Nieuwe ijsbaan moet IJsclub Zeewolde impuls geven

Vrijdag 19 oktober 2018
Accommodaties

Na jarenlang overleg is eind september officieel de nieuwe ijsbaan in Zeewolde geopend. IJsclub Zeewolde deelt de accommodatie met de plaatselijke atletiekvereniging. Met de nieuwe combinatie atletiek- en ijsbaan zou de ijsclub sneller ijs moeten hebben tijdens vorstperiodes. “We hebben een impuls nodig.”

Al sinds de jaren tachtig ligt de ijsbaan van IJsclub Zeewolde in het centrum van het gelijknamige dorp. “De ijsbaan is heel mooi gelegen. Maar het werd tijd voor vernieuwing”, zegt secretaris Rudi de Groot.

Een van de belangrijkste redenen voor de aanleg van een nieuwe ijsbaan was het feit dat er de afgelopen jaren nauwelijks geschaatst kon worden bij IJsclub Zeewolde. “Het was erg lastig om ijs te vormen op de oude ijsbaan, omdat het verval te groot was waardoor hij achterop te diep was.”

IJsclub Zeewolde trok in het proces voor een nieuwe ijsbaan samen op met atletiekvereniging Zeewolde. Beide clubs wilden een nieuwe accommodatie en bovendien werkten ze al samen – AV Zeewolde huurde het clubhuis van de ijsclub. “We hebben jaren geleden al gepleit voor een multifunctioneel gebruik van de grond van de ijsbaan, zodat we als ijsclub op onze locatie konden blijven. De atletiekvereniging had ook de wens om haar baan te verbeteren, dus samenwerking lag voor de hand”, aldus De Groot.

‘IJsbaan sterk verbeterd’

Toch duurde het nog tot 2015 voordat er daadwerkelijk een beslissing werd genomen. Volgens De Groot mondde de discussie over een nieuwe ijs- en atletiekbaan uit in een ‘politiek gevecht’. “Drie jaar geleden is besloten dat er een combibaan zou worden aangelegd. Een nieuwe rondgaande ijsbaan zou rond de nieuwe atletiekbaan worden aangelegd. Ook een krabbelbaan is onderdeel van de plannen. Dat is erg belangrijk voor ons, om de jeugd een veilige schaatsplek te bieden. Vorig jaar is daadwerkelijk de schop in de grond gegaan en in september is de nieuwe atletiekbaan opgeleverd.”

Op 22 september ging ook de nieuwe ijsbaan officieel open, hoewel er natuurlijk nog niet geschaatst kon worden. De Groot kijkt daarom uit naar de winter. “De ijsbaan is sterk verbeterd. Er ligt nu een asfaltbaan met randen en goten eromheen en we gaan ervan uit dat we sneller ijs hebben als het vriest.”

IJsclub_Zeewolde_nieuwe_baan

Openbaar gebied

Buiten de ijsperiode zal de baan openbaar gebied zijn, als onderdeel van het fietspad. En de krabbelbaan is buiten de ijsperiode een openbaar speel-/beweegveld. “De atletiekbaan is in beheer van de atletiekvereniging, die hiervoor een speciale stichting hebben opgericht. Onze club heeft weinig financiële middelen voor het onderhoud van de accommodatie, dus daarom hebben we hulp van de gemeente ingeroepen en blijft de baan openbaar gebied. Alleen tijdens vorstperiodes hebben wij de regie”, legt De Groot uit.

De Groot hoopt dat het ledenaantal van IJsclub Zeewolde gaat aantrekken met de komst van de nieuwe ijsbaan. “Als je een aantal jaar geen ijs hebt, merk je dat aan het ledenbestand. Het aantal leden loopt achteruit. Een goede winter helpt bij de aanwas van nieuwe leden en zorgt ervoor dat we de jeugd enthousiast kunnen maken voor het schaatsen door allerlei activiteiten te organiseren. Ik denk dat de nieuwe ijsbaan ons een impuls gaat geven en dat is nodig ook.”