Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Bijna helft sportverenigingen investeert in duurzaamheid

Gepubliceerd woensdag 19 februari 2020
Bijna de helft van de sportclubs investeerde de afgelopen drie jaar in duurzaamheid. Het meeste geld van de verenigingen ging naar de aanschaf van zonnepanelen. Dat blijkt uit het Jaarrapport Duurzame Sportinfrastructuur.

Met het Klimaatakkoord wil de Nederlandse sportsector in 2050 CO2-neutraal zijn. Om in 2050 aan het Klimaatakkoord te voldoen, moeten alle sportaccommodaties in Nederland gezamenlijk 3,1 miljard euro uitgeven. Die investering levert per jaar namelijk een besparing van 350 miljoen euro op.

Zonnepanelen meest in trek

De afgelopen drie jaar heeft 45 procent van de sportverenigingen geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen of duurzame energieopwekking. De sportverenigingen investeerden in 2019 het meest in zonnepanelen: in totaal bijna één miljard euro. Ook gaven clubs bijna 600 miljoen uit aan warmtepompen. Na zonnepanelen en warmtepompen besteedden sportverenigingen het meest aan hun dakisolatie. Hiervoor werd in totaal bijna 500 miljoen uitgegeven. De investeringen in zonnepanelen, warmtepompen en dakisolatie zorgen samen voor een besparing van zeventig procent op het totale energieverbruik van een sportaccommodatie.

Lees ook: Aanleg zonnepanelen EIJV: ‘Goed voor de vereniging én het milieu’

Verschillende soorten accommodaties

Sportverenigingen die willen verduurzamen zijn natuurlijk afhankelijk van het soort accommodatie. Voor buitensportaccommodaties, zoals een inline-skatebaan, is het interessant om de traditionele verlichting te vervangen door ledverlichting. Dit geldt met name voor sportverenigingen waar het hele jaar door buiten activiteiten plaatsvinden dus óók in de winter. Voor hen is de traditionele verlichting een grote energieverbruiker.

Het vervangen van verlichting behoort ook tot de populairste energiebesparende maatregelen die zijn getroffen door verenigingen. Het gaat dan om binnenverlichting, buitenverlichting en sportveldverlichting.

BOSA-regeling

Lees het volledige Jaarrapport Duurzame Sportinfrastructuur. Om sportverenigingen te helpen bij het verduurzamen, kun je subsidie aanvragen voor je investeringen. Dit heet de BOSA-subsidieregeling. Lees meer over de regeling en de belangrijkste wijzigingen in 2020.

Meer nieuws

Ook in de schaatswereld regent het weer koninklijke onderscheidingen

KNSB en Qualogy, partners in talentherkenning

Skeelerpiste Rotterdam strijdtoneel Daikin NK Inlineskaten

KNSB maakt TeamNL Shorttrack ’24-’25 bekend

Vacature: Management Assistent

Koen Hakkenberg nieuwe coach Wadro KNSB Talent Team Noord shorttrack

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?