Het is voor vrijwel elke schaatsvereniging een uitdaging: hoe zorg je voor voldoende vrijwilligers. Bij STV Lekstreek leggen ze niet alleen de nadruk op het werven van vrijwilligers, maar steken ze ook veel tijd en energie in het bedanken van de leden die actief zijn binnen de club. Werkzaam zijn als vrijwilliger gaat over van generatie op generatie en dat probeert de vereniging uit alle macht in stand te houden. Er zijn zelfs plannen om een soort van vacaturebank te introduceren op de site.
Volgens voorzitter Berit van Dobbenburgh is de kracht van STV Lekstreek dat iedereen plezier heeft in wat zij doen en zorgt dat voor een sterke binding tussen de leden. “We hebben vrijwilligers van alle leeftijden. Alle lagen in de vereniging zijn ook onder de vrijwilligers vertegenwoordigd. Dat is leuk en ook belangrijk.”
Volgens de voorzitster zit het in het DNA van STV Lekstreek dat veel leden als vrijwilliger actief zijn binnen de club. “Alles gaat eigenlijk over van generatie op generatie. Spelenderwijs begint het bij ons. Als de kinderen een jaar of 14 zijn, helpen ze al bij de jongste jeugd. Dat doen we bewust om ze enthousiast te maken. Wij hebben geen betaalde trainers en daar zijn we erg trots op. We benaderen veel mensen ook persoonlijk. Er heerst bij ons een open cultuur. Mensen moeten het zelf ervaren. We kijken ook waar iemand goed in is en we zetten mensen graag in hun kracht.”
De methode werpt zijn vruchten af, gezien het grote aantal vrijwilligers. Plezier is de belangrijkste kernwaarde van STV Lekstreek is en dat is essentieel voor het werven én binden van vrijwilligers. “We steken er veel energie in om plezier met elkaar te hebben. Plezier hebben is het belangrijkste binnen onze vereniging. Als je het leuk vindt om bij ons te sporten, kom je ook sneller naar een feestje dat we organiseren en dan ben je ook eerder bereid om iets te doen voor de vereniging. Het gaat niet alleen om werven, maar ook om binden en betrokken blijven. Zo trainen er op zaterdagochtend altijd 250 mensen samen. Dat varieert van 11-jarigen tot ouderen. Door die training kennen veel leden elkaar. Dat is in de loop der jaren zo gegroeid en nu vechten we ervoor om het zo te houden.”
Er zijn bij STV Lekstreek eveneens enkele regels ingesteld die ervoor zorgen dat ook niet-leden zich betrokken voelen bij de vereniging. Een van de maatregelen is dat alle ouders van de kinderen die jonger zijn dan 18 jaar en een wedstrijdlicentie hebben, één keer per jaar een vrijwilligersfunctie moeten bekleden. “Ouders die bijvoorbeeld een keer in de jury plaatsnemen, realiseren zich dan hoeveel er bij het organiseren van een wedstrijd komt kijken. Het werkt zelfversterkend”, legt Van Dobbenburgh uit.
De voorzitter benadrukt dat het bedanken van je vrijwilligers net zo belangrijk is als het werven van vrijwilligers. “Alle vrijwilligers krijgen een kerstpakket, een cadeautje tijdens Sinterklaas en we organiseren ook altijd een speciale avond om de vrijwilligers te bedanken. We laten ook altijd aan de andere leden zien dat we de vrijwilligers bedanken.”
Hoewel het vrijwilligersbeleid bij STV Lekstreek nog daadwerkelijk vastgelegd moet worden in het beleidsplan, zit er duidelijk een gedachte achter de manier waarop er met vrijwilligers wordt omgegaan binnen de club. Ook voor de toekomst zijn er ambitieuze plannen bij de schaatsvereniging. Van Dobbenburgh: “We willen op termijn een soort vacaturebank maken op onze site. Daar kunnen we vacatures voor vrijwilligers uitzetten, waar mensen op kunnen reageren. We doen heel veel dingen op vrijwilligersgebied en we zijn er gelukkig vrij succes vol in.”