KNSB start nieuwe opleiding TC3 kunstrijden samen met turnbond

Dinsdag 20 februari 2024

Goed nieuws voor trainers/coaches in het kunstrijden: de KNSB start een vernieuwde opleiding Trainer-coach 3, in nauwe samenwerking met de turnbond KNGU. Wie dat wil kan spoedig beginnen met deze opleiding specifiek voor het kunstrijden. De inschrijving hiervoor is net geopend, meer informatie vind je hier.

Binnen de kunstrijwereld staan clubs en trainers te trappelen om weer een opleiding op niveau 3 te kunnen volgen. “We hebben even pas op de plaats gemaakt om de opleiding te kunnen vernieuwen, zodat die beter aansluit op de specifieke wensen vanuit de clubs en trainers in het kunstrijden”, zegt Marieke Jonker van KNSB Opleidingen. “Dat is gelukt. We zijn nu klaar om gas te geven.”

De opleiding bestaat uit twee delen: de fundamentfase en de kunstrijspecifieke fase. In het eerste deel draait het om generieke thema’s zoals pedagogiek, didactiek, breed motorische ontwikkeling en een veilig sportklimaat. Deze lessen worden gegeven door docenten van de KNGU. Jonker: “Zij hebben op dit vlak een goede basis neergezet, die voor elke sport toepasbaar is. Centraal daarin staat: hoe creëer je als trainer-coach een veilige omgeving waarin je sporters op een leuke en verantwoorde manier training geeft? Eigenlijk wordt in deze fase de basis gelegd voor het geven van een goede training.”

Deze fundamentfase bestaat uit vier fysieke bijeenkomsten, e-learning en enkele digitale sessies. “Het bijwonen van de fysieke bijeenkomsten is verplicht, maar dat kan op veel locaties verspreid over heel het land, dus de reistijd blijft beperkt”, zegt Jonker. “Hoe lang je erover doet hangt af van je eigen planning, maar je kunt binnen enkele maanden klaar zijn.”

Het fundament wordt afgesloten met opdrachten, die meteen in het portfolio van de trainer-coach kunnen. Als de eerste fase met succes is afgerond, kan de trainer-coach beginnen met de kunstrijspecifieke fase. Daar komt de nadruk te liggen op de sporttechnische praktijk van het kunstrijden: het trainen van sprongen, pirouettes en choreografie. De precieze invulling van deze fase is bijna rond; de KNSB werkt hiervoor samen met ervaren kunstrijtrainers. “Belangrijk voor nu is dat cursisten al snel kunnen beginnen aan de fundamentfase”, zegt Jonker. “De inschrijving is geopend. Wie wil starten, kan starten. We weten dat er veel vraag is naar deze opleiding, omdat we haar even niet hebben aangeboden. Ik denk dat we via deze opleiding een stevig fundament kunnen leggen voor een nieuwe generatie trainer-coaches in het kunstrijden. Dus heb je interesse? Schrijf je in, meld je aan!”

Meer informatie over de opleiding trainer-coach kunstrijden niveau 3 vind je via deze link.