Ouderen sporten steeds vaker; YVG faciliteert trainingen voor 60-plussers

Vrijdag 23 februari 2018
Ledenwerving en -behoud

Ouderen sporten steeds vaker. Zowel individueel als in groepsverband. Als sportvereniging kun je deze ontwikkeling niet over het hoofd zien. Het kan voor schaats- en inlineskateverenigingen zeker lonen om 65-plussers iets van betekenis te bieden of een speciaal trainingsaanbod voor ouderen te ontwikkelen. Bij YVG gaan goed trainen en gezelligheid samen bij een grote groep ouderen.

Uit onderzoek van het Mulier Instituut naar de sportdeelname onder Nederlanders in de afgelopen zestien jaar blijkt een duidelijke toename van de sportdeelname onder ouderen boven de 65 jaar. Waar in de periode tussen 2001 en 2004 zo’n 30 procent van de 65-plussers minimaal een keer per week aan sport deed, was dat percentage tussen 2013 en 2016 gegroeid naar 40 procent.

IJsvereniging Groningen heeft weliswaar geen specifiek aanbod voor ouderen, maar bij trainingen voor wedstrijdschaatsers en voor recreanten/trimmers zijn er relatief veel deelnemers 60 jaar of ouder, zo laat voorzitter Jacob Hartog weten. “In het verleden werd op de ijsbaan veel geschaatst op dinsdag- en donderdagmorgen. Daarop hebben we besloten op die tijdstippen trainingen te gaan geven. Op deze trainingen komen relatief veel 60-plussers af. Dat is ook niet zo gek, omdat ouderen vaak juist op die momenten de gelegenheid hebben om te schaatsen.”

Aan de bak

De groepen die de trainingen bezoeken, bestaan in totaal uit ongeveer 80 mensen. “De groepen rijden rustig, maar wel in een fors tempo rond”, aldus Hartog. “Vanuit de vereniging zorgen wij voor goede trainers, want de ouderen willen niet anders dan jongeren hun schaatstechniek blijven verbeteren. Ze willen als er natuurijs is aan de bak kunnen of trainen voor het NK-masters.”

Roelof van der Veen is een van die trainers van YVG. Hij geeft al jarenlang met veel plezier les. “Mijn ervaring is dat een groep met voornamelijk ouderen vooral goede begeleiding nodig heeft. Je moet rekening houden met wat ze wel en niet kunnen en daarop je training aanpassen. Gezelligheid staat voorop, dus het is als trainer ook belangrijk dat je een groep kunt entertainen. Verder is het belangrijk individueel aandacht te schenken als dat nodig is, bijvoorbeeld om een bepaalde techniek aan te leren of de angst weg te nemen.”

Kopje koffie

Behalve het sportieve, speelt ook het sociale aspect een belangrijke rol voor de ouderen die naar de trainingen op dinsdag- en donderochtend komen. Hartog: “Na de training drinken de meeste mensen nog uitgebreid een kopje koffie. Er is ook een smoelenboek en een lief- en leedpot. Dat is vanuit de groep zelf ontstaan.”

Zwemmen, tennis, gymnastiek en golf zijn de populairste sporten onder jongeren. Volgens Hartog ontstaan er ook bij schaats- en inlineskateverenigingen steeds vaker initiatieven die meer gericht zijn op ouderen. “Er gebeurt steeds meer in teamverband bij deze doelgroep. Ik denk dat sportverenigingen gelukkig steeds meer aandacht hebben voor 60-plussers, dat is een goede ontwikkeling. Bij YVG zijn we in ieder geval blij dat er zo’n grote groep ouderen soms als jonge honden bij ons schaatst.”