Verenigingen laten trainers en juryleden gratis opleiden dankzij het Sportakkoord

Woensdag 09 oktober 2024

Auteur: Carl Mureau

De Ter Aarse IJsclub leidde 21 jonge schaatstrainers op en de Nijmeegse baanvereniging kreeg er in één klap zowel een dozijn juryleden als trainers bij. Allemaal gratis opgeleid, met dank aan het Sportakkoord. “Elke schaats-, skeeler- of ijsclub kan hier zijn voordeel mee doen”, zegt Jurre Trouw, manager sportparticipatie van de KNSB. “Het zou zonde zijn om die kans te laten liggen.”

BV Nijmegen - Sportakkoord 2

Jury-les tijdens de opleiding in Nijmegen.

Goed voorbeeld doet volgen. Daarom delen we hier de ervaringen die ze in Nijmegen en Ter Aar vorig seizoen opdeden met het Sportakkoord. “Wij zijn positief, dit is heel laagdrempelig”, zegt Willem Stol van de Baanvereniging De Gelderse Poort. Sandra Könst van de Ter Aarse IJsclub: “Wij zijn super enthousiast. Alle cursisten, vooral jongeren van 18 tot 20 jaar, hebben nu voldoende basis om de jonge jeugd een goede training te bieden.”

Bij de Ter Aarse IJsclub was de behoefte aan scholing groot. “Wij hebben nu zo’n 170 jeugdschaatsers en de trainers hadden ondersteuning nodig”, vertelt Könst. “Bij de gemeente hoorde ik dat we via het Sportakkoord subsidie konden krijgen voor de ST1-opleiding: schaatstrainer niveau 1. Ik zocht contact met Suzan (Rutten) bij KNSB Opleidingen en toen was het zo geregeld. De cursusleiders kwamen zelfs naar ons toe. We hebben de hele opleiding in ons eigen clubhuis kunnen doen. Echt top!”

In Ter Aar koesteren ze hun jonge trainers. Könst: “Zij rijden zelf geen wedstrijden meer, maar vinden schaatsen nog altijd leuk en geven graag training aan kinderen. Heel fijn dat we hen gratis die ST1-opleiding konden aanbieden. Het mooie was dat je saamhorigheid in de groep zag ontstaan. Voor onze vereniging is dit goud! Bij de jonge jeugd draait het om plezier hebben op het ijs. Onze trainers leren, met de opgedane kennis, de kinderen spelenderwijs schaatsen.”

TerAarse Ijsclub - Sportakkoord 6

Jonge trainers tijdens de ST1-opleiding in het Ter Aarse clubhuis.

Wat is het Sportakkoord II en hoe werkt het?
Het Sportakkoord is een aanvalsplan van (onder meer) het ministerie van Sport en NOC*NSF om Nederland meer in beweging te krijgen. Nadruk ligt op het versterken van de 22.000 sportverenigingen die ons land rijk is. Via het Sportakkoord is daarvoor tot en met 2026 geld beschikbaar, dat via gemeentes op de juiste plek moet belanden.

Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of je kunt er als sportvereniging wel subsidie voor aanvragen. Je kunt via het Sportakkoord niet alleen trainers/coaches laten opleiden, of mensen een jurycursus laten volgen, maar je kunt ook (schaats)materiaal aanschaffen of clinics organiseren. En heb je als bestuur hulp nodig om sponsors te werven of de interne organisatie op orde te brengen, dan kun je daarvoor begeleiding krijgen.

Wil je als club gebruikmaken van zo’n service, dan kun je daarvoor zelf een aanvraag indienen via de lokale clubondersteuner van jullie gemeente. Weet je niet bij wie je precies moet zijn, dan kan de KNSB je in contact brengen met die lokale clubondersteuner. “Er is van alles mogelijk. Via het Sportakkoord kunnen clubs een enorme steun in de rug krijgen om (weer) toekomstbestendig te worden”, zegt Jurre Trouw. “Het is mooi om te zien dat daarvan steeds vaker gebruik wordt gemaakt, zoals in Ter Aar en Nijmegen. Dat voorbeeld zouden andere clubs zo kunnen overnemen. Vanuit de KNSB helpen wij verenigingen om de juiste weg te bewandelen, want dit helpt om de schaats- en skatesport weer iets laagdrempeliger te maken.”

Baanvereniging Nijmegen

Laagdrempelig is precies het etiket dat schaatsend Nijmegen op het Sportakkoord plakt. “Vorig jaar zomer las ik over de kansen die het Sportakkoord biedt”, vertelt Willem Stol, secretaris van de Baanvereniging De Gelderse Poort. “Ik heb een aanvraag gedaan en die was binnen twee dagen goedgekeurd.” Nijmegen wilde het korps juryleden versterken én jonge trainers scholen. Van de acht schaatsverenigingen deden er vier mee: Nijmeegse Schaatsvereniging (NSV), STG Exerceo, SSV Rijn-IJssel en SCOSS. Zij leverden samen twaalf personen voor de basisjury-opleiding en twaalf deelnemers voor de schaatstrainersopleiding niveau 1 (ST1).

“Zij konden kosteloos meedoen, wat wil je nog meer? Het fijne was bovendien dat we alles hier in Nijmegen konden doen”, zegt Stol. “De geslaagden kregen een diploma en kunnen nu wat betekenen voor hun club. Dat is pure winst. Wij hebben we er weer een mooi stel nieuwe juryleden en trainers bij. Dat is goed voor de schaatsverenigingen én de baanvereniging. Wij kunnen de wedstrijdorganisatie naar een hoger plan brengen en het brengt een stukje verjonging, dat is ook niet onbelangrijk.”

BV Nijmegen - Sportakkoord 1

Praktijkoefening bij de basisjury-opleiding in Nijmegen.

De bekendheid met het fenomeen Sportakkoord groeit, zo laten Nijmegen en Ter Aar zien. Schaats- en skateverenigingen hebben de voorbije jaren vooral subsidies aangevraagd (en gekregen) om trainers en andere kaderleden (bij) te scholen via de KNSB. Sinds het tweede Sportakkoord van kracht is (april 2023) volgden 144 mensen met succes de opleidingen ST1 en ST2 en 66 de FUNdamental workshop van de KNSB. Ook slaagden 23 cursisten voor de basis-juryopleiding. Momenteel volgen nog 134 mensen via het Sportakkoord een KNSB- opleiding tot trainer of official en nieuwe aanvragen blijven binnenstromen.

“Dat zijn mooie aantallen. Al deze opleidingen gaan helpen om het kader bij onze verenigingen te versterken”, zegt Jurre Trouw. “Dat is goed voor de clubs. Dat is ook verrijkend voor deze trainers en juryleden zelf. En het is prima voor onze bijna 40.000 actieve schaatsers en inlineskaters, want goede trainers maken het verschil en juryleden zijn onmisbaar voor het organiseren van je wedstrijden.”

Hij benadrukt dat clubs ook ondersteuning kunnen krijgen voor andere services, onder meer op het gebied van vrijwilligersbeleid, ledenwerving, toekomstvisie en een open club. Trouw: “Het is duidelijk dat wij als KNSB blij zijn met de kansen die het Sportakkoord ons biedt, laten we daarvan als schaats- en skatesport optimaal gebruikmaken!”

UPDATE: Op 30 oktober 2024 maakte NOC*NSF bekend dat de subsidiepot voor services via het Sportakkoord helaas leeg is. Wil je weten wat eventueel nog wel mogelijk is, neem dan contact op met onze verenigingsadviseurs of de lokale clubondersteuner van jouw gemeente.