Renovatie skeelerbaan vergroot kansen op natuurijs bij AIJC Thialf.

Vrijdag 09 februari 2018
Accommodaties

De Arnhemsche IJs Club Thialf was halverwege de jaren ’90 een van de eerste clubs in Nederland met een zogenaamde combi-baan. Nu, twintig jaar later, is de skeeler- en ijsbaan ’t Cranevelt gerenoveerd waardoor de kansen op een marathon op natuurijs zijn gestegen en AIJC Thialf haar leden weer de best mogelijke faciliteiten kan aanbieden.

De vernieuwde skeeler- en ijsbaan ’t Cranevelt werd afgelopen november opgeleverd. AIJC Thialf heeft de baan vanwege het uitblijven van vorst nog niet kunnen gebruiken, maar voorzitter Jan Wardenaar is erg blij met de renovatie. “Het asfalt gaat door de jaren heen eroderen. Het stond al in de planning de baan te renoveren en het moest nu ook wel gebeuren. Vier jaar geleden is de baan al eens geslepen omdat we ontevreden waren over de gladheid. Nu ligt er weer een mooie nieuwe asfaltlaag.”

Een andere belangrijke ingreep bij de renovatie was de vervanging van de goten rondom de baan. “De goten werkten niet goed meer. Voorheen lekte een deel van het grondwater weg en daarom ging de afkoeling van het water in de winter minder snel. Dat speelde ons wel parten. Dankzij de reparatie is de kans op natuurijs bij ons iets groter”, legt Wardenaar uit.

De voorzitter benadrukt dat het voor AIJC Thialf geen doel op zich is om als eerste in Nederland bij vorst een wedstrijd op natuurijs te kunnen organiseren. “Het zou vooral een leuke bijkomstigheid zijn. We zijn een publieke voorziening en hebben ook een rol voor de lokale gemeenschap en niet alleen voor de topsporters. Maar in theorie zou er nu wel sneller geschaatst kunnen worden op onze baan als het vriest.”

Samenwerking gemeente

Zowel bij de de aanleg van de combi-baan als bij de renovatie werkte AIJC Thialf nauw samen met de gemeente Arnhem. “De aanleiding een combi-baan aan te leggen in de jaren ’90 was de herbestemming van de toenmalige atletiekbaan. Het doel was een skeelerbaan te realiseren, waar ook nog op geschaatst kon worden. De ideeën kwamen van het bestuur van Thialf in samenwerking met advies- en ingenieursbureau Grontmij, maar het was qua uitvoering een gemeenteproject. Wij betalen gewoon huur”, aldus Wardenaar.

Door de jaren heen heeft AIJC Thialf regelmatig advies gegeven aan andere verenigingen die ook keken naar de mogelijkheden een combi-baan aan te leggen. De belangrijkste tip van Wardenaar is om een goede relatie op te bouwen met de gemeente. “We hebben een actief bestuur en we onderhouden nauwe contacten met de gemeente. Onze ervaring is dat je door een goede relatie met de gemeente dingen gedaan kunt krijgen.”

Plezierig

Wardenaar hoopt dat het weer in Nederland het nog toelaat te schaatsen op de vernieuwde baan bij AIJC Thialf, maar de baan is vooral bedoeld voor de skeeleraars binnen de club. “We hopen op strenge vorst zodat we de baan kunnen testen, maar dat wordt lastig. De kansen daarvoor dalen. Waarschijnlijk wordt er in maart voor het eerst gebruikgemaakt van de baan door de skeeleraars. Het is als club plezierig een goede skeelerbaan te hebben, omdat je leden dan ook zomers actief blijven. Skeeleren is natuurlijk een goede trainingsvorm naast het schaatsen en met onze gerenoveerde baan kunnen we onze leden nu weer de beste faciliteiten aanbieden.”