700 kinderen maken dankzij Eemland kennis met de schaatssport.

Vrijdag 23 februari 2018
Ledenwerving en -behoud

Met als doel de schaatssport te promoten en kinderen meer te laten bewegen begon Schaats- en Skeelervereniging Eemland in 2007 met de organisatie van het schoolschaatsen. Ruim tien jaar later krijgen bijna 700 kinderen jaarlijks schaatsles op de Vechtsebanen in Utrecht. Bovendien begroet de vereniging dankzij het schoolschaatsen jaarlijks nieuwe jeugdleden.

In november 2017 vond alweer de twaalfde editie van het schoolschaatsen plaats. 690 leerlingen uit groep 5 van 17 basisscholen uit Soest en Soesterberg en 8 scholen uit Baarn trokken naar de Vechtsebanen om het ijs te betreden. “Het is elk jaar weer een fantastisch evenement. De kinderen zijn enthousiast, de scholen zijn blij en wij kijken ook altijd met enorm veel plezier terug op de dag”, zegt Jolanda Los van SSV Eemland.

De kinderen worden per bus vervoerd van school naar Utrecht, waar ze verdeeld over 3 sessies schaatsclinics krijgen van diverse trainers en vrijwilligers van SSV Eemland. Ieder kind wordt ingedeeld op basis van de vooraf opgegeven schaats- en skeelerervaring. Van recht op de schaatsen staan, diep zitten, tot leren vallen, alles komt aan bod. Los: “Het is bijzonder dat je kinderen die net op het ijs staan, ziet wiebelen, maar die na ruim een uur toch best goed uit de voeten kunnen op het ijs. Dat er bij de meeste kinderen in een korte tijd al zoveel vooruitgang is te zien, maakt het voor de begeleiders op het ijs leuk om te doen.”

40 vrijwilligers

In 2005 ontstond al het idee voor een schoolschaatswedstrijd op natuurijs. Vanwege een aantal zachte winters zonder natuurijs besloot Eemland al snel om de plannen iets te wijzigen en een dag voor basisschoolkinderen op een kunstijsbaan te organiseren. “Schaatsvereniging Woudenberg organiseerde al een schoolschaatsevenement. We hebben bij hen gekeken, de goede dingen meegenomen en onze eigen elementen toegevoegd”, aldus Los.

Zo begon in 2007 het schoolschaatsen, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een groot project. Het breedtesportevenement wordt ondersteund door de gemeenten Soest en Baarn. Los: “Zowel de samenwerking met de gemeenten als met de scholen is altijd goed geweest. Vanuit de gemeenten krijgen we financiële ondersteuning en de scholen betalen een kleine bijdrage per kind. Samen met de steun van onze sponsoren kunnen we zo onder meer het ijs huren, bussen huren en zorgen voor versnaperingen voor de vrijwilligers.”

Eemland zorgt zelf altijd voor begeleiding op het ijs. Ieder jaar zijn er in totaal ongeveer 40 vrijwilligers betrokken bij het project. “Er is een vaste groep mensen die er ieder jaar weer bij is. We horen altijd dat de vrijwilligers het ook een leuke dag vinden. We verzorgen voor hen ook de drankjes en een lunch en met behulp van de lokale middenstand regelen we altijd een cadeautje”, aldus Los.

Nieuwe leden werven

Het schoolschaatsen is inmiddels uitgegroeid tot een traditie en mede dankzij de inspanningen van Eemland maken jaarlijks honderden kinderen kennis met de schaatssport. “Ons voornaamste doel is de schaatssport promoten en kinderen meer laten bewegen”, legt Los uit. “Uiteraard hebben we in ons achterhoofd ook dat we via dit project mogelijk leden kunnen werven.”

Het afgelopen jaar begroette Eemland 8 nieuwe leden dankzij het schoolschaatsen, op een totaal van 62 jeugdleden. “We delen aan het eind van de dag naast het schoolschaatsdiploma ook altijd een flyer uit met een speciale aanbieding. En omdat de dag in november plaatsvindt, kunnen kinderen zich nog voor 1 december inschrijven en veel lossen bij ons volgen en aansluiten bij andere activiteiten.”

Hoewel er altijd veel komt kijken bij de organisatie van het schoolschaatsen, hoopt Los dat het project nog vele jaren doorgaat. “Het kan momenteel eigenlijk niet beter. Iedereen is enthousiast, de kinderen, de scholen, begeleiders. We willen zeker door blijven gaan.”