Voordat je aan een test wedstrijd gaat deelnemen is het goed om de volgende zaken te checken en voor te bereiden.
Test, wedstrijdcategorie competities
Deelname test: Vraag via de club een testboekje aan. Wanneer je deze zelf bewaart, bewaar deze goed. Je hebt dit boekje bij een volgende test weer nodig.
Je wedstrijdcategorie is gekoppeld aan je leeftijd, MIF test of TES.
Kalender en online inschrijfmodule
Bekijk de volledige kalender op schaatsen.nl.
Inschrijven voor een test, een scorekaartwedstrijd of KNSB-competitie vindt plaats door de vereniging. Meld je dus bij jouw vereniging en trainer wanneer je aan en test of wedstrijd wilt deelnemen.
Wedstrijdlicentie
Wil je eerst kennismaken met wedstrijdrijden, dan is eenmalige deelname via de wedstrijddaglicentie zonder lidmaatschap misschien iets voor je. Aanschaf via je inschrijving op schaatsen.nl/inschrijven.
Weet je al dat je aan meer wedstrijden gaat deelnemen, dan heb je een verenigingslidmaatschap en een wedstrijdlicentie nodig. Heb je nog geen wedstrijdlicentie, vraag deze dan aan via Mijn KNSB.
Uitrusting en veiligheid
Je hebt kunstschaatsen, maar wat draag je op de training? En hoe gaat het bij een ongeluk op de baan?
Verandering van vereniging?
Het is mogelijk om van verschillende verenigingen tegelijkertijd lid te zijn of je lidmaatschap op te zeggen bij de ene vereniging en lid te worden van een andere vereniging. Je oude vereniging vult een overgangsformulier in en stuurt dat naar jouw nieuwe vereniging. Het is belangrijk dat dit geregeld is.
Voordat je kunt deelnemen aan je eerste kunstschaatswedstrijd, neem je deel aan tests/diploma's binnen je club en vervolgens aan een MIF (Moves In the Field) Test. Hierbij worden de regels gevolgd die internationaal gelden. Bij een MIF test wordt je schaatsvaardigheid getest, zoals het rijden op de kanten van je schaats, houding en kracht. De MIF tests bevatten geen sprongen. De trainer bepaalt op grond van technische vorderingen wanneer je een bepaalde test kunt afleggen.
Afhankelijk van je leeftijd kan je bij het behalen van een KNSB-test aan bepaalde wedstrijden meedoen en word je in een bepaalde categorie ingedeeld. Je testen worden bijgehouden in een testboekje.
De wedstrijdrijders volgen naast de ijstraining, ook off-ice trainen en ballet.
Binnen de kunstrijdisciplines zijn er verschillende wedstrijdcategorieën of –niveaus. Deze wedstrijdcategorieën worden bepaald door het niveau van je sprongen of dans (die getest wordt), je leeftijd en het wedstrijdniveau waarop je uit komt. Meer informatie over de wedstrijdniveau ’s vind je in de Specifieke Bepalingen Kunstschaatsen, hieronder in tab Reglementen.
Door een MIF test op hoger niveau te behalen of op een nationale wedstrijd (in KNSB Cup B of A) een goede Technical Element Score (TES) voor een sprong, pirouette of passenserie kun je het volgende seizoen in een hogere categorie worden ingedeeld.
Wanneer je als kunstrijder meedoet aan wedstrijden, dan rijd je een kur. Een kur is een serie van aansluitende elementen op muziek die verbonden worden door allerlei bewegingen. Tijdens het rijden van de wedstrijd sta je alleen op het ijs en schaats je voor een jury.
Scorekaartwedstrijden
In eerste instantie zul je vooral meedoen aan testen en aan scorekaartwedstrijden. Dit zijn wedstrijden voor starters. Informatie hierover vind je vooral binnen je eigen vereniging. Jouw vereniging schrijft jou in.
Nationale competitie (KNSB cup)
De KNSB organiseert elke schaatsseizoen op 2 niveaus 5 of 6 KNSB cupwedstrijden. Om deel te kunnen nemen moet je over een bepaald testniveau behaald hebben en een score op je technische vaardigheden. Je wordt door je vereniging ingeschreven.
KNSB Cup B - nationale wedstrijden voor gevorderden
KNSB Cup A - nationale wedstrijden voor de beste sporters ongeacht de leeftijd in Nederland.
De meeste clubs werken jaarlijks of 2-jaarlijks toe naar een mooie show op de kunstijsbaan. Meestal staat er een thema centraal. Allerlei groepjes van bijv. 2-, 4-tallen of grotere groepen nemen deel aan de show in een kostuum.
Ben je uitgenodigd of ga je deelnemen aan commerciële evenementen en/of demonstraties en heb je een wedstrijdlicentie? Dan heb je vooraf toestemming nodig van de KNSB. Meld je deelname tijdig aan de KNSB via het SBK [email protected] om eventuele problemen te voorkomen.
Als je wilt weten waar en wanneer een wedstrijd op het programma staat, vind je een landelijk overzicht op deze kalenderpagina van schaatsen.nl. Een totaaloverzicht vind je hier. Voor clubwedstrijden kun je het best de website van je eigen vereniging in de gaten houden.
Inschrijven voor een test, een scorekaartwedstrijd of KNSB-competitie vindt plaats door de vereniging. Meld je dus bij jouw vereniging en trainer wanneer je aan en test of wedstrijd wilt deelnemen. Wanneer de vereniging jou ingeschreven heeft, dan vind je jezelf terug op de deelnemerslijst via de website van de wedstrijdorganisatie.
Als een sporter inschrijft voor een wedstrijd/test waarbij het ISU Judging System (IJS, Groot Systeem) of het “Klein Systeem”, wordt gebruikt dan is het verplicht om bij de inschrijving het planned program te voegen.
Uiterlijk één uur van tevoren aanmelden.
Test: tonen van je testboekje en een geldige KNSB-wedstrijdlicentie
Wedstrijd: tonen van een geldige KNSB-wedstrijdlicentie
Hier vind je de uitslagen terug.
Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden heb je een KNSB-wedstrijdlicentie nodig of een wedstrijddaglicentie. Weet je niet zeker of de wedstrijdlicentie of de wedstrijddaglicentie voor jou het meest van toepassing is? Lees dan, Welke licentie heb ik nodig?
Om aan meerdere wedstrijden deel te nemen heb je een KNSB-wedstrijdlicentie nodig.
Wedstrijdlicentie kenmerken:
Een wedstrijdlicentie kan alleen aangeschaft en behouden worden wanneer jouw vereniging je heeft geregistreerd als sporter van de KNSB.
Meldt de vereniging jou af als lid, dan blokkeert ook jouw wedstrijdlicentie.
Algemene voorwaarden online wedstrijdlicentie
Formulier ontbinding wedstrijdlicentie
Hoe regel jij je eerste wedstrijdlicentie?
Wanneer en hoe verleng jij je jouw wedstrijdlicentie?
Je kunt jouw wedstrijdlicentie verlengen vanaf 3 maand voor de einddatum van jouw wedstrijdlicentie. Daarnaast ontvang jij één maand voor de einddatum van jouw licentie en op de einddatum een herinnering om jouw wedstrijdlicentie te verlengen. De verlenging hoeft niet en hoeft niet direct. Ben jij tijdelijk gestopt met deelname aan wedstrijden, dan kun je ook enkele weken voor jouw volgende wedstrijd verlengen.
Wil jij zelf kennismaken met de wedstrijdsport en het deelnemen aan een wedstrijd uitproberen? Of ben je gestopt met wedstrijdsport en kriebelt het toch bij die ene wedstrijd? Bij diverse wedstrijden door het gehele land wordt je de mogelijkheid geboden via een wedstrijddaglicentie deel te nemen. Het maakt hierbij niet uit of je lid bent van een vereniging. Iedereen kan het deelnemen aan een wedstrijd eens uitproberen.
Wil jij deelnemen op een wedstrijddaglicentie, neem dan contact op met de wedstrijdorganisatie en vraag naar de mogelijkheden.
In order to participate in skating or skate competitions organized under regulations of the KNSB, athletes are in possession of a KNSB race license. It provides you with a license number which gives access to subscribe (online) for races. To get acquainted with competitive sports or for one-time participation, you can also use a match day license.
Get to know Dutch competitive sport through a matchday license.
Please contact the competition organiser and ask about the possibilities.
Benefits competition license
How do you arrange your first competition license?
Next step: requesting a bib number set
When and how do you renew your competition license?
You can renew your competition license from 3 months before the end date of your competition license. In addition, you will receive a reminder to renew your competition license one month before the end date of your license and on the end date. The extension is not necessary and does not have to be immediate. If you have temporarily stopped participating in competitions, you can also extend a few weeks before your next competition.
Vanaf 1 juli 2024 gelden de volgende prijzen:
Wedstrijdlicentie (365 dagen geldig)
Wedstrijddaglicentie (1 dag geldig)
NB. Bij een verlenging start de nieuwe wedstrijdlicentie na afloop van de huidige licentieperiode.
Schaatsen: Goed passende kunstschaatsen. Er zijn kunstschaatsen voor beginners en voor gevorderden per merk. Vraag advies vooral ook aan je trainer over welke merk en type aan te schaffen.
Tijdens de training heb je makkelijk zittende, aansluitende kleding aan. Met name de broek/legging waarin getraind wordt moet van stretch materiaal zijn gemaakt. Schaatsen in een spijkerbroek is niet handig.
Dit doe je in een passende wedstrijdkleding zoals bijvoorbeeld een pakje/pak.
Het belangrijk is je op te warmen voor de schaatstraining door middel van een warming-up.
Daarnaast is het dragen van handschoenen verplicht en moet ook je haar vast zijn in verband met veiligheid.
Als het kan breng jezelf in veiligheid. De EHBO zal een eerste controle doen en als het kan je naar de EHBO-post brengen. Daar word je verder nagekeken en je wonden verzorgd. Ouders of begeleiders mogen nooit of het ijs komen. De EHBO handelt eerst. De EHBO kan je ouders na de eerste controles vragen om in de EHBO-post te komen.
Heb jij een geldige wedstrijdlicentie Kunstschaatsen of gehad (huidig of vorig seizoen), dan kun je niet zomaar wedstrijden gaan schaatsen voor die andere of nieuwe vereniging. Je kunt per seizoen slechts voor één vereniging uitkomen.
Het is mogelijk om van verschillende verenigingen tegelijkertijd lid te zijn of je lidmaatschap op te zeggen bij de ene vereniging en lid te worden van een andere vereniging. Je oude vereniging vult een overgangsformulier in en stuurt dat naar jouw nieuwe vereniging. In het overgangsformulier geeft je huidige vereniging aan dat jij aan de financiële verplichtingen van de huidige vereniging hebt voldaan (met name contributie en ijshuur betaald). Vraag je vereniging naar dit formulier. Zij kunnen dit rechtstreeks naar jouw nieuwe vereniging sturen of -wanneer je die nog niet hebt- aan jou.
Alle regels en voorschriften vind je ook terug in deze leer meer video's.
Een leven lang schaatsen/skaten
Bewegen is gezond. Een leven lang sporten draagt bij aan ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Schaatsen is een sport die je, als je de techniek goed beheerst, tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Daarom stimuleert de KNSB het masterschaatsen en -inlineskaten.
Als bond willen we met ons sportaanbod graag adequaat inspelen op de wensen en behoeften van onze masters. Dat betekent onder meer dat schaats-/skateverenigingen goede trainers en trainingsgroepen voor deze doelgroep hebben en dat er aantrekkelijke wedstrijden voor hen zijn.
Of je nu 12 bent of 52, het blijft leuk om tijdens wedstrijden het beste uit jezelf te halen. Ook voor masters worden volop wedstrijden georganiseerd in de discipline Kunstschaatsen.
Bij het kunstschaatsen is voor volwassen rijders een categorie 'adults' in het leven geroepen. Hiervoor is een groeiende belangstelling. Deelname staat open voor kunstschaatsers vanaf 27 jaar.
Voor adults en young adults worden er ook internationale wedstrijden georganiseerd, zoals het een jaarlijks terugkerende wedstrijd in Oberstdorf.
Een keer in de vier jaar vinden de Winter World Master Games plaats, die worden georganiseerd door de IMGA. Bij deze Winterspelen voor Masters is kunstschaatsen een vast onderdeel. De volgende editie, in januari 2028, wordt gehouden in het Finse Lahti.
Adults kunnen op eigen initiatief aan deze wedstrijden deelnemen, zonder dat hiervoor een selectie door de KNSB plaatsvindt. Omdat er geen selectieprocedure is, stelt de KNSB geen kleding ter beschikking. Je kunt echter wel zelf officiële Nederlandse kleding bestellen voor jouw deelname.
De officiële Nederlandse kleding is te bestellen via deze pagina.
Schaatsen en inlineskaten betekenen plezier voor iedereen: jong en oud, met of zonder beperking. Op deze pagina's vind je alle informatie over het sportaanbod voor sporten met een (fysieke of verstandelijke) beperking.
Houd je van (frame)schaatsen of inlineskaten, of wil je die sport graag leren? Dan kun je je aansluiten bij een van de verenigingen met een specifiek aanbod voor sporters met een beperking of aansluiten in een reguliere trainingsgroep. Je kunt niet alleen terecht als beginner, maar ook als gevorderde schaatser of skeeleraar.
IJsbaan en verenigingen
Alkmaar: AIJC (Zoeff)
Hoorn: Jeugdschaatsen Hoorn
Haarlem: Stichting Aangepast Schaatsen Kemnerland en Stichting De Baan
Amsterdam: IJsclub Nooitgedacht Wilnis, ASV Super Cool! en ASC Jaap Eden
Utrecht: De Vechtstreek, Schaats- en Inline-skate Vereniging Zeist, Vereniging voor Schoonrijders en Stichting Anton Huiskes
Leiden: IJssport Vereniging Leiden en Rijnsburgse IJsclub
Den Haag: IJsvereniging Pijnacker
Eindhoven: IJsclub Eindhoven
Breda: SV Ballangrud
Tilburg: -
Geleen: -
Nijmegen: Nijmeegse Schaatsvereniging
Enschede: Hengelose IJsclub
Deventer: Sportief Oost Nederland
Heerenveen: Sportstichting Samen Onderweg
Leeuwarden: Stichting Spelend Sporten
Groningen: Stichting De Brug
Skeelerbaan en verenigingen
Medemblik: Radboud Inline-skating
Almere: ASV Super Cool!
Katwijk: Rijnsburgse IJsclub
Zeist: Schaats- en Inline-skate Vereniging Zeist en Vereniging voor Schoonrijders sport en cultuur
Hengelo: Hengelose IJsclub
Deventer: Sportief Oost Nederland
15 februari 2025, NK G-marathonschaatsen, Utrecht
23 februari 2025, Special Olympics nationaal shorttrackevent, Zoetermeer
29-31 mei 2025, NK G-Inlineskaten, locatie volgt