Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs

Trainer-coach niveau 2

Voor wie?

De opleiding trainer niveau 2 is voor jou geschikt als je een beginnende trainer bent die trainingen wil verzorgen aan (beginnende) jeugdige of recreatieve sporters bij verenigingen. De opleiding is er voor langebaanschaatsen, shorttrack, kunstrijden en inlineskaten.

Toelatingsvoorwaarden

  • Je bent 16 jaar of ouder.
  • Je hebt een geschikte praktijkbegeleider die jou tijdens de stage begeleidt. De begeleider heeft tenminste een niveau 3 trainersdiploma en bij voorkeur een actieve trainerslicentie bij de KNSB.

Let op: het is niet verplicht om de trainersopleiding niveau 1 opleiding te volgen, voordat je de niveau 2 opleiding start.

Wat is het?

In deze opleiding leer je hoe je verantwoord training kan geven aan (beginnende) jeugd en recreatieve sporters, en hoe je andere verenigingsactiviteiten op een veilige manier kunt begeleiden. Jouw rol is om enthousiaste sporters de basisvaardigheden aan te leren en te verbeteren. Er is daarom veel aandacht voor schaats- of skatetechnieken, vanuit het KNSB Vaardigheidspaspoort. Daarnaast leer je hoe je jouw training op een positieve, leuke en goede manier over kan brengen.

Hoe werkt het?

De trainer-coach 2 opleiding is vernieuwd. Wil je nog terugzoeken hoe de oude opzet was, klik dan hier.

Trainer zijn is zoveel meer dan een goede techniek aanleren. Hoe sta jij als trainer voor de groep? Hoe betrek je al jouw sporters erbij en zorg je voor een prettige sfeer? Welke oefeningen geef jij aan de groep mee, zodat ze het leuk vinden? Hoe bouw je een goede training op, zodat de belasting niet te hoog is en er geen blessures ontstaan?

In de trainer-coach 2 opleiding word je opgeleid om de volgende kerntaken te beheersen:

  • PVB 2.1 Het geven van trainingen
  • PVB 2.2 Het begeleiden van sporters tijdens wedstrijden
  • PVB 2.3 Het assisteren bij een activiteit

Door middel van bijeenkomsten, e-learning en het uitvoeren van praktijkopdrachten ga je aan de slag met deze kerntaken.

E-learning

In de opleiding wordt een e-learning aangeboden welke bestaat uit een aantal thema’s. De e-learning is bedoeld om jezelf voor te bereiden op bijeenkomsten of om informatie nog eens terug te lezen als je de opdrachten gaat uitvoeren. De volgende thema’s worden behandeld:

  • Ontwikkel jezelf als trainer
  • Didactiek
  • Pedagogisch sportklimaat
  • Methodiek en techniek
  • Belasting en belastbaarheid
  • Intervisie
  • Begeleiden van sporters
  • Assisteren bij clubactiviteiten

Bijeenkomsten

Het programma van de opleiding bestaat uit 6 bijeenkomsten en worden onder leiding van een KNSB docent voornamelijk in de praktijk aangeboden. Dat betekent dat je vaak op het ijs/skeelerbaan of in de gymzaal aanwezig bent om de theorie direct in de praktijk te brengen. De bijeenkomsten zijn:

  1. Ontwikkel jezelf als trainer & pedagogiek
  2. Didactiek en pedagogiek
  3. Methodiek en techniek
  4. Methodiek en techniek inclusief belasting & belastbaarheid
  5. Intervisie
  6. Techniek, FUN en speelse vormen

Stage

Onder begeleiding van jouw praktijkbegeleider ga je aan de slag met het uitvoeren van praktijkopdrachten bij de vereniging. Je gaat dus daadwerkelijk training geven, sporters begeleiden tijdens wedstrijden en meehelpen bij de uitvoering van een leuke clubactiviteit. In de e-learning lever je de uitwerking van de opdrachten in en op deze wijze bouw je digitale bewijslast op, waarmee je aantoont dat je de drie kerntaken beheerst.

Eindbeoordeling

Na het volgen van de bijeenkomsten, de uitvoering van de stage en het uitwerken van alle opdrachten kun je jouw portfolio inleveren ter beoordeling. De eindbeoordeling bestaat uit:

  • Portfoliobeoordeling
  • Praktijkbeoordeling
  • Beoordelingsinterview

Wie of wat heb je nodig?

  • Een vereniging waar je stage kan lopen en de praktijkopdrachten kan uitvoeren. De praktijkopdrachten bestaan onder andere uit het verzorgen van meerdere trainingen aan een groep sporters, het begeleiden van sporters tijdens een wedstrijd en het assisteren bij een clubactiviteit.
  • Een geschikte praktijkbegeleider die jou tijdens je opleiding begeleidt, observeert en feedback geeft tijdens de uitvoering van de praktijkopdrachten. De praktijkbegeleider heeft tenminste een niveau 3 trainersdiploma bij de KNSB in de de discipline waarvoor jij in opleiding bent en bij voorkeur iemand die een actieve trainerslicentie bij de KNSB heeft.

Wat kost het?

Onderstaande tarieven zijn van toepassing voor seizoen 2023-2024.

Tarief KNSB-leden

  • € 460,00

Het is mogelijk om met korting deze opleiding te volgen als er door jouw (baan)vereniging een Sportakkoord subsidie bij de gemeente wordt aangevraagd. Zie onderaan deze pagina extra informatie.

Waar en wanneer?

DisciplineStartLocatieMeer infoInschrijflink
Langebaan8 april 2024LeidenVOL
Inlineskaten22 mei 2024Oldebroek (GDL)Klik hier Schrijf je hier in
Inlineskaten18 mei 2024RotterdamKlik hierSchrijf je hier in

Alle geplande opleidingen staan gepubliceerd op mijn.knsb.nl/agenda. Staat de opleiding er niet tussen? Geef je interesse dan door via Mijn KNSB. Onder ‘Mijn gegevens’ en ‘Mijn voorkeuren’ kun je doorgeven voor welke opleiding je interesse hebt. Je ontvangt dan een e-mail op het moment dat de inschrijving voor de opleiding open gaat.

De niveau 2 opleiding bij jullie op de club organiseren?

Ben jij bestuurder of coördinator opleidingen en zou je graag willen dat we de trainer-coach 2 opleiding bij jullie op de club organiseren? Dat is mogelijk.

Vanaf 10 deelnemers kunnen we de niveau 2 opleiding bij jou op de club organiseren. Neem hiervoor contact op via [email protected].

  • Indien je nog geen 10 geïnteresseerde trainers hebt, kunnen we de opleiding ook open zetten voor trainers van andere clubs.
  • Wil je als club betalen voor de opleiding van de trainers? Dat is mogelijk. We kunnen de factuur voor de opleidingskosten rechtstreeks naar jullie club sturen.

Sportakkoord subsidie voor een TC2 opleiding

Het is mogelijk om subsidie te krijgen vanuit het Sportakkoord II voor deze opleiding. Dit houdt in dat je vanuit jouw sportvereniging via een lokale clubondersteuner bij de gemeente een subsidie kan aanvragen voor deze opleiding. Je hebt minimaal 10 en maximaal 15 deelnemende trainers nodig om een subsidie voor deze opleiding aan te vragen. Indien de subsidie wordt toegekend kunnen maximaal 15 trainers korting krijgen op deze opleiding. De korting is afhankelijk van het aantal deelnemende trainers. Meer informatie over het aanvragen van een Sportakkoord subsidie vind je hier. Voor vragen kun je contact opnemen met: [email protected].


NB. Klik hier voor het kwalificatieprofiel, toetsplan en algemene voorwaarden voor opleidingen van de KNSB.

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?