Schaatstassen

Dinsdag 13 februari 2024
Ledenwerving en -behoud

‘IJsclub Voorschoten’ roept het logo dat supervrijwilliger Hellen Janssen zelf op de tassen heeft aangebracht. Onder de rits zit een paar Fila-schaatsen met beschermers, een afdroogdoek, hoezen en een schaatshelm. Kinderen die het thuis niet breed hebben, kunnen de schaatstas voor een prikkie een seizoen lang huren. Wekelijks trekken twintig kids van 6 tot 16 jaar oud met hun tas op de schouder naar IJshal De Vliet om daar te schaatsen.

“Zonder die tas zouden ze niet meedoen, omdat hun ouders de contributie en/of het materiaal niet konden betalen”, zegt vrijwilliger Hellen Janssen, die sinds vorig jaar het jeugdschaatsen bij IJsclub en Schaatstrainingsgroep (STG) Voorschoten nieuw leven in blaast. Ze begon in april met het organiseren van sport-en-spelmiddagen bij het clubhuis aan de Anthoni van Leeuwenhoekkade.

ijsclub-voorschoten2

“Plezier stond voorop: lekker bewegen. Touwtje springen, hoepelen, volleyballen, handbal, sprintjes trekken en een watergevecht toen het snikheet was”, vertelt Hellen. Om de week gaf ze, alles samen met jeugdtrainer Cees Kortekaas, ook skeelerles. “Ook spelenderwijs. Leren remmen en vallen, wat slalommen, startjes oefenen.” Ieder kind was welkom. “En tegen iedereen die kwam, zeiden we: neem volgende keer een vriendje of vriendinnetje mee.”

Ondertussen maakte Hellen zelf veel herrie in het dorp, onder meer via de Voorschotense Krant. “Het jeugdschaatsen stond op een heel laag pitje in Voorschoten, maar nu gebeurde er weer wat bij de ijsclub. Dat kon niemand ontgaan.” Toen ze aan de slag ging, telde de club nog slechts 6 jeugleden, na de zomervakantie waren dat er al 27. En nu schaatsen wekelijks 54 kinderen namens de STG Voorschoten in de nieuwe Leidse IJshal De Vliet.

“Het is niet normaal hoe hard dit is gegaan”, zegt Janssen, die zelf bij elke jeugdtraining aanwezig is. Persoonlijke aandacht voor ieder kind, dat is in haar ogen de sleutel van het succes. Als het schaatsseizoen erop zit, pikt ze de sport-en-spelmiddagen weer op, zodat de kinderen het hele jaar bij elkaar en de club betrokken blijven. Groter groeien is mogelijk, de rek is er nog lang niet uit, denkt ze. “We zijn amper een jaar bezig.”

Om nieuwe kinderen uit wat armere gezinnen ook te omarmen, is een extra voorraad gevulde schaatstassen welkom. Het bestaande materiaal is aangeschaft met 3000 euro subsidie van de gemeente Voorschoten. “Als we er 20 tot 30 tassen bij kunnen krijgen, dan kunnen we ook nieuwe kinderen helpen”, zegt Hellen. “Van de 54 kinderen die we nu hebben, hadden er zo’n 18 niet mee kunnen doen als we die tassen niet hadden gehad. Dat zou toch zonde zijn geweest? Wij willen gewoon dat elk kind kan komen schaatsen.”