Jonge bestuursleden

Dinsdag 26 oktober 2021
Bestuur en vrijwilligers

Oscar Rijpstra (19) doet als bestuurslid IT iets terug voor ‘zijn’ OIJV

Op 19-jarige leeftijd is Oscar Rijpstra al bestuurslid van de Oosterbeekse IJsvereniging. De student ICT houdt zich bij de vereniging voornamelijk bezig met de IT. Rijpstra over het maken van een website, de jongste zijn in een bestuur en drijfveren om je in te zetten voor je vereniging.

Als jonge jongen kwam Rijpstra ’s winters al regelmatig op de ijsbaan van OIJV. Met zijn vriendjes ging hij na schooltijd schaatsen als het weer het toeliet. Ook toen hij ouder werd, was Rijpstra nog vaak te vinden bij de ijsvereniging. “Het is voor mij en mijn vrienden een plek om samen te komen. Zo is mijn binding met de vereniging ontstaan.”

Rijpstra is geïnteresseerd in technologie en heeft de nodige kennis van software en websites maken. Het viel hem een paar jaar geleden op dat de site van OIJV verouderd was. Rijpstra bood zijn diensten aan en ging aan de slag. “Ik vind het leuk om websites te maken en die van de club kon wel een likje verf gebruiken. Van het bestuur kreeg ik toestemming en zo kwam de nieuwe site tot stand. Toen ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de vereniging en heb ik gekeken of ik andere dingen met behulp van technologie makkelijker kon maken. Ik zag kansen om verscheidene zaken te automatiseren, zodat de bestuursleden zich konden focussen op de hoofdzaken in plaats van bijvoorbeeld de administratie.”

Rijpstra legde zijn plannen aan het bestuur voor, kreeg groen licht en zette onder meer het ledenbestand over naar een nieuw systeem. Vlak voordat de schaatsgekte in februari van dit jaar losbarstte was het systeem – waarin leden zelf hun abonnement kunnen beheren – klaar. Het kon meteen worden getest, omdat er voor de reservering op de ijsbaan werd gewerkt met tijdsloten. Het systeem werkte naar tevredenheid en bood de vereniging veel inzichten.

Bijdrage leveren

Vanwege zijn inspanningen voor OIJV en zijn kennis over IT werd Rijpstra gevraagd zitting te nemen in het bestuur. Nadat hij een keer een vergadering had bijgewoond, zegde de student toe. “Tijdens die vergadering werd er onder meer gesproken over sponsorgeld, het nieuwe clubgebouw en de bouw daarvan. Ik vind het interessant en leuk daarover mee te praten. Daarnaast kan ik met mijn kennis van IT ook echt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de club. Bovendien heb ik als jongere op sommige zaken een net iets andere kijk dan de overige bestuursleden. Diversiteit in een bestuur is alleen maar goed.”

Hobby uitoefenen bij de vereniging

Als 19-jarig bestuurslid is Rijpstra een uitzondering in de sportwereld, waar over het algemeen vooral ouderen zitting hebben in besturen. De student legt uit waarom hij zich op zijn plek voelt bij OIJV. “Ik ben verbonden met de vereniging en heb interesse in schaatsen. Daarnaast wil ik een verandering bewerkstelligen en zo mijn steentje bijdragen om de club verder te helpen. Ik schaats al zolang bij OIJV. Ik vind het leuk dat ik nu iets terug kan doen voor al die jaren dat ik bij de club heb kunnen schaatsen. Verder zit het in mijn karakter om altijd dingen te willen verbeteren en die vrijheid krijg ik bij OIJV. Ik heb een passie voor software en kan mijn hobby uitoefenen bij de vereniging. Een ander is misschien heel handig in klussen, of is goed in auto’s repareren. Elke vereniging heeft mensen met verschillende expertises nodig en er is altijd wel iets te doen bij een club. Ik leer als bestuurslid ook heel veel over allerlei verschillende zaken. Daarom kan ik het anderen zeker aanraden actief te worden als vrijwilliger.”