Natuurijs. Nostalgie. Tijd om de licht gebogen ijzers onder te binden en met een partner het ijs op te gaan voor een stukje ouderwets zwieren. Afwisselend rijden op de buitenkant en op de binnenkant van de schaats, soms met een stok, soms hand in hand of in een groep. Heerlijk ontspannen schoonrijden, een lust voor het oog!
Schoonrijden is ontstaan rond 1875 en is één van de oudste schaatsvormen in ons land. Kunstrijden en langebaanschaatsen zijn afgeleid van het schoonrijden. Schoonrijden is vooral bekend vanwege de sierlijke beweging, snelheid is niet van belang. Door de ongedwongen wijze van rijden is schoonrijden een goede basis voor andere schaatsdisciplines.
Tijdens de wintermaanden wordt er wekelijks gewerkt aan techniek en balans tijdens de trainingen. Zodat iedereen de perfecte schaatsslag, afwisselend gereden op de buiten- en de binnenkant van een “schoonrij”-schaats” beheerst. En wat is er mooier dan je vaardigheid te tonen (en testen) tijdens een van de wedstrijden die jaarlijks worden georganiseer?
Voor wie wil zijn er jaarlijks mogelijkheden zich te meten tijdens wedstrijden. Dit kunnen regionale wedstrijden zijn of het Nederlands kampioenschap Schoonrijden. Wil je graag meedoen? Informeer dan bij je trainingsgroep hoe dit in zijn werk gaat.
Wedstrijden worden gejureerd, waarbij de juryleden letten op het toepassen van de juiste techniek. De juiste techniek bestaat uit een goede afzet, houding en de helling van de schaatser en de algemene indruk.
Prijzen worden uitgereikt aan de beste 3 solorijders zowel bij de vrouwen als bij de mannen en de beste 3 koppels bij het paarrijden.
Op een wedstrijddag is voor alle schoonrijders wat te beleven: schaatsplezier verzekerd!
Mocht er een echte winter zijn met goed natuurijs dan kan er binnen enkele dagen een wedstrijd georganiseerd worden. Het meest bekend is het Nederlands Kampioenschap die op het prachtige IJsselmeer verreden werd bij Hindeloopen.
De trainers zijn bij de sectie schoonrijden van de KNSB opgeleid of kunnen deelnemen aan een herscholingscursus. De trainers rouleren ook in een trainerscarrousel waarbij de trainer een les verzorgt in een van de andere trainingsgroepen. Kennis wordt ook overgedragen in de plaatselijke trainingsgroep.
Juryleden worden ook opgeleid, eerst door het volgen van lessen en het bekijken van videomateriaal over de laatste wedstrijden, dat met elkaar geanalyseerd wordt. Dan kan het jurylid in spé een seizoen meelopen met een ervaren jurylid tijdens de wedstrijden. In het volgende seizoen kan dan zelfstandig een wedstrijd gejureerd worden.
Heb je interesse of wil je meer informatie over de opleidingen voor schoonrijden? Neem dan contact op via [email protected]
Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden heb je een KNSB-wedstrijdlicentie nodig of een wedstrijddaglicentie.
Om aan meerdere wedstrijden deel te nemen heb je een KNSB-wedstrijdlicentie nodig.
Wedstrijdlicentie kenmerken:
Een wedstrijdlicentie kan alleen aangeschaft en behouden worden wanneer jouw vereniging je heeft geregistreerd als sporter van de KNSB.
Meldt de vereniging jou af als lid, dan blokkeert ook jouw wedstrijdlicentie.
Hoe regel jij je eerste wedstrijdlicentie?
Wanneer en hoe verleng jij je jouw wedstrijdlicentie?
Je kunt jouw wedstrijdlicentie verlengen vanaf 3 maand voor de einddatum van jouw wedstrijdlicentie. Daarnaast ontvang jij één maand voor de einddatum van jouw licentie en op de einddatum een herinnering om jouw wedstrijdlicentie te verlengen. De verlenging hoeft niet en hoeft niet direct. Ben jij tijdelijk gestopt met deelname aan wedstrijden, dan kun je ook enkele weken voor jouw volgende wedstrijd verlengen.
Wil jij zelf kennismaken met de wedstrijdsport en het deelnemen aan een wedstrijd uitproberen? Of ben je gestopt met wedstrijdsport en kriebelt het toch bij die ene wedstrijd? Bij diverse wedstrijden door het gehele land wordt je de mogelijkheid geboden via een wedstrijddaglicentie deel te nemen. Het maakt hierbij niet uit of je lid bent van een vereniging. Iedereen kan het deelnemen aan een wedstrijd eens uitproberen.
Wil jij deelnemen op een wedstrijddaglicentie, neem dan contact op met de wedstrijdorganisatie en vraag naar de mogelijkheden.
Vanaf 1 juli 2024 gelden de volgende prijzen:
Wedstrijdlicentie (365 dagen geldig)
Wedstrijddaglicentie (1 dag geldig)
NB. Bij een verlenging start de nieuwe wedstrijdlicentie na afloop van de huidige licentieperiode.
Schaatsen en inlineskaten betekenen plezier voor iedereen: jong en oud, met of zonder beperking. Op deze pagina's vind je alle informatie over het sportaanbod voor sporten met een (fysieke of verstandelijke) beperking.
Houd je van (frame)schaatsen of inlineskaten, of wil je die sport graag leren? Dan kun je je aansluiten bij een van de verenigingen met een specifiek aanbod voor sporters met een beperking of aansluiten in een reguliere trainingsgroep. Je kunt niet alleen terecht als beginner, maar ook als gevorderde schaatser of skeeleraar.
IJsbaan en verenigingen
Alkmaar: AIJC (Zoeff)
Hoorn: Jeugdschaatsen Hoorn
Haarlem: Stichting Aangepast Schaatsen Kemnerland en Stichting De Baan
Amsterdam: IJsclub Nooitgedacht Wilnis, ASV Super Cool! en ASC Jaap Eden
Utrecht: De Vechtstreek, Schaats- en Inline-skate Vereniging Zeist, Vereniging voor Schoonrijders en Stichting Anton Huiskes
Leiden: IJssport Vereniging Leiden en Rijnsburgse IJsclub
Den Haag: IJsvereniging Pijnacker
Eindhoven: IJsclub Eindhoven
Breda: SV Ballangrud
Tilburg: -
Geleen: -
Nijmegen: Nijmeegse Schaatsvereniging
Enschede: Hengelose IJsclub
Deventer: Sportief Oost Nederland
Heerenveen: Sportstichting Samen Onderweg
Leeuwarden: Stichting Spelend Sporten
Groningen: Stichting De Brug
Skeelerbaan en verenigingen
Medemblik: Radboud Inline-skating
Almere: ASV Super Cool!
Katwijk: Rijnsburgse IJsclub
Zeist: Schaats- en Inline-skate Vereniging Zeist en Vereniging voor Schoonrijders sport en cultuur
Hengelo: Hengelose IJsclub
Deventer: Sportief Oost Nederland
15 februari 2025, NK G-marathonschaatsen, Utrecht
23 februari 2025, Special Olympics nationaal shorttrackevent, Zoetermeer
29-31 mei 2025, NK G-Inlineskaten, locatie volgt