Scheidsrechter 4 nationaal

Kun je omgaan met druk, durf je grootse beslissingen te nemen die van invloed kunnen zijn op sporters die op nationaal niveau acteren? En heb je ook de opleiding scheidsrechter 3 (of voorheen regionaal-gewestelijk scheidsrechter) afgerond? Dan kun je starten met de opleiding scheidsrechter 4 nationaal.

Wil jij deze opleiding volgen?

Kun je omgaan met druk, durf je grootse beslissingen te nemen die van invloed kunnen zijn op sporters die op nationaal niveau acteren? En heb je ook de opleiding scheidsrechter 3 (of voorheen regionaal-gewestelijk scheidsrechter) afgerond? Dan kun je starten met de opleiding scheidsrechter 4 nationaal.

Deze opleiding wordt op dit moment alleen aangeboden in de discipline: langebaanschaatsen.

Toelatingsvoorwaarden

  • Je bent minstens 21 jaar of ouder.
  • Je bent in het bezit van het certificaat scheidsrechter 3 langebaan (of voorheen scheidsrechter regionaal-gewestelijk langebaan ).
  • Je hebt minstens drie jaar ervaring als scheidsrechter langebaan op regionaal niveau.

Verklaring omtrent gedrag (VOG)

Alle schaats- en skateverenigingen die bij de KNSB zijn aangesloten, moeten vanaf 1 januari 2025 een VOG van hun verenigingsbestuurders, trainer/coaches, commissieleden en officials checken. Wees je ervan bewust dat de vereniging* deze vraag aan je voor kan leggen, voordat je start met jouw stage/uitvoering van de praktijkopdrachten. Meer informatie over een sociaal veilige schaats-en skatesport vind je hier.

*indien je jouw stage/praktijkopdrachten niet uitvoert in opdracht van een vereniging, maar in opdracht van een baanvereniging, -commissie, gewest of bondsbureau, kan de VOG ook door deze organisatie gecheckt worden.

Als scheidsrechter leid je zelfstandig wedstrijden op nationaal niveau. Je past de regels en reglementen toe en geeft leiding aan het jurycorps. Je hebt de belangrijke taak om de wedstrijd in goede banen te leiden, overzicht te houden en alle andere juryleden goed te laten functioneren.

De opleiding is vooral een individueel leertraject en bestaat uit:

Intakegesprek

  • Het intakegesprek bepaalt of je toegelaten wordt tot de opleiding. Daarnaast wordt in goed overleg met de docent bepaalt hoe jouw persoonlijke leertraject er uit gaat zien.

Bijeenkomsten

  • De opleiding bestaat uit 5 bijeenkomsten, net thema’s als communicatie, leiding geven, lotingen, regels en reglementen, omgaan met weerstand en omgaan met media komen aan bod.

Stageperiode

  • Ervaring opdoen in de praktijk is essentieel tijdens jouw leerproces. Onder begeleiding van een ervaren scheidsrechter van nationaal niveau leid je zelfstandig een aantal nationale wedstrijden. Hierbij krijg je tussentijdse feedback van de docent om je leerdoelen te behalen.

Eindbeoordeling

  • De opleiding sluit je af met een eindbeoordeling. Deze bestaat uit: portfoliobeoordeling, praktijkbeoordeling en beoordelingsgesprek

Het tarief voor deze opleiding wordt op maat bepaald.

Als je interesse hebt voor de opleiding tot scheidsrechter 4 nationaal langebaan? Stuur een mail naar [email protected]. Check onder het kopje 'Voor wie' voor de toelatingseisen.

Klik hier voor het kwalificatieprofiel langebaan, toetsplan langebaan en de algemene voorwaarden van opleidingen.