Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

‘Mooi om mijn passie te delen en kinderen schaatsen te leren’

Gepubliceerd donderdag 8 december 2022

Het aantal leden van de IJsclub Tilburg is ondanks de zware tijden waarin de ijsbanen verkeren groeiende. Onder andere door het schoolschaatsen komen er meer enthousiaste kinderen die willen leren schaatsen. Een mooie ontwikkeling, maar wie leert de jeugdigen de fijne kneepjes van het vak?

Foto: Ijsclub Tilburg

De 19-jarige Marit Nederlof is één van hen. Zij volgt momenteel de ST-2 opleiding tot schaatstrainer via haar club bij de KNSB. “Door de ijsclub ben ik gevraagd of ik hier interesse in zou hebben. Ik werk zelf in het onderwijs, dus kinderen iets leren vind ik leuk om te doen. Daarnaast kan ik zo mijn steentje bijdragen aan de club waar ik al jaren lid van ben. Mooi om mijn passie met ze te delen en ze het schaatsen te leren.”

Voor Nederlof begon de weg naar schaatstrainer in mei met een online theoriecursus. Daarna volgde het praktijkgedeelte en in december zal ze examen doen. “Ik merkte dat ik niet verwacht had dat het zoveel tijd zou kosten. Je wilt je er graag in verdiepen. Als je het doet, wil je het goed doen. Maar het was heel leuk, vooral het stukje praktijk.”

‘Mijn vader en ik delen de passie voor het schaatsen, dat is echt iets wat ik samen met hem doe en nu door kan geven.’ | Foto : Eigen foto

Met een groep van tien à twaalf cursisten stond Nederlof elke week op de baan. “Daarbij geef je les aan elkaar. Degene van de KNSB heeft de lesideeën, maar onderling geven we elkaar feedback. Je deelt dezelfde passie en dan is het fijn om in een veilige omgeving te werken waar je fouten kunt maken en dingen kunt uitproberen. En omdat je elkaar kent, weet je dat de feedback niet persoonlijk is. Het was heel luchtig en gezellig.”

Hoewel alle cursisten vele jaren schaatservaring hebben, moesten ze soms voor beginners spelen. “Als de lesgevende cursist zegt dat wij helemaal niet kunnen schaatsen, zijn we plots alles vergeten. Dan is het aan hem of haar om ons tips te geven. Leuk om je in te leven in de rol van kind.”

En wat vindt Nederlof belangrijk bij het geven van de lessen? “Ik wil de kinderen zelfvertrouwen meegeven. Winnen is altijd leuk, maar als je sneller bent dan de vorige keer, heb je het goed gedaan. Dan zie je mij met een grote glimlach.”

Als schaatstrainer vindt Nederlof het belangrijk om de kinderen zelfvertrouwen mee te geven. | Foto : IJsclub Tilburg

De juf-in-wording kwam ook uitdagingen tegen op de ijsbaan. “Je moet je als docent goed opstellen, anders gaan ze een rondje schaatsen en zie je ze niet meer terug. Omdat ik al een achtergrond heb in het lesgeven, weet ik al veel van kinderen. Maar dit is natuurlijk een andere omgeving, waar je met andere dingen rekening moet houden.”

Voor Nederlof rest alleen nog het examen, daarna mag ze zich schaatstrainer noemen en haar enthousiasme overdragen op de jeugd. Wil jij ook schaatsers op een enthousiaste manier de basisvaardigheden van het schaatsen aanleren? Meer informatie over de ST-2 opleiding vind je hier.

Meer nieuws

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?