seksuele intimidatie geldt dat het hebben van een reglement voor matchfixing een zogenaamde minimale kwaliteitseis is voor een sportbond. Dat houdt in dat bonden die het bestrijden van matchfixing en de tuchtrechtelijke aanpak ervan niet hebben vastgesteld niet in aanmerking komen voor subsidie en andere financiering vanuit NOC*NSF.

Preventie en voorlichting

NOC*NSF heeft voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor het geven van presentaties aan topsporters en talenten over matchfixing en betting. Daarnaast wordt onderzocht in welke mate deze kennis kan worden geïntegreerd in bestaande opleidingen voor trainers en coaches. Als aanvulling op de voorlichtingsbijeenkomsten biedt NOC*NSF ook een e-learning aan die topsporters, talenten, scheidsrechters, coaches en clubeigenaren kunnen volgen.

Melding doen

Voor het doen van een melding voor het onderwerp matchfixing kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersonen van de KNSB.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?