Inlineskaten Kunstrijden Langebaan / kortebaan Marathon Schoonrijden Shorttrack Schaatsen op natuurijs
‹ terug

Bijeenkomsten KNSB over veilig sportklimaat goed bezocht

Gepubliceerd vrijdag 23 december 2022

Grensoverschrijdend gedrag komt overal voor. Sla de kranten er maar op na: slachtoffers melden zich vanuit alle geledingen in de maatschappij. Dus lieve mensen, maak je geen illusies, ook bij jou op de schaats- of skatevereniging krijg je er vroeg of laat mee te maken. Dus doe je best om het te voorkomen, maak werk van een veilig sportklimaat! En het mooie is: dat hoef je niet alleen te doen!

Dat is, heel kort samengevat, de boodschap die Erik Beuker van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) meegaf bij drie verenigingssessies van de KNSB. De schaatsbond hield deze bijeenkomsten om bestuurders, trainers en vrijwilligers van verenigingen de helpende hand te bieden bij het creëren van een veilig sportklimaat. Want zoals gezegd: clubs hoeven het niet alleen te doen, de KNSB en het CVSN bieden graag (en gratis) ondersteuning.

De verenigingssessies in Heerenveen (19 november), Utrecht (22 november) en Den Haag (30 november) werden niet alleen goed bezocht, er was ook veel interactie. De bijeenkomsten stonden in het teken van bewustwording en welke kleine acties je als vereniging kan ondernemen om een veilig sportklimaat op jouw vereniging te realiseren. En er was volop gelegenheid om stil te staan bij obstakels waar je in de praktijk mee te maken krijgt.

Voor het creëren van een veilig schaats- en skateklimaat is bewustwording binnen de vereniging een belangrijke eerste stap: ga met elkaar het gesprek aan over dit thema. Wat je hierna kunt doen: samen gedragsregels opstellen, een achtergrondcheck houden bij nieuwe vrijwilligers, een Verklaring Omtrent Gedrag verplicht stellen en een vertrouwenscontactpersoon aanstellen. Dit High 5 stappenplan geeft je als bestuur helder inzicht in wat je concreet kunt doen om grensoverschrijdend gedrag op jouw vereniging te voorkomen.

Bijeenkomst VSK Thialf

En nu aan de slag
Om je zo goed mogelijk op weg te helpen met het thema veilig sportklimaat biedt het Centrum Veilige Sport geïnteresseerde verenigingen van de KNSB gratis het volgende aan:

Goed om te weten is dat het CVSN deze inspiratiesessies en verenigingstrajecten gratis aanbiedt aan verenigingen die bij de KNSB zijn aangesloten.

Meer KNSB-sessies
Omdat we meer verenigingen op gang willen helpen om werk te maken van een veilig sportklimaat, organiseert de KNSB in het begin van het nieuwe jaar nog enkele verenigingssessies. Dus wie de eerste reeks heeft gemist, krijgt daar een nieuwe kans om met het thema aan de slag te gaan. Het is tevens onze bedoeling om een speciale bijeenkomst te beleggen voor vertrouwenscontactpersonen, zodat men kan leren van elkaars ervaringen. Zodra de data van deze bijeenkomsten bekend zijn, zullen we verenigingen hierover informeren via de mail, deze site en de KANS-nieuwsbrief.

Meer informatie over veilig sportklimaat is te vinden op knsb.nl/veiligsportklimaat en op Centrum veilige Sport Nederland.

Meer nieuws

KNSB neemt afscheid van assistent-bondscoach Annie Sarrat

50e KNSB Ledenraad

Het skateseizoen is begonnen

WIJV uit Winterswijk: van bijna-dood naar voorbeeldclub

Wereldtop shorttrack keert alweer snel terug in Nederland

Jarige Bornse Schaats- en Skeelervereniging schaatst voor hartekind Lois

naar het nieuwsoverzicht

Niks missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
Welke nieuwsbrieven wil je graag ontvangen?

Volg je ons al?

Vragen?

088 489 20 00

[email protected]

Alle contactgegevens >>

Heb je gevonden wat je zocht?