DKIJV weet met 'warm bad' nieuwe jeugdleden te werven

Woensdag 23 februari 2022
Ledenwerving en -behoud

DKIJV weet met 'warm bad' nieuwe jeugdleden te werven

Veel clubs zijn op zoek naar nieuwe (jeugd)leden, bijvoorbeeld door proeftrainingen te organiseren. Maar hoe zorg je er als vereniging voor dat mensen die een keer jouw sport komen uitproberen, zich ook daadwerkelijk aanmelden als lid? Bij DKIJV hebben ze daar een antwoord op gevonden. In het najaar van 2019 begroette de schaatsvereniging maar liefst 16 nieuwe leden.

(Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 9 januari 2020. Op 23 februari 2022 is het geüpdatet.)

DKIJV deed in 2019 mee aan Delft Try Out, een programma waarmee kinderen op een eenvoudige manier kunnen ontdekken welke sport ze leuk vinden. Delft Try Out is gestart door twee buurtsportcoaches (met steun van de gemeente Delft) in samenwerking met (sport)verenigingen. Na de zomervakantie werd een boekje uitgedeeld bij basisscholen waarin per sportvereniging een aantal lessen worden aangeboden, zodat kinderen hun passie op sportief gebied kunnen ontdekken. Ieder kind in Delft kreeg het boekje uitgereikt op school en de buurtsportcoaches van Delft voor Elkaar zijn de klassen langs gegaan om te vertellen over het programma.

DKIJV deed, samen met twintig andere verenigingen, mee aan Delft Try Out. “Kinderen konden drie keer gratis bij ons schaatsen en daarna bepalen of ze lid wilden worden”, legt Leon van Bohemen, jeugdschaats coördinator bij DKIJV, uit.

‘Extra dimensie’

De vereniging had in totaal 21 aanmeldingen via Delft Try Out. Zij werden uitgenodigd voor de reguliere trainingen op zaterdagavond bij de Uithof. Tijdens deze avonden wordt door een grote groep van meer dan 200 kinderen schaatslessen gevolgd. “We vinden het belangrijk dat potentiële nieuwe leden echt ervaren hoe het is bij DKIJV te leren schaatsen. Ze krijgen zo de sfeer mee en leggen alvast contact met onze huidige jeugdleden. Het leuke is dat je meteen ziet hoe goed je kunt worden als je bij ons traint. Dat motiveert enorm en geeft de proeflessen een extra dimensie.”

DKIJV_Try_Out1-768x512

Elke les een feestje

De lessen worden verzorgd door trainers van DKIJV. En plezier staat hierbij voorop. “Ons motto is: elke les een feestje”, zegt Van Bohemen. “De trainingen moeten in de eerste plaats leuk zijn. Plezier is de basis. De laatste proefles viel tegelijkertijd met Sinterklaas, dus stonden de Sint en zijn Pieten op het ijs. Daarnaast kreeg iedereen een chocoladeletter. Ik heb zelf de letters gegeven aan de ouders van de kinderen die proeflessen hadden gevolgd. In een mail hadden we hen er al op geattendeerd hoe ze lid konden worden van de vereniging. Persoonlijk heb ik het de ouders nog een keer gevraagd en de respons was overweldigend.”

Voldoende aandacht

Van de 21 kinderen die zich hadden aangemeld, werden er maar liefst 16 lid van DKIJV. “Een persoonlijke benadering werkt heel goed. Tevens is het essentieel om mensen die een proefles volgen in een warm bad terecht te laten komen. Als je eenmaal in dat warme bad zit, wil je daar graag blijven. Het komen opdagen voor een les en naar de ijsbaan toegaan is vaak al het grootste werk. Als dat eenmaal is gebeurd, is het vooral zaak hen een goed gevoel en voldoende aandacht te geven. Wanneer de sfeer goed is, volgen de leden vanzelf.”