Masterclass SKATETIJD! helpt sportdocenten bij gymles

Woensdag 02 juni 2021
Het aantal mensen dat in Nederland skeelert en skatet is het afgelopen jaar flink toegenomen. Met het programma SKATETIJD! speelt de KNSB in op de toegenomen populariteit door kinderen op een veilige manier kennis te laten maken met de sport. Om (aankomende) sportdocenten te helpen een leuke en veilige skateles te organiseren, kunnen zij een Masterclass volgen.
Vierdejaars ALO-studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) deden in april mee aan zo’n Masterclass. In totaal kregen 75 studenten, verspreid over vier groepen, een korte training van docent Dick Nap. “Voor de studenten was het ook even wennen om weer op skates te staan. Tijdens de Masterclass leerden ze vooral de basisvaardigheden van de sport. We willen deelnemers voornamelijk meegeven welke oefeningen leuk zijn om te doen met kinderen en hoe je op het schoolplein of in de gymzaal een leuke en veilige les kunt organiseren. Want als de kinderen enthousiast zijn over de gymles op school, is de kans groter dat ze daarna naar een vereniging in de buurt gaan.”

Zelf voordoen

De Masterclass bij de HAN kon op veel enthousiasme van de deelnemers rekenen. Volgens Nap leerden de studenten in een paar uur tijd veel over het inlineskaten. “Omdat je de oefeningen zelf doet, kun je deze in het vervolg beter uitleggen aan de kinderen. Op speelse wijze kun je werken aan de balans en stabiliteit. Het is belangrijk je als trainer of docent in de leefwereld van de kinderen te verplaatsen. Bedenk leuke namen voor oefeningen, maak spelletjes onderdeel van je les. Op die manier wordt het een stuk leuker. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen zich eerst veilig voelen op skates. Pas als ze zich veilig voelen, kunnen ze ontspannen en lol hebben. De Masterclass is dus waardevol voor docenten en trainers, omdat zij leren hoe ze de oefeningen zelf voor kunnen doen.”

Kinderen enthousiast maken

De Masterclasses zijn behalve voor (aankomende) sportdocenten ook beschikbaar voor beginnende trainers en buurtsportcoaches. Nap: “Onder de vlag SKATETIJD! kunnen we de Masterclasses voor verschillende groepen verzorgen. Er is skatemateriaal vanuit de KNSB beschikbaar. En na afloop ontvangen alle deelnemers een kort lesprogramma, zodat ze in de gymzaal of buiten een aantal lessen kunnen geven die aansluiten bij de Masterclass. Zo krijgen de kinderen een goede, leuke les. Dat is het doel: kinderen enthousiast maken voor skaten. Mijn ervaring is dat dit met hulp van de Masterclasses en het bijbehorende leesmateriaal steeds beter lukt.” Kijk voor meer informatie over SKATETIJD! op https://knsb.nl/diensten-voor-verenigingen/skatetijd/ Bekijk hieronder een impressie van de Masterclass SKATETIJD! bij de HAN. https://youtu.be/TViSPm0Q_5M