Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Vertrouwens(contact)persoon

NOC*NSF heeft vertrouwenspersonen en adviseurs, op wie iedereen die lid is van een sportvereniging in Nederland gratis een beroep kan doen. Er zijn vertrouwenspersonen voor slachtoffers van seksuele intimidatie, maar er zijn ook vertrouwenspersonen voor beschuldigden. Daarnaast zijn er adviseurs voor mensen die zelf geen slachtoffer zijn, maar te maken krijgen met een vermoeden, melding of klacht. Binnen een vereniging kan je ook één of meerdere personen aanstellen, maar dan als vertrouwenscontactpersoon.

Opleiding VertrouwensContactpersoon

De rol van Vertrouwens Contact Persoon (VCP) is in het leven geroepen om binnen een vereniging of bond een eerste aanspreekpunt te hebben. De VCP is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Daarnaast adviseren en stimuleren ze hun vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen. VCP-ers hebben een dubbele taak: de weg wijzen wanneer er vragen zijn en meedenken over preventie. Zij fungeren als eerste opvang voor leden met een klacht.

NOC*NSF heeft voor vrijwilligers van verenigingen een cursus van twee dagdelen dat met het certificaat VertrouwensContactpersoon afgesloten wordt. Meer info en inschrijven.

Verenigingen, leden van verenigingen, vrijwilligers of ouders kunnen altijd contact opnemen in het geval van een vermoeden of incident. Alle informatie wordt strikt vertrouwelijk gehouden. Vertrouwenscontactpersonen KNSB

Er is ook een directe hulplijn bij NOC*NSF bereikbaar. Het Centrum Veilige Sport Sport is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.30 uur.  Het nummer is 0900 – 202 55 90 (€ 0,10 per minuut). E-mail: [email protected].

Beleid, vragen of opmerkingen?

Voor vragen omtrent het (maken en/of toepassen van) (verenigings)beleid of gewoon voor meer informatie neem contact op met de KNSB.

  • Goede voorbeelden
  • Beleid op sociale veiligheid

    Omschrijving
    Omgaan met sociale veiligheid

    Succes van
    IJsclub Tilburg

    Het succes
    IJsclub Tilburg heeft een aantal bewuste keuzes in haar beleid gemaakt die de sociale veiligheid van leden vergroot en bewaakt.

    Belangrijkste voorbeelden hiervan zijn het beleid van de Vertrouwens Contactpersoon (VCP), de gedragscode voor trainers en begeleiders én de verplichtstelling van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor iedereen die met jeugd te maken heeft.

    Toelichting
    De Vertrouwenscontactpersoon van IJsclub Tilburg heeft de scholing bij NOC*NSF gevolgd inclusief de nascholingen. Hierin worden voorbeelden en tips gegeven om binnen de vereniging een beleid op te stellen mbt sociale veiligheid. Het bestuur van IJsclub Tilburg heeft vastgesteld dat sociale veiligheid een belangrijk goed is op plaatsen waar jeugd actief is én heeft hier olv de VCP beleid op gemaakt.

    Trainers worden verplicht om de gedragscode (KNSB) te ondertekenen. Trainers en begeleiders van de vereniging zijn bovendien verplicht een VOG bij de gemeente aan te vragen. Dit is een voorwaarde om bij IJsclub Tilburg met jeugd actief te mogen zijn. De VOG wordt door de vereniging bij de overheid gedeclareerd zodat er voor de vrijwilligers geen kosten aan verbonden zijn.

    Door duidelijk en transparant met sociale veiligheid om te gaan, heeft IJsclub Tilburg als een van de eerste schaatsverenigingen hier een belangrijke stap in gezet en intern het benodigde draagvak hiervoor .

    NB. Sociale veiligheid behelst onderwerpen als hoe omgaan met jeugd door het kader, seksuele intimidatie maar bijvoorbeeld ook zaken die veel vaker voorkomen zoals pesten, schelden of discrimineren.

    Meer info
    IJsclub Tilburg via [email protected]
    Meer informatie over een veilig Sportklimaat op KNSB.nl

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?