IJsclub Espel laat ruim 100 kinderen kennismaken met skaten

Woensdag 20 april 2022
Ledenwerving en -behoud

Ruim 100 leerlingen van basisschool De Ark in Espel maakten in februari dankzij de plaatselijke ijsclub kennis met inlineskaten. Naar aanleiding van de Olympische Winterspelen organiseerde IJsclub Espel verspreid over twee dagen diverse clinics voor de kinderen.

Tijdens de KNSB inspiratiesessies in september ontstond het idee voor de clinics, vertelt bestuurslid van IJsclub Espel Suzanne Blok. “In één van de sessies werd de skatekar van de KNSB met materiaal voor inlineskaten benoemd als hulpmiddel bij het organiseren van clinics. Dat bracht mij op het idee om iets te doen voor kinderen om hen kennis te laten maken met skaten. Die sport is natuurlijk nauw verbonden met schaatsen. En eigenlijk is skaten ook onderdeel van de Nederlandse cultuur. De rest van het bestuur was enthousiast over het voorstel en toen zijn we aan de slag gegaan.”

Schuur met betonvloer

De directrice van de plaatselijke basisschool De Ark bleek een groot schaats- en skateliefhebster. Ze wilde graag meewerken. Uiteindelijk zijn er in februari verdeeld over twee dagen meerdere clinics gegeven aan de leerlingen van de school. Het vinden van een geschikte locatie bleek nog wel een uitdaging, legt Blok uit. “Wij hebben geen eigen skatebaan. Maar ik wist dat er een boerderij met een schuur waarin een strakke betonvloer ligt, vlak bij de school was. De eigenaar was gelukkig bereid mee te werken. De schuur hebben we afgezet met kuubskisten, zodat er een soort baan werd gecreëerd.”

De directrice van De Ark en een vakleerkracht gym van de school leidden de clinics. Een aantal bestuursleden van IJsclub Espel was aanwezig om te assisteren bij onder meer het aan- en uittrekken van de skates en overige materialen. De clinics duurden een uur, waarin de kinderen de beginselen van skaten eigen werd gemaakt. De reacties van zowel de kinderen als de betrokkenen vanuit De Ark waren positief, zegt Blok. “De kinderen boekten in korte tijd al veel progressie. Dat was mooi om te zien. Het is zeker voor herhaling vatbaar. Hoewel er geen natuurijs was dit jaar en Thialf vanwege de pandemie lange tijd dicht was, hebben we toch nog iets aan kunnen bieden aan de jeugd in Espel.”

Lesboekjes KNSB

De clinics waren ten tijde van de Winterspelen in Peking georganiseerd. IJsclub Espel had er in samenwerking met basisschool De Ark daarom een speciale week van gemaakt, waarin sommige races op tv werden bekeken en er via de lesboekjes van de KNSB volop aandacht werd gegeven aan de sport. Blok: “Dat was een goede combinatie. Het wakkerde het enthousiasme bij de kinderen voor schaatsen en skaten nog iets verder aan. Omdat we samen met De Ark optrokken en er vanuit de vereniging meerdere bestuursleden bij betrokken waren, liep alles gesmeerd. Door goed gebruik te maken van ons netwerk en creatief te werk te gaan, is het een heel geslaagd project geworden.”

IJsclub_Espel_skatekar2