Wedstrijden schoonrijden

Wat is schoonrijden?

Natuurijs. Nostalgie. Tijd om de licht gebogen ijzers onder te binden en met een partner het ijs op te gaan voor een stukje ouderwets zwieren. Afwisselend rijden op de buitenkant en op de binnenkant van de schaats, soms met een stok, soms hand in hand of in een groep. Heerlijk ontspannen schoonrijden, een lust voor het oog!

Sierlijkheid van het schaatsen

Schoonrijden is ontstaan rond 1875 en is één van de oudste schaatsvormen in ons land. Kunstrijden en langebaanschaatsen zijn afgeleid van het schoonrijden. Schoonrijden is vooral bekend vanwege de sierlijke beweging, snelheid is niet van belang. Door de ongedwongen wijze van rijden is schoonrijden een goede basis voor andere schaatsdisciplines.

Tijdens de wintermaanden wordt er wekelijks gewerkt aan techniek en balans tijdens de trainingen. Zodat iedereen de perfecte schaatsslag, afwisselend gereden op de buiten- en de binnenkant van een “schoonrij”-schaats” beheerst. En wat is er mooier dan je vaardigheid te tonen (en testen) tijdens een van de wedstrijden die jaarlijks worden georganiseer?

Meer informatie

Voor wie wil zijn er jaarlijks mogelijkheden zich te meten tijdens wedstrijden. Dit kunnen regionale wedstrijden zijn of het Nederlands kampioenschap Schoonrijden. Wil je graag meedoen? Informeer dan bij je trainingsgroep hoe dit in zijn werk gaat.

Wedstrijden worden gejureerd, waarbij de juryleden letten op het toepassen van de juiste techniek. De juiste techniek bestaat uit een goede afzet, houding en de helling van de schaatser en de algemene indruk.

Prijzen worden uitgereikt aan de beste 3 solorijders zowel bij de dames als bij de heren en de beste 3 koppels bij het paarrijden.

Op een wedstrijddag is voor alle schoonrijders wat te beleven: schaatsplezier verzekerd!

Mocht er een echte winter zijn met goed natuurijs dan kan er binnen enkele dagen een wedstrijd georganiseerd worden. Het meest bekend is het Nederlands Kampioenschap die op het prachtige IJsselmeer verreden werd bij Hindeloopen.

De trainers zijn bij de sectie schoonrijden van de KNSB opgeleid of kunnen deelnemen aan een herscholingscursus. De trainers rouleren ook in een trainerscarrousel waarbij de trainer een les verzorgt in een van de andere trainingsgroepen. Kennis wordt ook overgedragen in de plaatselijke trainingsgroep.

Juryleden worden ook opgeleid, eerst door het volgen van lessen en het bekijken van videomateriaal over de laatste wedstrijden, dat met elkaar geanalyseerd wordt. Dan kan het jurylid in spé een seizoen meelopen met een ervaren jurylid tijdens de wedstrijden. In het volgende seizoen kan dan zelfstandig een wedstrijd gejureerd worden.

Heb je interesse of wil je meer informatie over de opleidingen voor schoonrijden? Neem dan contact op via [email protected]

Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden heb je een KNSB-wedstrijdlicentie nodig of een wedstrijddaglicentie.

Wedstrijdlicentie

Om aan meerdere wedstrijden deel te nemen heb je een KNSB-wedstrijdlicentie nodig.

Wedstrijdlicentie kenmerken:

 • geldig voor alle disciplines; Inlineskaten, Kunstrijden, Langebaan, Marathon, Schoonrijden, Shorttrack
 • zelf online aanschaffen of verlengen in Mijn KNSB  op door jouw gewenst moment, mits geregistreerd als lid van de vereniging bij de KNSB
 • zelf online je persoonlijke gegevens bijwerken
 • één jaar geldig vanaf het moment van aanschaf
 • loopt automatisch af na dat jaar
 • 1 maand voor de einddatum automatisch informatie per e-mail over verlenging

Een wedstrijdlicentie kan alleen aangeschaft en behouden worden wanneer jouw vereniging je heeft geregistreerd als sporter van de KNSB.
Meldt de vereniging jou af als lid, dan blokkeert ook jouw wedstrijdlicentie.

Hoe regel jij je eerste wedstrijdlicentie?

 • Wordt lid van een KNSB-vereniging. De ledenadministrateur van de vereniging registreert je bij de KNSB.
 • Je ontvangt vervolgens een e-mail met inloglink om een wachtwoord aan te maken voor Mijn KNSB. Maak het wachtwoord aan.
 • Log met deze gegevens in op Mijn KNSB.
 • Ga naar het blokje ‘Wedstrijdlicenties’ en selecteer rechtsboven in dit blokje bij ‘acties’ de optie aanschaffen / verlengen.
 • Selecteer de wedstrijdlicentie.
 • Klik op ’toevoegen’ en betaal online je wedstrijdlicentie.
 • Je ontvangt een bewijs van betaling via de e-mail. Na betaling vind je de registratie van jouw wedstrijdlicentie direct terug in het blokje ‘Wedstrijdlicenties’. Er is geen downloadmogelijkheid van de wedstrijdlicentiegegevens.

Wanneer en hoe verleng jij je jouw wedstrijdlicentie?

Je kunt jouw wedstrijdlicentie verlengen vanaf 3 maand voor de einddatum van jouw wedstrijdlicentie. Daarnaast ontvang jij één maand voor de einddatum van jouw licentie en op de einddatum een herinnering om jouw wedstrijdlicentie te verlengen. De verlenging hoeft niet en hoeft niet direct. Ben jij tijdelijk gestopt met deelname aan wedstrijden, dan kun je ook enkele weken voor jouw volgende wedstrijd verlengen.

 • Log met je lidnummer en wachtwoord in op Mijn KNSB.
 • Ga naar het blokje ‘Wedstrijdlicenties’ en selecteer rechtsboven in dit blokje bij ‘acties’ de optie aanschaffen / verlengen.
 • Selecteer de wedstrijdlicentie.
 • Klik op ’toevoegen’ en betaal online je wedstrijdlicentie.
 • Na betaling vind je de registratie van jouw wedstrijdlicentie direct terug in het blokje ‘Wedstrijdlicenties’. Er is geen downloadmogelijkheid van de gegevens. Je ontvangt een bewijs van betaling via de e-mail.

Wedstrijddaglicentie

Wil jij zelf kennismaken met de wedstrijdsport en het deelnemen aan een wedstrijd uitproberen? Of ben je gestopt met wedstrijdsport en kriebelt het toch bij die ene wedstrijd? Bij diverse wedstrijden door het gehele land wordt je de mogelijkheid geboden via een wedstrijddaglicentie deel te nemen. Het maakt hierbij niet uit of je lid bent van een vereniging. Iedereen kan het deelnemen aan een wedstrijd eens uitproberen.

Wil jij deelnemen op een wedstrijddaglicentie, neem dan contact op met de wedstrijdorganisatie en vraag naar de mogelijkheden.

 • geen lidmaatschap van een KNSB-vereniging nodig
 • voor, tijdens en na de wedstrijd aanvullend verzekerd voor ongevallen
 • maximaal 3 wedstrijddaglicenties in een periode van 1 jaar voor dezelfde sporter.

Wat kost een licentie?

Vanaf 1 juli 2024 gelden de volgende prijzen:
Wedstrijdlicentie (365 dagen geldig)

 • ≤ 12 jaar € 13,07
 • 13 t/m 18 jaar € 29,48
 • >18 jaar € 48,95

Wedstrijddaglicentie (1 dag geldig)

 • ≤ 18 jaar € 5,67
 • > 18 jaar € 8,24

NB. Bij een verlenging start de nieuwe wedstrijdlicentie na afloop van de huidige licentieperiode.