Zomerkamp IHCL zorgt voor extra clubbinding bij jeugdleden

Donderdag 15 november 2018
Ledenwerving en -behoud

Ter voorbereiding op het nieuwe schaatsseizoen organiseerde Indoor Hardrij Club Leiden (IHCL) deze zomer voor het tweede jaar op rij een zomerkamp voor jeugdleden. Met het jeugdkamp wil IHCL de clubbinding en het groepsgevoel versterken. “Bij IHCL is iedereen één.”

In 2017 had het zomerkamp al 22 deelnemers, dit jaar meldden er zich zelfs 25 jeugdleden aan voor de voorbereiding op een nieuw schaatsseizoen. Claudette Juffermans, een van de initiatiefnemers van het kamp, was enigszins verrast over het grote aantal deelnemers. “Omdat we als vereniging zelf geen trainingen organiseren in de zomer, zien de jeugdleden elkaar een paar maanden helemaal niet. Het leek ons daarom leuk aan het eind van de zomer iets te organiseren, zodat de kinderen elkaar weer zien en aan het ijs kunnen wennen. We hadden echter niet verwacht dat bijna een kwart van onze jeugdleden zich voor het zomerkamp zou aanmelden.”

Tijdens het kamp staat gezelligheid voorop, maar er wordt ook hard gewerkt aan de conditie en schaatstechniek van de kinderen. Verschillende activiteiten rond het thema sport & spel, fun en schaats-droogtraining stonden op het programma. “We hebben drie keer getraind op De Uithof en er was een training op het strand. We trainden fanatiek, ook omdat er begin oktober al een wedstrijd gepland stond”, zegt Juffermans. “Er waren vier trainers mee en daarnaast hielpen ook ervaren, oudere jeugdleden een handje. Dat is heel belangrijk voor ons, want de jeugd kijkt tegen hen op.”

Naast het sportieve gedeelte was er volop ruimte voor gezelligheid. “We zijn onder meer gaan klimmen en we deden bingo. Plezier en hard trainen gaan hand in hand bij ons. Iedereen kan meedoen, ongeacht welk niveau. Bij IHCL is iedereen één”, aldus Juffermans.

Leden iets extra’s bieden

Ook de ouders van de kinderen hielpen mee met koken of zorgden voor vervoer, waardoor de kosten voor het kamp laag gehouden konden worden. “Om het kostendekkend te krijgen, hebben we een bijdrage van €55 per deelnemer gevraagd. We hebben geen natuurijsbaan, dus we moeten het betreft inkomsten hebben van onze leden. Dan is het belangrijk je leden tevreden te houden en hen iets extra’s te bieden.”

Wat zou Juffermans andere verenigingen die een zomerkamp willen organiseren aanraden? “Begin op tijd met de voorbereiding. Je hebt een goed draaiboek en veel vrijwilligers nodig. Zorg daarnaast voor meerdere groepen tijdens de trainingen, zodat ieder kind op zijn of haar eigen niveau kan schaatsen. Maar het belangrijkste is denk ik het enthousiasme dat je uitstraalt. Als alle begeleiders positief en energiek zijn, dan slaat dat over op de kinderen.”

Droom: zomerkamp op eigen ijsbaan

Bij IHCL denken ze alweer aan de editie van volgend jaar. “We gaan zeker door met het zomerkamp. Het is aangeslagen en dit blijkt een goede manier om de clubband te versterken en een leuke tijd te hebben. Mijn droom is dat we het zomerkamp over een paar jaar op onze eigen ijsbaan in Leiden kunnen organiseren.”