Wedstrijdschaatsen

Alles wat je moet weten als je wedstrijden gaat rijden

Voordat je aan een test wedstrijd gaat deelnemen is het goed om de volgende zaken te checken en voor te bereiden.

Test, wedstrijdcategorie competities
Deelname test: Vraag via de club een testboekje aan. Wanneer je deze zelf bewaart, bewaar deze goed. Je hebt dit boekje bij een volgende test weer nodig.
Je wedstrijdcategorie is gekoppeld aan je leeftijd, MIF test of TES.

Kalender en online inschrijfmodule
Bekijk de volledige kalender op schaatsen.nl.
Inschrijven voor een test, een scorekaartwedstrijd of KNSB-competitie vindt plaats door de vereniging. Meld je dus bij jouw vereniging en trainer wanneer je aan en test of wedstrijd wilt deelnemen.

Wedstrijdlicentie
Wil je eerst kennismaken met wedstrijdrijden, dan is eenmalige deelname via de wedstrijddaglicentie zonder lidmaatschap misschien iets voor je. Aanschaf via je inschrijving op schaatsen.nl/inschrijven.
Weet je al dat je aan meer wedstrijden gaat deelnemen, dan heb je een verenigingslidmaatschap en een wedstrijdlicentie nodig. Heb je nog geen wedstrijdlicentie, vraag deze dan aan via Mijn KNSB.

Uitrusting en veiligheid
Je hebt kunstschaatsen, maar wat draag je op de training? En hoe gaat het bij een ongeluk op de baan?

Verandering van vereniging?

Het is mogelijk om van verschillende verenigingen tegelijkertijd lid te zijn of je lidmaatschap op te zeggen bij de ene vereniging en lid te worden van een andere vereniging. Je oude vereniging vult een overgangsformulier in en stuurt dat naar jouw nieuwe vereniging. Het is belangrijk dat dit geregeld is.

Test

Voordat je kunt deelnemen aan je eerste kunstschaatswedstrijd, neem je deel aan tests/diploma's binnen je club en vervolgens aan een MIF (Moves In the Field) Test. Hierbij worden de regels gevolgd die internationaal gelden. Bij een MIF test wordt je schaatsvaardigheid getest, zoals het rijden op de kanten van je schaats, houding en kracht. De MIF tests bevatten geen sprongen. De trainer bepaalt op grond van technische vorderingen wanneer je een bepaalde test kunt afleggen.

Afhankelijk van je leeftijd kan je bij het behalen van een KNSB-test aan bepaalde wedstrijden meedoen en word je in een bepaalde categorie ingedeeld. Je testen worden bijgehouden in een testboekje.

De wedstrijdrijders volgen naast de ijstraining, ook off-ice trainen en ballet.

Wedstrijdcategorieën

Binnen de kunstrijdisciplines zijn er verschillende wedstrijdcategorieën of –niveaus. Deze wedstrijdcategorieën worden bepaald door het niveau van je sprongen of dans (die getest wordt), je leeftijd en het wedstrijdniveau waarop je uit komt. Meer informatie over de wedstrijdniveau ’s vind je in de Specifieke Bepalingen Kunstrijden.
Door een MIF test op hoger niveau te behalen of op een nationale wedstrijd (in KNSB Cup B of A) een goede Technical Element Score (TES) voor een sprong, pirouette of passenserie kun je het volgende seizoen in een hogere categorie worden ingedeeld.

Wanneer je als kunstrijder meedoet aan wedstrijden, dan rijd je een kur. Een kur is een serie van aansluitende elementen op muziek die verbonden worden door allerlei bewegingen. Tijdens het rijden van de wedstrijd sta je alleen op het ijs en schaats je voor een jury.

Verschillende soorten competities

Scorekaartwedstrijden

In eerste instantie zul je vooral meedoen aan testen en aan scorekaartwedstrijden. Dit zijn wedstrijden voor starters. Informatie hierover vind je vooral binnen je eigen vereniging. Jouw vereniging schrijft jou in.

Nationale competitie (KNSB cup)

De KNSB organiseert elke schaatsseizoen op 2 niveaus 5 of 6 KNSB cupwedstrijden. Om deel te kunnen nemen moet je over een bepaald testniveau behaald hebben en een score op je technische vaardigheden. Je wordt door je vereniging ingeschreven.

KNSB Cup B - nationale wedstrijden voor gevorderden
KNSB Cup A - nationale wedstrijden voor de beste sporters ongeacht de leeftijd in Nederland.

Show

De meeste clubs werken jaarlijks of 2-jaarlijks toe naar een mooie show op de kunstijsbaan. Meestal staat er een thema centraal. Allerlei groepjes van bijv. 2-, 4-tallen of grotere groepen nemen deel aan de show in een kostuum.

Deelname aan commerciële evenementen en/of demonstraties

Ben je uitgenodigd of ga je deelnemen aan commerciële evenementen en/of demonstraties en heb je een wedstrijdlicentie? Dan heb je vooraf toestemming nodig van de KNSB. Meld je deelname tijdig aan de KNSB via het SBK [email protected] om eventuele problemen te voorkomen.

Kalender

Als je wilt weten waar en wanneer een wedstrijd op het programma staat, vind je een landelijk overzicht op deze kalenderpagina van schaatsen.nl. Een totaaloverzicht vind je hier. Voor clubwedstrijden kun je het best de website van je eigen vereniging in de gaten houden.

Inschrijven

Inschrijven voor een test, een scorekaartwedstrijd of KNSB-competitie vindt plaats door de vereniging. Meld je dus bij jouw vereniging en trainer wanneer je aan en test of wedstrijd wilt deelnemen. Wanneer de vereniging jou ingeschreven heeft, dan vind je jezelf terug op de deelnemerslijst via de website van de wedstrijdorganisatie.

Als een sporter inschrijft voor een wedstrijd/test waarbij het ISU Judging System (IJS, Groot Systeem) of het “Klein Systeem”, wordt gebruikt dan is het verplicht om bij de inschrijving het planned program te voegen.

Aanmelden op de wedstrijddag

Uiterlijk één uur van tevoren aanmelden.

Test: tonen van je testboekje en een geldige KNSB-wedstrijdlicentie
Wedstrijd: tonen van een geldige KNSB-wedstrijdlicentie

Uitslagen

Hier vind je de uitslagen terug.

Om deel te kunnen nemen aan wedstrijden heb je een KNSB-wedstrijdlicentie nodig of een wedstrijddaglicentie. Weet je niet zeker of de wedstrijdlicentie of de wedstrijddaglicentie voor jou het meest van toepassing is? Lees dan, Welke licentie heb ik nodig?

Wedstrijdlicentie

Om aan meerdere wedstrijden deel te nemen heb je een KNSB-wedstrijdlicentie nodig.

Wedstrijdlicentie kenmerken:

 • geldig voor alle disciplines; Inlineskaten, Kunstrijden, Langebaan, Marathon, Schoonrijden, Shorttrack
 • zelf online aanschaffen of verlengen in Mijn KNSB  op door jouw gewenst moment, mits geregistreerd als lid van de vereniging bij de KNSB
 • zelf online je persoonlijke gegevens bijwerken
 • één jaar geldig vanaf het moment van aanschaf
 • loopt automatisch af na dat jaar
 • 1 maand voor de einddatum automatisch informatie per e-mail over verlenging

Een wedstrijdlicentie kan alleen aangeschaft en behouden worden wanneer jouw vereniging je heeft geregistreerd als sporter van de KNSB.
Meldt de vereniging jou af als lid, dan blokkeert ook jouw wedstrijdlicentie.

Algemene voorwaarden online wedstrijdlicentie
Formulier ontbinding wedstrijdlicentie

Hoe regel jij je eerste wedstrijdlicentie?

 • Wordt lid van een KNSB-vereniging. De ledenadministrateur van de vereniging registreert je bij de KNSB.
 • Je ontvangt vervolgens een e-mail met inloglink om een wachtwoord aan te maken voor Mijn KNSB. Maak het wachtwoord aan.
 • Log met deze gegevens in op Mijn KNSB.
 • Ga naar het blokje ‘Wedstrijdlicenties’ en selecteer rechtsboven in dit blokje bij ‘acties’ de optie aanschaffen / verlengen.
 • Selecteer de wedstrijdlicentie.
 • Klik op ’toevoegen’ en betaal online je wedstrijdlicentie.
 • Je ontvangt een bewijs van betaling via de e-mail. Na betaling vind je de registratie van jouw wedstrijdlicentie direct terug in het blokje ‘Wedstrijdlicenties’. Er is geen downloadmogelijkheid van de wedstrijdlicentiegegevens.

Wanneer en hoe verleng jij je jouw wedstrijdlicentie?

Je kunt jouw wedstrijdlicentie verlengen vanaf 3 maand voor de einddatum van jouw wedstrijdlicentie. Daarnaast ontvang jij één maand voor de einddatum van jouw licentie en op de einddatum een herinnering om jouw wedstrijdlicentie te verlengen. De verlenging hoeft niet en hoeft niet direct. Ben jij tijdelijk gestopt met deelname aan wedstrijden, dan kun je ook enkele weken voor jouw volgende wedstrijd verlengen.

 • Log met je lidnummer en wachtwoord in op Mijn KNSB.
 • Ga naar het blokje ‘Wedstrijdlicenties’ en selecteer rechtsboven in dit blokje bij ‘acties’ de optie aanschaffen / verlengen.
 • Selecteer de wedstrijdlicentie.
 • Klik op ’toevoegen’ en betaal online je wedstrijdlicentie.
 • Na betaling vind je de registratie van jouw wedstrijdlicentie direct terug in het blokje ‘Wedstrijdlicenties’. Er is geen downloadmogelijkheid van de gegevens. Je ontvangt een bewijs van betaling via de e-mail.

Wedstrijddaglicentie

Wil jij zelf kennismaken met de wedstrijdsport en het deelnemen aan een wedstrijd uitproberen? Of ben je gestopt met wedstrijdsport en kriebelt het toch bij die ene wedstrijd? Bij diverse wedstrijden door het gehele land wordt je de mogelijkheid geboden via een wedstrijddaglicentie deel te nemen. Het maakt hierbij niet uit of je lid bent van een vereniging. Iedereen kan het deelnemen aan een wedstrijd eens uitproberen.

Wil jij deelnemen op een wedstrijddaglicentie, neem dan contact op met de wedstrijdorganisatie en vraag naar de mogelijkheden.

 • geen lidmaatschap van een KNSB-vereniging nodig
 • voor, tijdens en na de wedstrijd aanvullend verzekerd voor ongevallen
 • maximaal 3 wedstrijddaglicenties in een periode van 1 jaar voor dezelfde sporter.

Wat kost een licentie?

Vanaf 1 juli 2024 gelden de volgende prijzen:
Wedstrijdlicentie (365 dagen geldig)

 • ≤ 12 jaar € 13,07
 • 13 t/m 18 jaar € 29,48
 • >18 jaar € 48,95

Wedstrijddaglicentie (1 dag geldig)

 • ≤ 18 jaar € 5,67
 • > 18 jaar € 8,24

NB. Bij een verlenging start de nieuwe wedstrijdlicentie na afloop van de huidige licentieperiode.

In order to participate in skating or skate competitions organized under regulations of the KNSB, athletes are in possession of a KNSB race license. It provides you with a license number which gives access to subscribe (online) for races. To get acquainted with competitive sports or for one-time participation, you can also use a match day license.

Match day license

Get to know Dutch competitive sport through a matchday license.
Please contact the competition organiser and ask about the possibilities.

Benefits competition license

 • valid for all disciplines; Inline skating, Figure skating, Long track, Marathon, Short track speed skating
 • maintain your personal information online
 • valid for one year from the time of purchase
 • automatically expires after that year
 • automatically receive renewal email information 1 month before the end date.

Competition license

How do you arrange your first competition license?

 • a. Become a member of a Dutch club and fill in their subscription form.
  b. Or: sent a copy of your current valid race license or your membership of your national federation to [email protected] fill in this subscription form.
 • The administrator registers you. You will then receive an e-mail with a login link to create a password for My KNSB. Create the password.
 • Log in to My KNSB with these details.
 • Go to the 'Wedstrijdlicenties' box and select the option 'Aanschaffen/verlengen' at the top right of this block. Select the competition license for 1 year. Click on 'toevoegen'. Pay for your competition license online if you are able to pay with Dutch iDeal or Belgium Bancontact, else contact [email protected] to get an invoice.
 • After payment, you will receive a proof of payment via email. You will find the registration of your competition license directly in the block 'Wedstrijdlicenties'. There is no possibility to download the competition license.

Next step: requesting a bib number set

When and how do you renew your competition license?

You can renew your competition license from 3 months before the end date of your competition license. In addition, you will receive a reminder to renew your competition license one month before the end date of your license and on the end date. The extension is not necessary and does not have to be immediate. If you have temporarily stopped participating in competitions, you can also extend a few weeks before your next competition.

 • Log in to My KNSB with your membership number and password.
 • Go to the 'Wedstrijdlicenties' box and select the option 'Aanschaffen/Verlengen' at the top right of this block. Select the competition license for 1 year. Click on 'toevoegen' and pay for your competition license online. Pay for your competition license online if you are able to pay with Dutch iDeal or Belgium Bancontact, else contact [email protected] to get an invoice.
 • After payment, you will receive a proof of payment via email. You will find the registration of your competition license directly in the block 'Wedstrijdlicenties'. There is no possibility to download the competition license.

Welke materiaal?

Schaatsen: Goed passende kunstschaatsen. Er zijn kunstschaatsen voor beginners en voor gevorderden per merk. Vraag advies vooral ook aan je trainer over welke merk en type aan te schaffen.

Welke kleding op de training?

Tijdens de training heb je makkelijk zittende, aansluitende kleding aan. Met name de broek/legging waarin getraind wordt moet van stretch materiaal zijn gemaakt. Schaatsen in een spijkerbroek is niet handig. 

Welke kleding op de wedstrijd?

Dit doe je in een passende wedstrijdkleding zoals bijvoorbeeld een pakje/pak.

Welke bescherming?

Het belangrijk is je op te warmen voor de schaatstraining door middel van een warming-up.

Daarnaast is het dragen van handschoenen verplicht en moet ook je haar vast zijn in verband met veiligheid.

Wat doe je bij ongelukken?

Als het kan breng jezelf in veiligheid. De EHBO zal een eerste controle doen en als het kan je naar de EHBO-post brengen. Daar word je verder nagekeken en je wonden verzorgd. Ouders of begeleiders mogen nooit of het ijs komen. De EHBO handelt eerst. De EHBO kan je ouders na de eerste controles vragen om in de EHBO-post te komen.

Heb jij een geldige wedstrijdlicentie Kunstschaatsen of gehad (huidig of vorig seizoen), dan kun je niet zomaar wedstrijden gaan schaatsen voor die andere of nieuwe vereniging. Je kunt per seizoen slechts voor één vereniging uitkomen.

Het is mogelijk om van verschillende verenigingen tegelijkertijd lid te zijn of je lidmaatschap op te zeggen bij de ene vereniging en lid te worden van een andere vereniging. Je oude vereniging vult een overgangsformulier in en stuurt dat naar jouw nieuwe vereniging. In het overgangsformulier geeft je huidige vereniging aan dat jij aan de financiële verplichtingen van de huidige vereniging hebt voldaan (met name contributie en ijshuur betaald). Vraag je vereniging naar dit formulier. Zij kunnen dit rechtstreeks naar jouw nieuwe vereniging sturen of -wanneer je die nog niet hebt- aan jou.

Alle regels en voorschriften vind je ook terug in deze leer meer video's.

Een leven lang schaatsen/skaten

Bewegen is gezond. Een leven lang sporten draagt bij aan ons lichamelijk en geestelijk welzijn. Schaatsen is een sport die je, als je de techniek goed beheerst, tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Daarom stimuleert de KNSB het masterschaatsen en -inlineskaten.

Als bond willen we met ons sportaanbod graag adequaat inspelen op de wensen en behoeften van onze masters. Dat betekent onder meer dat schaats-/skateverenigingen goede trainers en trainingsgroepen voor deze doelgroep hebben en dat er aantrekkelijke wedstrijden voor hen zijn.

Wedstrijden

Of je nu 12 bent of 52, het blijft leuk om tijdens wedstrijden het beste uit jezelf te halen. Ook voor masters worden volop wedstrijden georganiseerd in de discipline Kunstschaatsen.

Bij het kunstschaatsen is voor volwassen rijders een catgeorie 'adults' in het leven geroepen. Hiervoor is een groeiende belangstelling. Deelname staat open voor kunstschaatsers vanaf 27 jaar.