Schaatsclubs in Breda bundelen succesvol krachten voor evenement

Maandag 22 januari 2018
Bestuur en vrijwilligers

Het wordt voor veel schaatsclubs steeds moeilijker grote evenementen te organiseren. Zowel om het te financieren, als om het benodigde aantal vrijwilligers op de been te brengen. In Breda hebben vier clubs elkaar gevonden en werd begin januari een Elfstedentocht georganiseerd tijdens het midwinterevenement. Het evenement toont aan dat samenwerking loont.

Wat nu de Alternatieve Elfstedentocht is werd zo’n twintig jaar geleden begonnen door Schaatsvereniging De Striene West-Brabant. In de loop der jaren raakten er steeds meer clubs uit de regio Breda bij het evenement betrokken en nu is de Elfstedentocht een samenwerking tussen De Striene West-Brabant, IJsclub Alblasserwaard, De IJsvrienden en Ballangrud Breda. “Het is langzaam uitgegroeid tot wat het nu is. Het is ook gewoon leuker om zoiets samen te doen. De Elfstedentocht is een activiteittoernooi voor zowel jeugd als volwassenen, waar presteren en plezier samengaan”, legt Teun Schiphouwer van De Striene uit.

Tijdens de Alternatieve Elfstedentocht kon iedereen komen schaatsen in de vorm van een aantal rondjes, 11/22 –33/44 – 66/88 – 110. Langs de 400 meter baan stonden stempelposten. Op het binnenterrein was voor de jongste jeugd een parkoers uitgezet in een winters landschap. “Ook de koek en zopie en bijbehorende dweilbands ontbraken niet”, aldus Schiphouwer. “Mede dankzij de steun van onze hoofdsponsor Klaverblad Verzekeringen hebben we de afgelopen jaren allerlei extra activiteiten kunnen toevoegen aan het programma.”

Schiphouwer benadrukt dat de vier clubs zoveel mogelijk samen optrekken en eenzelfde doel voor ogen hebben. “We willen zoveel mogelijk mensen op het ijs krijgen. Dat is ons doel, daarom mogen leden van de verenigingen ook introducés meenemen. De belangstelling voor het schaatsen neemt af en je moet mensen enthousiast maken voor de sport. Samen kun je meer bereiken en meer mensen aanspreken.”

‘Vele handen maken licht werk’

Tijdens de laatste editie stonden er zo’n 350 mensen op het ijs. Dankzij de samenwerking tussen de vier clubs was alles goed georganiseerd en waren er voldoende vrijwilligers. “Vele handen maken licht werk. Bovendien kunnen we de kosten nu door 4 delen”, zegt Job van Breugel van De IJsvrienden. “Alleen is het bijna niet te doen zo’n groot evenement te organiseren, maar samen kan dat nog wél.”

De vier clubs hebben elkaar gevonden bij de Bredase IJsfederatie, een platform waarin alle clubs die gebruikmaken van de ijsbaan in Breda actief zijn. Van Breugel: “Op deze plek vind je de samenwerking en kun je de krachten bundelen. Soms kun je als het ware meeliften op het succes van een andere vereniging. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: de sport promoten en het schaatsen op de ijsbaan in Breda bevorderen. Met de Elfstedentocht doen we dat op een ludieke manier en het werkt.”

Leden werven

Ook Schiphouwer is erg tevreden over de samenwerking tussen de vier clubs. “Met het evenement wil je iets doen voor je huidige leden, maar ook nieuwe leden werven. Het is in ieders belang dat er zoveel mogelijk mensen schaatsen. De truc is een interessant evenement neer te zetten dat tegelijkertijd laagdrempelig is, zodat er zoveel mogelijk mensen op afkomen. Ik denk dat dit heel goed gelukt is.”