Trip naar Weissensee zorgt voor speciale band

Woensdag 31 januari 2018
Ledenwerving en -behoud

Het is inmiddels traditie bij SC Gouda. Eind januari en begin februari reizen diverse leden van de schaatsclub af naar Oostenrijk om deel te nemen aan de Alternatieve Elfsteden(toer)tochten op de Weissensee. De reis is goed voor de clubbinding en zorgt voor een speciale band tussen de leden.

Hans van Woudenberg, penningmeester bij SC Gouda, is sinds 2011 op één jaar na altijd afgereisd naar Oostenrijk om deel te nemen aan het evenement. “De laatste jaren trek ik de kar binnen de club als het gaat om de organisatie van de reis naar de Weissensee. Ik ben een keer niet mee geweest en had daar achteraf wel een beetje spijt van. Het is gewoon erg leuk.”

“Dit jaar gingen we met dertien personen naar Oostenrijk. In de groep zit altijd een aantal mensen die voor de eerste keer meegaat. Je ziet hen dan altijd genieten van alles wat er gebeurt en daar geniet ik dan ook weer van.”

Inspiratie

Elk jaar reizen er verschillende groepen schaatsers van SC Gouda af naar de Weissensee. Dit jaar was er ook een jong lid van de club mee. De 15-jarige Joris schaatste samen met zijn vader de 200 kilometer en Van Woudenberg hoopt dat de deelname van de jongeling een soort vliegwieleffect creëert. “Het zou mooi zijn als Joris anderen inspireert. Dat andere jeugdige leden denken ‘als hij het kan en leuk vindt, dan kunnen wij ook mee’. Het zou leuk zijn als er meer jongeren mee gaan de komende jaren.”

In het programma voor de reis is volgens Van Woudenberg veel ruimte voor sociale activiteiten. “Uiteraard is het doel de tocht uit te rijden. De dag ervoor verkennen we daarom het parcours, halen we onze spullen op en zijn we aanwezig bij de bijeenkomst van de organisatie. De dag van de tocht staat helemaal in het teken van schaatsen. Iedereen hoopt de finish te halen en we wachten elkaar op na afloop. Dit jaar reed iedereen van onze groep de tocht uit en dat zorgde voor een uitbundige sfeer. Aan de lawine van WhatsApp berichten die je na afloop op je telefoon aantreft, blijkt dat er vanuit de thuisblijvers enorm meegeleefd wordt. En ’s avonds is er het Blarenbal: een groot feest dat tot in de late uurtjes doorgaat.”

“De dag na de tocht ben je vooral aan het nagenieten, schaats je een beetje uit en kijk je naar de Alternatieve Elfstedentocht wedstrijden van de profs. Je treft dan ook vaak allerlei bekenden met wie je bijpraat.”

Unieke ervaring

Van Woudenberg vindt de trip naar de Weissensee een unieke ervaring. “Elk jaar organiseren we als club veel activiteiten waar veel mensen aan meedoen. Het is heel mooi om deel uit te maken van de groep die deelneemt aan de Alternatieve Elfsteden(toer)tochten. Je schaatst de tocht om samen lol te hebben en te genieten. Je creëert tijdens die paar dagen echt een speciale band met de mensen die mee zijn.”