Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Laatste dag natuurijs? Schaats lekker, maar wel dicht bij huis!

Gepubliceerd zondag 14 februari 2021

Schaatsen op natuurijs is in coronatijd een welkome afleiding gebleken. Na vandaag komt een eind aan de vorstperiode. Ook voor deze laatste dag geldt: : als je wilt schaatsen, blijf dan dicht bij huis. Zoek vijvers, grachten of sloten in je eigen woonplaats. Wil je zeker weten dat het ijs veilig is en de omstandigheden coronaproof zijn, ga dan naar de lokale natuurijsclub. En vermijd bevroren open water, want hoe mooi de ijsvloer ook lijkt, de kwaliteit is niet betrouwbaar.

Onder de noemer #wijsopnatuurijs is dit de boodschap die de KNSB actief uitdraagt, ook op de laatste dag dat schaatsliefhebbers het natuurijs kunnen opzoeken. “Mensen hebben de afgelopen dagen enorm kunnen genieten van schaatsen op natuurijs. Mooi is dat we ook veel kinderen op het ijs hebben gezien, die nu op de sloot achter het huis kunnen leren schaatsen”, zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB. “Wij zijn ook enthousiast, want niets is mooier dan schaatsen in de open lucht. Maar het is coronatijd, en daarin moeten we onze reisbewegingen beperken en geen onverantwoorde risico’s nemen.”

In heel het land zijn plekken te vinden om te schaatsen op natuurijs. Waarschijnlijk is dat vandaag voor het laatst mogelijk, dus valt te verwachten dat veel mensen het ijs op gaan. Maar wees verstandig en check of dit ook veilig kan, luidt het advies van de KNSB. Zoek dus dicht bij huis bevroren slootjes, grachten, vijvers, plassen en meertjes om op te schaatsen. En ga voor bereid op pad, lees daarvoor de tips op schaatsen.nl/natuurijs.

Waar het ijs zeker gecontroleerd en onderhouden wordt, zijn nog steeds de banen van de natuurijsclubs, die bijna alle geopend zijn. Deze clubs houden zich ook aan het KNSB-protocol om coronaproof te schaatsen. In de praktijk blijken de tickets bij deze ijsbanen in razend tempo uitverkocht. Wie naast zo’n entreebewijs grijpt, moet voorzichtig blijven als hij zijn heil elders zoekt.

“Wij begrijpen best dat de capaciteit van ijsbanen veel te klein is om alle schaatsliefhebbers te bedienen”, zegt Trouw namens de KNSB. “Maar je kunt in heel het land wel ergens een veilige vijver, sloot of plas vinden waar je lekker kunt schaatsen. Wij zien ook wel dat mensen toch massaal de auto pakken en erop uit trekken, maar dat is in coronatijd echt niet de bedoeling. Dus nogmaals: als je wilt schaatsen op natuurijs, blijf dicht bij huis en zoek toch liefst die lokale ijsbaan op.”

Op open water dat bevroren is, zoals grote meren, vaarten en kanalen, is de ijskwaliteit  niet betrouwbaar. Zeker als er grote groepen tegelijk op gaan. Levensgevaarlijk, dus ga daar niet heen, is het dringende advies. “En dat zeggen we niet alleen om te voorkomen dat mensen door het ijs zakken”, zegt Trouw. “Dat doen we ook omdat het vanwege de coronapandemie nu eenmaal afgeraden wordt om onnodig te reizen, zelfs op deze laatste schaatsdag op natuurijs.”

Op schaatsen.nl/natuurijs wordt bijgehouden welke natuurijsbanen al geopend zijn. Op deze site staan ook tips voor het schaatsen elders op natuurijs. En via dit liveblog houdt de redactie de actuele ontwikkelingen in het land.

 

Meer nieuws

KNSB start samen met MBO Rijnland in Leiden nieuwe opleiding voor Instructeur-2

''Waar zouden we zijn zonder vrijwilligers?''

Sinterklaas en Pieten op het ijs!

KNSB: 'Draag een helm! Dat doe je niet voor ons, maar voor je eigen veiligheid'

World Ice Skating Day: Ga lekker schaatsen, dat doet je goed!

Sven Kramer Academy brengt 10.000 kinderen op het ijs

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?