Duurzaamheid is al jaren een belangrijk onderwerp bij de Edese IJsvereniging. Dit jaar voegde de club de daad bij het woord en liet het met medewerking van sponsor Energiebreed ruim 200 zonnepanelen leggen op het dak van het clubhuis. Een win-winsituatie: EIJV bespaart op de energierekening én het draagt een steentje bij aan een beter milieu.
EIJV is gevestigd op Sportpark Peppelensteeg, waar onder meer ook korfbalclub CKV Reehorst ligt. De Stichting Combiproject Peppelensteeg (SCP) heeft de clubhuizen van beide verenigingen in beheer en speelde zodoende een cruciale rol bij de aanleg van de zonnepanelen. Franc Hoogstede is bestuurslid van de stichting én Energiebreed is sponsor van EIJV en CKV. Zijn bedrijf helpt organisaties bij verduurzamingstrajecten. “Omdat we ervaring hebben met bijvoorbeeld de aanleg van zonnepanelen op gebouwen en ik als sponsor een bijdrage wil leveren, was het een logische keuze dat Energiebreed het project zou begeleiden”, legt Hoogstede uit.
Vanuit EIJV werd de kar lange tijd getrokken door Pieter Bussing, voormalig bestuurslid van EIJV en SCP. “Hij heeft het proces enkele jaren geleden al in gang gezet. Als bestuur reageerden wij enthousiast op zijn voorstel en dit jaar is het allemaal in een stroomversnelling geraakt”, zegt Jan Vellinga, voorzitter van EIJV.
Hoogstede was eerder al betrokken bij de aanleg van een groot zonnepanelenpark bij buitensportcentrum Flevonice in Flevoland. “Eigenlijk begin je altijd met een inventarisatie. Wat is de wens vanuit de organisatie? Is het financieel, technisch en energetisch haalbaar? Als de antwoorden op dergelijke vragen positief zijn, schrijven we een business-case, verzorgen we de aanvraag van mogelijke subsidies en zorgen we voor de uitvoering van het project.”
Met name de toewijzing van subsidies is cruciaal voor sportclubs die willen verduurzamen. “Bij veel sportverenigingen is het budget waarmee wordt gewerkt niet toereikend om de benodigde investeringen te doen. Dankzij de subsidies die tegenwoordig beschikbaar worden gesteld, is het toch rendabel te investeren in energiebesparende maatregelen”, zegt Hoogstede.
In minder dan een jaar tijd is het traject afgerond en sinds september liggen er meer dan 200 zonnepanelen op het dak van SCP, in welk gebouwde clubhuizen van EIJV en CKV Reehorst zijn gehuisvest. Het moet een besparing van meer dan €2600,00 excl. BTW per jaar opleveren. “De aanleg van de panelen is zowel voor de vereniging als voor de maatschappij goed. Wij besparen op onze energierekening én we dragen bij aan een beter milieu”, aldus Vellinga.
Hoogstede ziet dat steeds meer sportverenigingen zich bezighouden met het thema duurzaamheid. “Energiebesparende maatregelen zijn goed voor de uitstraling van een club en als je het goed doet, kun je een hoop geld besparen. In het geval van EIJV wordt alle benodigde energie opgewekt door de aanwezige zonnepanelen. Het levert zelfs meer energie dan nodig is, dus we kijken naar mogelijkheden om hier nog iets mee te doen.”
Vellinga is enorm blij met de eerste stap naar een duurzame toekomst. Hij roemt de inbreng van een partij als Energiebreed. “Voor een duurzaamheidstraject heb je echt specialisten nodig, want het is een ingewikkeld project. Een professioneel bedrijf ontzorgt je en neemt veel werk uit handen. Als bestuurder zeg ik tegen anderen: Wil je ook verduurzamen, huur dan een professional in, die zorgt ervoor dat dit soort processen snel verlopen.”
Nu de zonnepanelen zijn gelegd denkt Hoogstede al aan de volgende stappen die EIJV kan zetten. “We hebben ook onderzocht welke mogelijkheden de club nog meer heeft om te verduurzamen. Dan kun je denken aan de vervanging van de gasketels, LED-verlichting en slimme energie-inkoop. Veel accommodaties kunnen duurzamer worden ingericht. Laat daarom een onderzoek uitvoeren en kijk wat jij als club kunt doen. Verenigingen spelen een belangrijke maatschappelijke rol en bovendien zitten er alleen maar voordelen aan verduurzaming.”