IJsclub Oud-Alblas: ’s winters een schaatsbaan, ’s zomers een camping

Vrijdag 19 oktober 2018
Accommodaties

’s Winters een ijsclub, ’s zomers een camping. Dat is het bijzondere verhaal van IJsclub Oud-Alblas. De camping wordt in de zomermaanden gerund door vrijwilligers van de vereniging en alle inkomsten komen in zijn geheel weer ten goede aan IJsclub Oud-Alblas. “We houden er een mooi bedrag aan over.”

In 1966 kocht IJsclub Oud-Alblas het huidige terrein voor de egalisatie van een veldijsbaan c.q. camping. De dubbele bestemming van de grond bleek een gouden greep. “We hebben nu altijd een vast inkomen, want het merendeel van de gasten staat er een heel seizoen. Een campingseizoen is er altijd wel, maar een schaatsseizoen helaas steeds minder”, zegt Rianne Bas van IJsclub Oud-Alblas.

Het bestuur van de ijsclub draagt zelf zorg voor het onderhoud van de camping, die jaarlijks tussen begin april en eind oktober open is. Elke week is er één iemand verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het legen van de vuilnisbakken, of het innen van het geld. “Je kunt natuurlijk niet de hele dag aanwezig zijn. Daarom is er een stel dat ons een handje helpt. Zij komen al 15 jaar op de camping”, legt Bas uit. “We vertellen de mensen ook altijd dat ze er niet te hoge verwachtingen van moeten hebben.”

Toplocatie

Het afgelopen jaar zag IJsclub Oud-Alblas een lichte toename in het aantal bezoekers, dankzij een betere vindbaarheid op Google. De camping telt in totaal 21 plekken, waarvan het merendeel is gereserveerd voor vaste gasten. Het zijn vooral fietstoeristen die spontaan langskomen, zegt Bas. “Het loopt heel goed. ’s Zomers is het altijd druk. We zitten dan ook op een toplocatie, vlakbij het riviertje de Alblas en dichtbij de molens van Kinderdijk. We kunnen onze gasten iets mooi bieden.”

Goed inkomen

Omdat de camping volledig in eigen beheer is, kan IJsclub Oud-Alblas jaarlijks een mooi bedrag bijschrijven op de rekening. “We hebben ook veel werk aan het onderhoud, maar we houden er wel een paar duizend euro aan over. Als we dit inkomen niet hadden, zouden we bijvoorbeeld meer aan sponsoring moeten doen om het hoofd boven water te houden”, aldus Bas.

Het runnen van de camping zorgt er bovendien voor dat de banden tussen de vaste gasten en het bestuur van de ijsclub nauw zijn. “De meesten van hen zijn ook lid van de vereniging, terwijl ze niet eens uit de buurt komen. Ze komen ’s winters ook weleens kijken hoe alles er dan uitziet. Ze doen dit omdat ze ons een warm hart toedragen.”