Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Gilde van Natuurijsmeesters

Natuurijs zit in het hart van de Nederlandse cultuur en is aangemerkt als Immaterieel Cultureel Erfgoed van UNESCO. Wanneer het vriest en er kan in Nederland geschaatst worden, is het één groot feest en genieten veel mensen in ons land van schaatsen op bevroren water.

Maar om alle schaatsers veilig het ijs te kunnen laten betreden, gaat er veel werk aan vooraf. De natuurijsverenigingen zijn dan al dagen actief aan het werk om hun natuurijsbanen klaar te maken of om als het langer vriest de toertochten uit te zetten. Binnen deze verenigingen zijn het de natuurijsmeesters die al dit werk verzetten zodat iedereen veilig en met plezier kan genieten van het natuurijs.

Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters
Er is veel kennis aanwezig bij de huidige natuurijsmeesters, maar we zien ook een uitdaging om deze kennis over te dragen aan een jonge(re) generatie. Een cursusavond volgen en je diploma halen is één, maar ook daadwerkelijk praktische ervaring opdoen is een tweede. Met het gilde wil de KNSB huidige en nieuwe ijsmeesters tussen verschillende natuurijsclubs met elkaar verbinden zodat – áls er weer natuurijs is – heel Nederland kan genieten van schaatsen op natuurijs door het goede vakmanschap van de natuurijsmeesters.

De oprichting van het Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters is bedoeld om een community te vormen waarin de vele natuurijsmeesters samenkomen die in Nederland actief zijn. Deze natuurijsmeesters zijn lid van een vereniging en hebben samen enorm veel kennis en ervaring. Het Gilde is de plek waar het vakmanschap wordt uitgedragen en de kennis met elkaar wordt gedeeld. Zo zorgen we er met elkaar voor dat de huidige kennis, maar ook nieuwe innovaties door heel Nederland gedeeld worden en alle natuurijsverenigingen hiervan gebruik kunnen maken.

Ideeën daarbij zijn om in het najaar in verschillende regio’s ‘best practices’ met elkaar te delen onder de natuurijsclubs uit de regio. Hierdoor wordt de kennis per vereniging gedeeld met elkaar en fungeert het Gilde als het ware als een platform voor kennisdeling.

IJsmeesterhesje
Met de ijsmeesterhesjes worden de ijsmeesters nog beter herkenbaar voor jullie leden en kan het over de (club)jas gedragen worden. Alle nieuwe ijsmeesters die lid worden van een natuurijsclub en als ijsmeester geregistreerd worden bij de KNSB en alle bestaande ijsmeesters die lid zijn van een natuurijsvereniging en bij de KNSB zijn geregisterd als ijsmeester komen in aanmerking voor het hesje. Wil je ook een Natuurijsmeester hesje ontvangen, bezoek dan deze pagina.

IJsmeesters aan het werk op 22-12-21 om de ijsbaan van de Warmondse IJs- en Skeelerclub Philip van der Post in gereedheid te brengen.

Voor wie is het Gilde?
Dit Gilde is speciaal opgericht voor de natuurijsmeesters die lid zijn van een vereniging die aangemeld is bij de KNSB. Daarnaast is het belangrijk dat de natuurijsmeester door de vereniging ook bij de KNSB aangemeld is. Het is dus bedoeld voor alle ijsmeesters die al jaren actief zijn en voor ijsmeesters die hun cursus net afgerond hebben. Er zijn geen kosten verbonden aan het Gilde.

Unox & Natuurijs
Unox is partner van de KNSB en ondersteunt het Gilde van Nederlandse Natuurijsmeesters. Unox wil graag een bijdrage leveren aan het vinden van klein geluk in het alledaagse. Wil je zien welke bijdrage Unox nog meer levert aan natuurijs en schaatsen? Ga naar www.schaatsen.nl/schaatskoorts

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?