De Baancommissie Twente organiseerde in de maand oktober een gratis schaatsuur op zaterdagmiddag. Vier zaterdagen konden alle pupillen met een baankaart hun vriendjes of vriendinnetjes meenemen naar de IJsbaan Twente. Het initiatief was bedoeld om het clubschaatsen te promoten en zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren voor het schaatsen. “We blijven strijden om de vergrijzing tegen te gaan.”
Net zoals in andere delen van het land merken ook de schaatsverenigingen in de provincie Overijssel dat het ledenbestand vergrijst. De Baancommissie Twente, die alle wedstrijden en trainingen voor de clubs organiseert, wil de verenigingen op alle mogelijke manieren helpen en zorgde ervoor dat de IJsbaan Twente vier zaterdagen in oktober tussen 17.00 en 18.00 uur beschikbaar was voor het gratis schaatsuur.
“We zijn geïnspireerd geraakt door wat er in Utrecht gebeurt. Daar organiseren ze al het pupillenschaatsen op de buitenbaan. Wij wilden iets vergelijkbaar, het liefst op de grote buitenbaan”, zegt Derk Willem Ruesink, penningmeester van het Gewest Overijssel. De goede samenwerking met de directie van de IJsbaan Twente maakte het vervolgens mogelijk een speciaal jeugdschaatsuurtje te organiseren.
In september en oktober werden alle lokale schaatsclubs – 15 in totaal – aangeschreven. Zij kregen bericht over het nieuwe initiatief en de vraag of ze het onder hun (jeugd)leden wilden verspreiden. Het uur op zaterdag was bedoeld om meer kinderen op de baan te krijgen en hen warm te maken voor het clubschaatsen en om het clubschaatsen een bredere basis te geven. Alle pupillen met een baankaart mochten aan dit uur meedoen, op voorwaarde dat ze een vriendje of vriendinnetje meenamen. De inschrijving verliep online.
“Er kwamen redelijk veel kinderen op het schaatsuur af, maar toch iets minder dan we hadden gehoopt. We zijn in zo’n situatie ook min of meer afhankelijk van de clubs. Zij moeten het voornaamste promotiewerk doen”, aldus Ruesink.
Volgens Ruesink bleek het lastig nieuwe leden te werven voor de verenigingen. “Ons idee was dat de kinderen drie keer schaatsles kregen en daarna zouden meedoen aan een wedstrijd. Dat was toch een brug te ver. Het rijden van wedstrijden is hoogdrempelig. Er moet iets veranderen wil je kinderen zover krijgen zich in te schrijven voor een wedstrijd. Misschien dat een meer speelse opzet hierbij kan helpen.”
Het schaatsuur voor de jeugd stopte na oktober. De rest van het schaatsseizoen kunnen kinderen die een maand lang hebben meegedaan aan het schoolschaatsen de volgende maand maand gratis terecht op de IJsbaan Twente. Ruesink: “Zo kunnen zij nader kennismaken met het clubschaatsen. In november hadden we 50 inschrijvingen. Het blijkt dat als scholen ons aanbod in hun nieuwsbrief opnemen of een link op de website plaatsen, veel kinderen zich inschrijven. Onze bedoeling is ze vanuit het schoolschaatsen te laten doorstromen naar een club. En wedstrijden rijden is daar in onze beleving een onderdeel van.”
Ruesink benadrukt nogmaals dat het eerste doel is kinderen enthousiast te maken voor het schaatsen, maar dat het net zo belangrijk is een goed vervolgaanbod te hebben. “Als kinderen eenmaal op het ijs staan, zijn ze vaak verkocht. Maar de drempel om daarna lid te worden, is hoog.”
“Vrijwel elke sport – en ook het schaatsen – heeft te maken met vergrijzing. Dat willen we tegengaan. Om dat te bereiken, moeten de clubs meer met elkaar samenwerken en van hun eiland afkomen. Dat proberen wij te stimuleren. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde. We blijven strijden voor een gezonde toekomst van de sport.”